Αλέξης Τσίπρας: "Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ"

  Ώριμη σκέψη" χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Πέμπτης. 

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά "δεύτερες και τρίτες σκέψεις", με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παράλληλα, αναφερθείς στην εμπειρία του ως πρωθυπουργός ανέφερε: "Μέσα σε αυτό το διάστημα είχα την τύχη και την ατυχία να είμαι ο πρωθυπουργός που πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τη δικτατορία. Αντιμετώπισα μια σκληρή διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πεδίο και πέρασα στιγμές όμως και ανάτασης, μεγάλης λαϊκής ευφορίας.
Ερωτηθείς για το εάν έχει αλλάξει, είπε: "Δεν νοιώθω ότι έχω αλλάξει σε ό,τι αφορά το αξιακό μου περιεχόμενο και τους στόχους μου. Έχω αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ψάχνω να βρω λύσεις επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η πιο δύσκολη θέση είναι αυτή του να παίρνεις αποφάσεις όχι για το δικό σου μέλλον αλλά για την πορεία μιας χώρας. Είσαι αναγκασμένος να κρίνεις ανάμεσα σε δύο αρνητικές αποφάσεις και να επιλέγεις τη λιγότερο αρνητική προσεγγίζοντας το εφικτό και όχι πάντα το επιθυμητό.
Το 2008 που έγινα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμασταν σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι 8% ανεργία. Πρωτοστατήσαμε στις διαμαρτυρίες και τους ακτιβισμούς για δικαιοσύνη, διαφάνεια. Σήμερα δεν μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος ενός αριστερού κόμματος, σήμερα το αριστερό είναι αυτό που δίνει προοπτική ανάτασης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανάκαμψης της οικονομίας".


Βάλαμε στη συζήτηση το χρέος

Επίσης, ερωτηθείς για το εάν ήταν προετοιμασμένοι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις είπε: "Δεν είναι αληθές ότι δεν προετοιμαστήκαμε. Υπολογίσαμε διαφορετικά και με έναν πιο ιδεαλιστικό τρόπο ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν πολύ περισσότερο το πολιτικό κόστος από την επιλογή μιας κυνικής πολιτικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν σε αυτή την τάση δεν είχαν πολύ ισχυρή φωνή. Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να τον αφυπνίσει. Αφυπνίζεται σήμερα με ένα σοκ από τα άκρα δεξιά. Μέσα από τα στερεότυπα για τον τεμπέλη Νότο και τον παραγωγικό Βορρά, μέσα από την ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς σε Γαλλία και Αυστρία, ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία που υπάρχουν φωνές για έξοδο από το ευρώ".
Ερωτηθείς σχετικά για το εάν ζημίωσε τη χώρα, είπε: "Η διαπραγμάτευση ωφέλησε τη χώρα μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων και εξοικονομήσαμε πόρους 20 δις. Επίσης βάλαμε στη συζήτηση το χρέος. Υπήρξαν επώδυνοι συμβιβασμοί φυσικά, έγιναν όμως πράγματα που ενδεχομένως ο κύριος Σαμαράς δεν θα είχε καταφέρει. Ήταν απίθανο ο κ. Σαμαράς να φέρει εις πέρας την πέμπτη αξιολόγηση. Περάσαμε τον δύσκολο κάβο με πληγές που μας προβληματίζουν αλλά νομίζω πως για πρώτη φορά υπάρχει μια πραγματική προοπτική ανάπτυξης και όχι μια εικονική".


Με το Brexit είμαστε οι πιο καλά προφυλαγμένη οικονομία μέσα στην ευρωζώνη

"Υπάρχει η κουβέντα του καφενείου και υπάρχουν και τα νούμερα.  Συγκρίνετε τις προβλέψεις με τα πλεονάσματα του 4,5% ότι θα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 15 και το 16. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 11 και το 12 ήταν μεγάλοι βάσει προβλέψεων και είχαμε ύφεση 7 και 6,6%.", προσέθεσε, και σημείωσε: "Οι προβλέψεις έπεσαν έξω 17,5% του ΑΕΠ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων μέσα στα μνημόνια και σήμερα είχαμε το 2015 στασιμότητα αλλά όχι καταστροφή και τώρα έχουμε πλεόνασμα 0.7%, σχεδόν 1% πάνω από τις προβλέψεις για μια χρονιά με εκλογές και δημοψήφισμα. Οι προβλέψεις είναι 3% για 17 και 18 και είναι πιθανό να γίνουν και πραγματικότητα. Πάνω από 10 δις θα πέσουν στην οικονομία μέσα στο επόμενο διάστημα. Για πρώτη φορά η χώρα ήταν μπροστά στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων".
"Σήμερα έχουμε επιτόκιο 0.9% κερδίζουμε πάνω από 2 δις ετησίως μέχρι το 18. Με το Brexit είμαστε οι πιο καλά προφυλαγμένη οικονομία μέσα στην ευρωζώνη", υπογράμμισε, και σημείωσε:" Πρέπει να καταλάβουμε ποιες αιτίες μας έφεραν εδώ και να μην κυνηγάμε ανεμόμυλους".
Αναφερθείς στο Plan B, είπε: "Είναι αντιφατικό να μας κατηγορούν γιατί είχαμε έγνοια να δούμε τι θα γίνει στη χώρα αν μέναμε εκτός ευρωζώνης και από την άλλη να μας λένε πως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπ. οικονομικών να μου δώσει μια εικόνα για το τι θα συμβεί αν η χώρα βγει εκτός. Όταν έλαβα αυτή τη μελέτη ένας από τους λόγους που είπα μέσα μου ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούμε εκτός, ήταν και αυτά που διάβασα πέρα από το προσωπικό μου όραμα. Η βίαιη έξοδος θα ήταν καταστροφή όχι για εκείνους που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά για τους μεροκαματιάρηδες, για όσους είχαν τα χρήματα τους στις τράπεζες".


Δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο για τα IOUs του κ. Βαρουφάκη

Σχετικά με το ενδεχόμενο δανεισμού και τα περίφημα IOU του Γιάνη Βαρουφάκη είπε πως "διερευνήσαμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα ή ενός πρόσκαιρου δανεισμού από αλλού για να έχουμε μια ανάσα την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Μας είπαν πως θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις υπέρογκες δανειακές μας ανάγκες, αυτή ήταν η απάντηση από Κίνα και Ρωσία. Δεν ζητούσαμε εναλλακτικό δανεισμό αλλά επενδύσεις. Είχαμε τη δυναμική να μιλάμε και με άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη γιατί έχει πει πολλά. Είχαμε κάνει μια συζήτηση με την Κίνα για επενδύσεις που γίνονται τώρα".
Σημείωσε πως "δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο για τα IOUs του κ. Βαρουφάκη, συζητούσαμε θεωρητικά για το τί θα γινόταν αν βγαίναμε εκτός ευρώ. Δεν υπήρχε μεταβατικός χρόνος για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Είχαμε την εικόνα για το τί ακριβώς θα συμβεί, κάτι που μας βοήθησε. Θα έπρεπε να μας κατηγορούν αν δεν είχαμε εικόνα για το τί θα γινόταν".


Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B"                                 

"Ποτέ δεν υπήρχε συζήτηση για κάτι τέτοιο αν βγαίναμε από την ευρωζώνη. Υπήρχε ένα σχέδιο για το πώς η χώρα θα μπορούσε να αντέξει σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ συζήτηση για παρουσία στρατού, αυτό είναι μυθιστόρημα για το καλοκαίρι", τόνισε και σημείωσε πως "Βρήκαμε άδεια ταμεία και κάποιοι με δικές τους δηλώσεις προετοίμαζαν τη φυγή κεφαλαίων".


Ποτέ δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, ήθελα μια έντιμη συμφωνία για τον λαό της χώρας

Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για τον αν χρωστάει μια συγγνώμη στους ψηφοφόρους του, είπε: "Όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίγνωση ότι θα δίναμε μια μάχη και θα καταλήγαμε σε έναν συμβιβασμό. Ήξεραν πως πολλές από τις προσδοκίες μας δεν θα τις υλοποιούσαμε. Ποτέ δεν υποσχέθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ ακόμα κι όταν μου το έλεγαν οι εταίροι πριν το δημοψήφισμα. Ποτέ δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, ήθελα μια έντιμη συμφωνία για τον λαό της χώρας.Στις 25 Γενάρη η εντολή ήταν εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Το όραμα μου δεν ήταν να βγούμε από το ευρώ".
"Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και επώδυνη για ένα μεγάλο τμήμα του λαού και γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί όλοι. Για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και να καταλάβουμε τις αιτίες της κρίσης. Στοίχημα, το πώς θα δώσουμε δίκαια στον λαό τα όσα κερδηθούν πλέον. Επίσης, στόχος μας το να σταματήσουν οι νέοι επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό", συμπλήρωσε.

Πηγή: News247.gr/ ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Στον Εισαγγελέα o Παλαιοχριστιανός-«Δεν άρπαξε το βρέφος, του ανήκει»
Φωτιά στην Εφύρα Ηλείας-Σηκώθηκαν 6 εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Η αποκάλυψη της φρίκης που ζούσε ο 5χρονος στην Αλεξανδρούπολη-«Τον κρατούσαν εναλλάξ όσο τον κακοποιούσαν»
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Ομολόγησε ότι σκότωσε τον 68χρονο στην Κέρκυρα η σύζυγός του-Tην Αστυνομία ειδοποίησε η 11χρονη τους
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι μαθητές για revenge porn στο Μεσολόγγι-Είπαν ότι το «έκαναν για πλάκα»
Θρίλερ με τη δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα-Εντοπίστηκαν ρούχα με αίμα και ένα μαχαίρι