Έιντε: Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως “απλώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” ως προς την ικανοποίηση της φιλοδοξίας τους για την επίτευξη μιας διευθέτησης στο Κυπριακό εντός του 2016, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Έιντε έκαμε λόγο για μια μακρά και ουσιαστική συνάντηση.
Είπε, επίσης, ότι από τις έξι συνολικά συναντήσεις που θα έχουν οι ηγέτες τον Ιούλιο επί όλων των βασικών ζητημάτων, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής οι τρεις και απομένουν άλλες τρεις συναντήσεις.

«Αυτό που θέλω να πω για αυτή τη φάση είναι ότι βρισκόμαστε πραγματικά στην καρδιά όλων των θεμάτων”, είπε και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να μην είχαν συζητηθεί στο επίπεδο των δύο ηγετών, αλλά περισσότερο στο επίπεδο των διαπραγματευτών. “Αυτό είναι πολύ θετικό και πολύ εποικοδομητικό”, σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως “απλώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” ως προς την ικανοποίηση της φιλοδοξίας τους για την επίτευξη μιας διευθέτησης εντός του 2016.
Είπε επίσης ότι ο χρόνος έχει ουσιαστική σημασία και πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί ο Ιούλιος “για να δούμε πόσα μπορούμε να κάνουμε σ' αυτή τη φάση”.

Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία των ηγετών, όχι η υπόσχεση, είναι να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη διευθέτησης το 2016 και αυτό είναι ήδη σχετικά νωρίς.

Ανέφερε ότι δουλεύουν γύρω από αυτό το σκεπτικό “και νομίζω ότι δουλεύουμε καλά. Η διάθεση είναι καλή, οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έρχονται με εποικοδομητικές ιδέες, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει”, κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας Baris Burcu, ο λεγόμενος σύμβουλος για τη διπλωματία και την ΕΕ Erhan Ercin και ο λεγόμενος σύμβουλος για θέματα Ιστορίας και Πολιτικών Υποθέσεων Meltem Onurkan Samani.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο
Προαναγγέλλονται αποφάσεις από το Προεδρικό, με την πλάτη στο τοίχο Φιλιππίδης-Παπαθεοδώρου
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
Ολονύχτια επιχείρηση στη Λεμεσό για τον ισοβίτη-Ήταν κοντά η Αστυνομία αλλά συνεχίζει να ξεφεύγει ο Κομμωτής
Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία