Παραμένει στην Προεδρία του ΘΟΚ ο Γιάννης Τουμαζής

Παραμένει στην Προεδρία του ΘΟΚ ο Γιάννης Τουμαζής. 

Ο Γιάννης Τουμαζής σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Picardie-Jules Verne στην Αμιέν της Γαλλίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Είναι Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη, ενός από τα παλαιότερα πολιτιστικά ιδρύματα στην Κύπρο. Έχει οργανώσει, επιμεληθεί και σχεδιάσει περισσότερες από ογδόντα σημαντικές εικαστικές εκθέσεις. Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Εφαρμοσμένων Tεχνών του Πανεπιστημίου Φρέντερικ στη Λευκωσία, όπου διδάσκει Μουσειολογικό Σχεδιασμό, Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Η έρευνά του εστιάζεται στα τεκταινόμενα στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη τόσο στην κυπριακή όσο και στη διεθνή εικαστική σκηνή, αλλά και στις μουσειολογικές προσεγγίσεις της νεώτερης Ιστορίας της Κύπρου. Είναι επίσης ένας από τους ειδικούς για το έργο του καλλιτέχνη Marcel Duchamp διεθνώς.

Έχει ασχοληθεί με τη Μουσειολογία και ανέλαβε τον μουσειολογικό σχεδιασμό αρκετών μουσείων στην Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο μουσείο THALASSA στην Αγία Νάπα. Εργάστηκε επίσης για το θέατρο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, στην Ολλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο και υπήρξε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (1995-1997). 

Έχει επίσης πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι ένας από τους τέσσερις συγγραφείς του συλλογικού τόμου Κυπριακή Τέχνη του 20ού Αιώνα και κείμενα του για την Τέχνη, τη Μουσειολογία και τη Φωτογραφία έχουν δημοσιευτεί σε πολλές επιστημονικές εκδόσεις διεθνώς.

Είχε ακόμη τη συγγραφική επιμέλεια πολλών καταλόγων εκθέσεων, άρθρων και άλλων ακαδημαϊκών εκδόσεων.


Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Φωτογραφίας και Θεωρίας (IAPT).  

Έχει ακόμη λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η έρευνά του εστιάζεται κυρίως στη μουσειολογική προσέγγιση της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου.


Το 2011, η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Τον Ιανουάριο του 2014 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόεδρος
του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), με κύρια αποστολή τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του Κρατικού Θεάτρου της Κύπρου στην οποία παραμένει και σήμερα.
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο