Πρ. Επιτροπής Νομικών: Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε δαπάνες για θέματα δικαιοσύνης

  Η Κύπρος κατατάσσεται η τελευταία χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για θέματα δικαιοσύνης και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αποτείνεται στην Κυβέρνηση για ανατροπή αυτού του σκηνικού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γεώργιου Γεωργίου, ο οποίος μαζί με μέλη της Επιτροπής, συναντήθηκε το πρωί με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μετά τη συνάντηση που κράτησε πέραν της μίας ώρας ο κ. Γεωργίου είπε πως “το πρώτιστο το οποίο διαφαίνεται, και δεν περιποιεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, για το κράτος μας, είναι ότι είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το θέμα των κρατικών δαπανών για θέματα δικαιοσύνης”.

Πρόσθεσε ότι “και σε θέματα στελέχωσης της δικαστικής υπηρεσίας, είμαστε πολύ χαμηλά, αλλά και σε θέματα διοικητικής υποδομής που είναι μία διαδικασία η οποία αν δεν υπάρχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει η δικαιοσύνη όσους δικαστές και αν έχεις εις την έδρα και αυτό άπτεται ασφαλώς του μέγιστου θέματος της ταχείας απονομής δικαιοσύνης”.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αναλάβει ακριβώς αυτό τον ρόλο και την υποχρέωση να αποταθούμε στην Κυβέρνηση, στην εκτελεστική εξουσία ούτως ώστε αυτό το θέμα να τεθεί προς συζήτηση και επίλυση το ταχύτερο δυνατό”.

Ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, λέγοντας ότι η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, “φαίνεται ότι υπάρχει μια πορεία ομαλοποίησης όσον αφορά τη συσσωρευμένη ύλη και υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άρχισε να μειώνεται αυτός ο όγκος των υποθέσεων με την λειτουργία αυτού του Διοικητικού Δικαστηρίου”.

Δήλωσε ότι “έχουν τεθεί προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για την ίδρυση ενός δικαστηρίου το οποίο θα έχει καθ` ύλην αρμοδιότητα την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνών συναλλαγών μέσα στα πλαίσια ακριβώς εμβάθυνσης αυτού του τομέα του δικαίου και της δυνατότητας της Κύπρου να αποτελέσει διεθνές κέντρο επίλυσης εμπορικών διαφορών”.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “εχουν τεθεί και άλλα θέματα τα οποία χρονίζουν και πιστεύω ότι μέσα από τη συνεχή παρουσία μας και συζήτηση αυτών των θεμάτων δεν θα τα αφήσουμε να επαναλαμβάνονται”.

Σημείωσε ότι εντός της Επιτροπής υπάρχει πνεύμα ομαδικότητας και συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των θεμάτων που τίθενται ενώπιον της.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, η διαχείριση αυτών των θεμάτων, “ενισχύει τον ομφάλιο λώρο απονομής της δικαιοσύνης από όλους τους λειτουργούς της, είτε είναι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, είτε είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, είτε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, είτε η Νομική Υπηρεσία , είτε άλλοι φορείς που απαρτίζουν την απονομή της δικαιοσύνης”.

Ανέφερε ότι ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής στην πρώτη αυτή συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου την οποία και χαρακτήρισε παραγωγική.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “μέσα από τον αμφίδρομο διάλογο τον οποίο αναπτύξαμε με το Ανώτατο Δικαστήριο έχουν τεθεί οι στέρεες βάσεις ούτως ώστε αυτές οι συναντήσεις για τη συζήτηση θεμάτων τα οποία απασχολούν διαχρονικά τη δικαιοσύνη, να μην επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά να είναι μια πορεία υλοποίησης αυτών των θεμάτων”.

Πρόσθεσε ότι συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών θα πραγματοποιούνται και παρουσία εκπροσώπων του Ανωτάτου Δικαστηρίου “για την ανάπτυξη των θέσεων και των απόψεών τους για τη συζήτηση και επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων”.

“Μέσα από την παραγωγική συζήτηση την οποία αναπτύξαμε έχουν ληφθεί αποφάσεις για το ποια προβλήματα πρέπει να ιεραρχηθούν”, είπε καταλήγοντας ο κ. Γεωργίου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975