Κι επίσημα νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τερέζα Μέι έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, λίγα λεπτά μετά από την επίδοση της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Η κ. Μέι γίνεται η 76η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, η 13η Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της βασιλείας της 90χρονης βασίλισσας και η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός μετά από τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
 
Η νέα Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει τις πρώτες δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο το νέο κυβερνητικό σχήμα να γίνει γνωστό μέχρι το τέλος της ημέρας, με το ενδιαφέρον των Βρετανών να προσελκύει ιδιαίτερα η στελέχωση του ειδικού υπουργείου για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
 
Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε προβεί στις τελευταίες δηλώσεις και υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά έξι χρόνια και δύο μήνες.

 


  
Εξερχόμενος για τελευταία φορά ως ηγέτης της χώρας από την Ντάουνινγκ Στριτ, πλαισιωμένος από την οικογένειά του, ο κ. Κάμερον δήλωσε: «Δεν ήταν εύκολο ταξίδι, αλλά νομίζω ότι σήμερα η χώρα μας είναι πολύ πιο δυνατή».


Αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα και στις επιτυχίες της κυβέρνησής του, ευχαριστώντας όσους τον βοήθησαν κατά τη θητεία του, καθώς και την οικογένειά του. Εξέφρασε δε τη χαρά του που η χώρα αποκτά για δεύτερη φορά μία γυναίκα Πρωθυπουργό.
 
Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του επαινώντας το πνεύμα προσφοράς στη χώρα λειτουργών, ενόπλων και εθελοντών, καθώς και τους πολίτες που τον στήριξαν στο έργο του και λέγοντας ότι η μοναδική ευχή του είναι να υπάρξει συνέχεια στη επιτυχία αυτής της χώρας που αγαπά τόσο πολύ.
 
Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποίησε την τελευταία εμφάνισή του στην ώρα των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πριν αποχωρήσει εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ότι «θα του λείψει η βοή του (κοινοβουλευτικού) πλήθους» και ότι στην πολιτική «τίποτα δεν είναι πραγματικά αδύνατο αν βάλεις το μυαλό σου σε αυτό – άλλωστε, όπως είπα κάποτε, ήμουν το μέλλον κάποτε».
 
Εντός της επόμενης ώρας η βασίλισσα θα καλέσει την Τερέζα Μέι για να της αναθέσει το σχηματισμό κυβέρνησης. Η νέα Πρωθυπουργός αναμένεται έπειτα να κάνει τις πρώτες δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ενδεχομένως μέχρι το τέλος της ημέρας να γίνει γνωστό και το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον πέρα από τα παραδοσιακά μεγάλα υπουργεία στρέφεται και στη στελέχωση του ειδικού υπουργείου για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο