Στο Υπουργικό το πισωγύρισμα στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

 Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται σήμερα η ανατροπή που επέφερε η προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να στείλει ξανά στη Νομική Υπηρεσία και τα επτά νομοσχέδια που κατέθεσε πριν από περίπου ένα χρόνο η Κυβέρνηση, προκειμένου να επανεξεταστούν για πιθανά αντισυνταγματικά κωλύματα που προκύπτουν. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα επτά νομοσχέδια, προτού κατατεθούν στη Βουλή, είχαν τύχει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και φέρουν την υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Ωστόσο, αντιπροσωπία του Ανωτάτου Δικαστηρίου που βρέθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, εντόπισε αντισυνταγματικότητα στο νομοσχέδιο που αφορά τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία συμφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι ότι κακώς μπήκε στο νομοσχέδιο αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εξάλλου, θέμα αντισυνταγματικότητας ήγειρε που πριν από περίπου ένα μήνα ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και συγκεκριμένα την πρόνοια η οποία προβλέπει την εισαγωγή της ποσόστωσης.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται, όπως σχολίαζαν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έγκειται στο πώς γίνεται η Νομική Υπηρεσία να έρχεται τόσους μήνες μετά και να διαπιστώνει συνταγματικά κωλύματα σε νομοσχέδια που φέρουν την υπογραφή του ίδιου Γενικού Εισαγγελέα. Αλλά και γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν ζήτησε και δεν προχώρησε σε διαβούλευση με την Κυβέρνηση. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, υποδείκνυαν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, πως η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία τη κυπριακής οικονομίας και συγκεκριμένα στην προσπάθειά της να επανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Και αυτό, καθότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και ο βαθμός υλοποίησής της είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. 
Χθες, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι θα ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιστροφή των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας στη Νομική Υπηρεσία, υπογραμμίζοντας πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ιεραρχείται από την Κυβέρνηση ως ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα, το οποίο άπτεται της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό. Είπε, επίσης, πως μετά την ενημέρωση του Υπουργικού θα γίνουν κατάλληλες ανακοινώσεις.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο και κληθείς να προβεί σε εκτίμηση επί της ενέργειας της Βουλής όπως αποστείλει στη Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω νομοτεχνικό έλεγχο τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα νομοσχέδια που απεστάλησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής δουλειάς και εντατικού διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας εντός του γενικότερου πλαισίου της ανάγκης για μεταρρύθμιση του κράτους του ’60. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και αφού ο νομοτεχνικός έλεγχος είχε γίνει, ανέκυψαν κάποια θέματα τα οποία ακριβώς, λόγω της υψίστης σημασίας του θέματος και επειδή ακριβώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία σχετίζεται και με την αξιοπιστία του κράτους, με την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και με την προσπάθειά μας να φθάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα, θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί θα γίνει κατ’ αρχήν ενημέρωση από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ακολούθως θα γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία, θα προχωρήσουμε σε δημόσιες δηλώσεις, στη βάση των αποτελεσμάτων της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...