Ανοίγει ξανά η συζήτηση για αναβολή των δημοτικών εκλογών

 Στο προσκήνιο επανέρχεται το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές στο πλαίσιο της προσπάθειας μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Η συζήτηση επί ενός τέτοιου ενδεχομένου φαίνεται ν’ ανοίγει εκ νέου, έπειτα και από την προχθεσινή σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος όχι απλώς εμφανίστηκε θετικός έναντι μιας τέτοιας προοπτικής, αλλά και πρόθυμος να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνοντας ανάλογη πρωτοβουλία. «Δηλαδή», είπε, «να διασφαλίσουμε ότι ψηφίζεται το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την άλλη, αν υπάρχει συναίνεση και αποδοχή από τα εν’ τη Βουλή κόμματα, γιατί όχι, αυτοί αποφασίζουν, να μην ψηφιστεί και μια αναβολή, ώστε να συμπέσει με τις Ευρωεκλογές; Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει ότι δεν θα έχουμε εκλογές και τις μεταθέτουμε ώστε να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, δικαίωμά της συνταγματικό, και κατ’ εμένα και υποχρέωση, αν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά στη μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε.
Παρά, πάντως, την προαναφερθείσα εκφρασθείσα θέση του Υπουργού Εσωτερικών, όπως εκτιμάται από κομματικές πηγές, πολύ δύσκολα τα κόμματα θα συναινέσουν σε αναβολή των δημοτικών εκλογών, έστω και αν μεμονωμένα στελέχη από διάφορους κομματικούς χώρους, δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά ως ιδέα κάτι τέτοιο.   
 
Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ
Πάντως, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του βουλευτή του κόμματος Νίκου Νουρή, χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού των Εσωτερικών. «Είναι γνωστό ότι την τελευταία τριετία έγιναν πολλές προσπάθειες διαμόρφωσης μιας κοινά αποδεκτής μεταρρυθμιστικής πρότασης που θα εκσυγχρονίζει τον θεσμό, θα τον καθιστά βιώσιμο αλλά κυρίως φιλικότερο και πολύ πιο αποδοτικό προς όφελος των πολιτών στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Η χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΣ για την πρόθεση της κυβέρνησης να εμβολιάσει το ήδη ευρισκόμενο ενώπιον της Βουλής Νομοσχέδιο, με πρόσθετες συγκεκριμένες εισηγήσεις για εξελιγκτική μείωση του αριθμού των Δήμων από 30 σε 22 σε βάθος τριετίας, η απόδοση αρμοδιοτήτων επαρχιακών πολεοδομικών αρχών στα επαρχιακά συμπλέγματα, αλλά και η παραίνεση να μελετηθεί και να συζητηθεί η πιθανότητα μετάθεσης των επερχόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών ώστε να καταστεί πιο εύκολα εφαρμόσιμη η μεταρρύθμιση, θεωρούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό ανεπιφύλακτα τις στηρίζουμε. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εισηγήσεις ταυτίζονται και με την διακηρυγμένη θέση της Ένωσης Δήμων όπως αυτή εκφράστηκε, αρχικά στις 17 Φεβρουαρίου του 2015 για εξελεγκτική μείωση του αριθμού των Δήμων, σε συνδυασμό με την χθεσινή θετική τοποθέτηση και της Ένωσης Κοινοτήτων, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες προώθησης αυτών των εισηγήσεων. Ο ΔΗΣΥ προσδοκά και ευελπιστεί ότι μέσα από την συζήτηση που θα ακολουθήσει θα υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις ώστε η ολομέλεια της Βουλής να έχει έγκαιρα ενώπιον της μια ολοκληρωμένη και συμφωνημένη εισήγηση».
 
Ενάντια η Συμμαχία
«Φαίνεται ότι κάποιοι στον τόπο μας ενοχλούνται από τη διαδικασία των εκλογών, που αποτελεί το μέσο άσκησης του δικαιώματος των πολιτών να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στους πολιτειακούς θεσμούς», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Στυλιανού. «Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια για αναβολή των βουλευτικών εκλογών, τώρα κάποιοι επιχειρούν την αναβολή των δημοτικών εκλογών, με παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Προβάλλουν ως επιχείρημά τους τη μη ολοκλήρωση της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση και την ιδέα όπως συμπίπτουν στο μέλλον με τις Ευρωεκλογές.
Ως Συμμαχία Πολιτών τασσόμαστε κάθετα ενάντια της όποιας προσπάθειας ακρωτηριασμού της Δημοκρατίας. Ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε να περιοριστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών γιατί η Κυβέρνηση παλινδρομεί και αναβάλλει το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν όντως θέλουν να γίνονται ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε η θητεία των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων να είναι περιορισμένης διάρκειας. Το επιχείρημα ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα διεκδικήσουν ικανοί υποψήφιοι στερείται σοβαρότητας. Ενδεχόμενα δεν θα διεκδικήσουν αυτοί που ψάχνουν απλά το βόλεμα. Αυτοί που ειλικρινά ενδιαφέρονται να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία θα δείξουν ενδιαφέρον και θα σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντες. Η παράταση με νόμο της θητείας εκλελεγμένων αντιπροσώπων του λαού οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και ισοδυναμεί με υποβολή της δημοκρατίας στο γύψo».
 
«Απίστευτο χάος»
Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεγασία Πολιτών, αναφέρει πως «δυόμισι χρόνια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση ακούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και μεταρρύθμιση δεν βλέπουμε. Μία μεταρρύθμιση που περιμέναμε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα, είμαστε θεατές ενός απίστευτου χάους με συνεχείς παλινδρομήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών. Τώρα, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές ήρθε ο κ. Χάσικος να σκεφτεί και να ρίξει τη βόμβα της αναβολής των εκλογών για το 2019. Μα καλά, δεν υπάρχει προγραμματισμός σε αυτήν την Κυβέρνηση; Ο κ. Χάσικος είχε όλο το χρόνο να φέρει το θέμα έγκαιρα στη Βουλή να συζητηθεί και να καταλήξουμε σε μια ορθή για όλους απόφαση. Αντί αυτού πάλι με την ψυχή στο στόμα θα τρέχουμε στο παρά πέντε να αποφασίζουμε για τόσο σοβαρά θέματα».
 
Η Ένωση Δήμων
Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με παρατηρήσεις επί των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημάνσεις ως προς την οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης και τη μεταβατική περίοδο, απέστειλε η Ένωση Δήμων. Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ένωση Δήμων τονίζει αρχικά ότι πρέπει να εισαχθούν στα νομοσχέδια Περί Δήμων, Περί Κοινοτήτων και Περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, σαφείς και συγκεκριμένες διατάξεις αναφορικά με την οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης.
Αυτές οι διατάξεις θα πρέπει να ρυθμίζουν τη συμφωνία σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση και τις κοινές υπηρεσίες, την εκχώρηση συγκεκριμένων οικονομικών πόρων στις Τοπικές Αρχές, τη ρύθμιση των χρεών όλων των Τοπικών Αρχών, καθώς και τη δημιουργία ειδικού ταμείου πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης δημοτικών υπαλλήλων, για να αντιμετωπιστεί ο πλεονασμός. Επίσης, σύμφωνα με την επιστολή, θα πρέπει να εισαχθεί στα νομοσχέδια ειδική μεταβατική διάταξη στην οποία να καθορίζεται η περίπτωση συνένωσης Τοπικών Αρχών, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας των Τοπικών Συμπλεγμάτων, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί. Τέλος, η Ένωση Δήμων προτείνει όπως στα νομοσχέδια περί Δήμων και Κοινοτήτων εισαχθούν διατάξεις για εκχώρηση προς τις Τοπικές Αρχές αρμοδιοτήτων σχετικά με κοινωνικά θέματα μαζί με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...