Το πριν και το τώρα στις Κεντρικές Φυλακές! Η εικόνα από το μαύρο στο άσπρο
14:23 - 13 Ιουλίου 2016
Νέα δεδομένα επικρατούν πλέον στις Κεντρικές Φυλακές με την εικόνα του σωφρονιστικού ιδρύματος να έχει αλλάξει δρμαατικά μοίρες αφού οι κρατούμενοι τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από αυτή που τύγχαναν επί διεύθυνσης Γιώργου Τρυφωνίδη.
Κάποτε η εικόνα των φυλακών έμοιαζε με «εξπρές μεσονυχτίου» και είχε απασχολήσει έντονα τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά και τις απανωτές αυτοκτονίες κρατουμένων λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης που επικρατούσαν.
Ωστόσο, με το διορισμό στη θέση της Διευθύντριας Άννας Αριστοτέλους η κατάσταση έχει αλλάξει κατά πολύ αφού όλα τα κακώς έχοντα έχουν βελτιωθεί με σκοπό τον σωστό σωφρονισμό των φυλακισμένων ενώ αυτή τη στιγμή παρέχεται σε κρατούμενους από play station μέχρι και πισίνα.
Με βάση και την έκθεση της επιτρόπου διοικήσεως η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές πριν το διορισμό της κ. Αριστοτέλους είχε ως εξής:
Πριν (επί καιρού Γ.Τρυφωνίδη)
- Παραβίαση δικαιώματος θρησκείας
- Υποχρεωτικό ξύρισμα και κούρεμα (ακόμη και με τη βία)
- Περιορισμένες ποσότητες και έλλειψη ποιότητας στη διατροφή (π.χ Σιτιζόταν με ρύζι για 1 εβδομάδα)
- Ρεύμα για λίγες ώρες μόνο το πρωί και δεν υπήρχε ζεστό νερό για μπάνιο σε άλλες ώρες
- Δεν είχαν θερμάνσεις ούτε κλιματιστικά
- Συντηρούσαν το γήπεδο ενώ απαγορευόταν αν το χρησιμοποιήσουν ενώ η διεύθυνση απέκοψε τις μπάρες τους μπάσκετ για να μην παίζουν οι φυλακισμένοι
- Δικαιούνταν επίσκεψη 2 φορές την εβδομάδα, με διαχωριστικό τζάμι, και 5 λεπτά στο τηλέφωνο
- Η πτέρυγα 4 χρησιμοποιείτο ως τιμωρητήριο ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι μετατράπηκαν σε θαλάμους που κοιμούνταν «στοιβαγμένοι» οι κρατούμενοι
- Το θέατρο ήταν θάλαμος κρατουμένων
Πλέον η εικόνα που διαμορφώνεται έχει ως εξής:
Τώρα (Διευθύντρια Αριστοτέλους)
- Θέρμανση και σύστημα κλιματισμού σε όλες τις πτέρυγες επί 24ωρου βάσεως
- Ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
- Βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας της διατροφής
- Καθημερινές επισκέψεις και Σαββατοκύριακα εκτός Παρασκευή (το διαχωριστικό τζάμι αφαιρέθηκε)
- Οι κρατούμενοι που οι συγγενείς τους δεν μπορούν να τους επισκεφτούν (πχ αλλοδαποί που είναι στο εξωτερικό) έχουν το δικαίωμα επικοινωνίας μέσω Skype
- Έχουν τοποθετηθεί ποδοσφαιράκια και πινγκ πονγκ στους διαδρόμους ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι μετατράπηκαν σε γυμναστήρια
- Τηλεοράσεις και play station στα κελιά (πριν είχαν μόνο οι ισοβίτες)
- Πισίνα για το καλοκαίρι
- Ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις εντός και εκτός των φυλακών
- Δημιουργήθηκε μεικτή ομάδα θεάτρου, χορού, χορωδίας και ορχήστρας
- Τα 2/3 των φυλακισμένων φoiτά στο σχολείο
«Στόχος να βγουν καλύτεροι άνθρωποι…»
Μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα του σωφρονιστικού ιδρύματος ανέφερε ότι «εμείς ακολουθούμε το Σκανδιναβικό μοντέλο με όσους πόρους έχουμε, γιατί πιστεύουμε στο σωφρονισμό».
«Η επιπρόσθετη τιμωρία από αυτή που επέβαλε το δικαστήριο εκτός του ότι είναι αυθαίρετη, δεν πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τη συμπεριφορά κάποιοι ή να τον κάνει να κατανοήσει το αδίκημα που διέπραξε. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Είναι διαπίστωση πολλών αιώνων προηγουμένως και επιβεβαιώνεται από το Σκανδιναβικό μοντέλο στη σύγχρονη κοινωνία, το οποίο έχει το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπιασμού στον κόσμο, σε αντίθεση με τις χώρες που το σωφρονιστικό σύστημα έχει εκδικητικό χαρακτήρα και επιβάλουν επιπρόσθετες τιμωρίες από τη στέρηση της ελευθερίας που επέβαλε το δικαστήριο».
Επίσης η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων για τα οποία καταδικάζονται οι φυλακισμένοι είναι ναρκωτικά, κλοπές και διαρρήξεις, τονίζοντας ότι «το δικαστήριο και οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφουν τα κράτη δεν διαχωρίζουν τα αδικήματα με βάση τα οποία καταδικάστηκαν και ότι κάποιοι θα έχουν λιγότερα ή περισσότερα αδικήματα. Για εμάς σημαντικό είναι να βγει καλύτερος άνθρωπος από ότι μπήκε στη φυλακή.»