Στο Προεδρικό για το ΓΕΣΥ στις 21 Ιουλίου οι αρχηγοί των κομμάτων

 Κατ’ αρχήν συζήτηση επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, άρχισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο,  η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, αλλά και τα όσα αφορούν τον οδικό χάρτη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου της Κυβέρνησης με τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς. Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 21 Ιουλίου με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη συνδιαμόρφωση μιας κατά το δυνατόν κοινής πολιτικής που θα οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση οριστικής εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Ταυτόχρονα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Υγείας σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω θα συνεχίσουν το διάλογο με όλα τα επηρεαζόμενα μέρη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
 
Η ΕΔΕΚ
Στο μεταξύ, τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις που θα πρέπει να αποτελέσουν την κατεύθυνση για την σταδιακή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος της οποίας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με αντικείμενο το ΓΕΣΥ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια σημαντική χρονική στιγμή δεδομένου ότι αναμένεται η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 21 Ιουλίου, όταν σε πολιτικό επίπεδο θα γίνει η συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή η μορφή συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας γιατί ακριβώς επιχειρείται να συμπτυχθεί η πολιτική διάσταση με την τεχνοκρατική διάσταση που είναι η εφαρμογή. Αυτό, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει πάρα πολύ το κόμμα του στις θέσεις που θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κοινή πεποίθηση της ΕΔΕΚ και του Οργανισμού είναι πως το σημερινό σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης με πολύ αρνητικές συνέπειες για τον Κύπριο ασθενή και την κυπριακή οικονομία. Το δεύτερο που διαπιστώνεται είναι πως δεν μπορεί ένα ΓΕΣΥ μέσα σε αυτές τις συνθήκες να εφαρμοστεί από την αρχή στην ολότητα του και άρα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή εφαρμογή στο πλαίσιο καθορισμένων σταδίων αλλά και ενός χρονοδιαγράμματος. Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι θα πρέπει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να ξεκινήσει άμεσα για να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα που απαιτείται η μηχανογράφηση του σχεδίου, η σωστή αναδιοργάνωση των νοσοκομείων για να προχωρήσει στη συνέχεια η σωστή αυτονόμηση και η πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
«Αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες φαίνεται να έχουμε κοινή άποψη με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Θα προσπαθήσουμε και με τα υπόλοιπα κόμματα να δημιουργήσουμε συνθήκες συναντίληψης για το πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή γιατί ακριβώς η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί μια τεράστια πολιτική ευθύνη και της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων έναντι του λαού που σήμερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, βιώνει μια μορφή ιατρικής και φαρμακευτικής εξαθλίωσης», είπε.
 
Ο ΟΑΥ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου είπε ο Οργανισμός είναι έτοιμος να προχωρήσει με την κατακύρωση του διαγωνισμού για το σύστημα πληροφορικής και έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος της εργασίας που αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ενώ οι εργασίες που υπολείπονται εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ψήφιση του Νομοσχεδίου και την πολιτική απόφαση για καθορισμό οριστικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως τα θέματα της υγείας βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο και η μόνη διέξοδος είναι η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, και η παράλληλη εφαρμογή του με τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και αυτονόμησης των νοσοκομείων.
 
 

Δειτε Επισης

Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία