Σφόδρα ενοχλημένη με τη Νομική Υπηρεσία και τη Βουλή η Κυβέρνηση

  Σφόδρα ενοχλημένη με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και τη Βουλή, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE η Κυβέρνηση σε σχέση με τους χειρισμούς τους αναφορικά με τα επτά νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε όπως και τα επτά νομοσχέδια που εδώ και ένα χρόνο έχουν κατατεθεί από πλευράς Κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, σταλούν ξανά στη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η συμβατότητά τους με το Σύνταγμα και να ενημερωθεί σχετικά η Βουλή το φθινόπωρο, ώστε να συνεχίσει τη συζήτησή τους. Η Επιτροπή Οικονομικών έλαβε την απόφαση αυτή, καθότι η αντιπροσωπία του Ανωτάτου Δικαστηρίου που βρέθηκε χθες ενώπιον της-στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος-, εντόπισε αντισυνταγματικότητα στα νομοσχέδια, και ειδικά στο νομοσχέδιο που αφορά τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία συμφώνησε ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι ότι κακώς μπήκε στο νομοσχέδιο αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπογραμμίζεται πως στη χθεσινή συνεδρία, κατά την οποία αποφασίστηκε η επιστροφή και των επτά νομοσχεδίων στη Νομική Υπηρεσία, δεν βρισκόταν ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, αρμόδιος για θέματα μεταρρύθμισης, Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθότι δεν κλήθηκε να παραστεί.   
Η εξέλιξη αυτή, αξίζει να σημειωθεί, έρχεται σε συνέχεια του θέματος αντισυνταγματικότητας που πριν από περίπου ένα μήνα ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και συγκεκριμένα την πρόνοια η οποία προβλέπει την εισαγωγή της ποσόστωσης. Πόσοι δηλαδή, θα κρίνονται εξαίρετοι, μέτριοι και κάτω του μετρίου. Αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρόλο που η Κυβέρνηση διαφωνεί με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα υποδεικνύοντας πως τέτοιες φόρμουλες ποσόστωσης εφαρμόζονται στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE προχώρησε σε επανεξέταση της επίμαχης πρόνοιας και ετοιμάζεται να καταθέσει νέα πρόταση εντός των προσεχών ημερών. Άξιο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός πως το εν’ λόγω νομοσχέδιο, όπως και τα υπόλοιπα, πέρασαν προτού κατατεθούν στη Βουλή από τον νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας. Έτσι το εύλογο ερώτημα που γεννάται, όπως σχολίαζαν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έγκειται στο πώς γίνεται η Νομική Υπηρεσία να έρχεται τόσους μήνες μετά και να διαπιστώνει συνταγματικά κωλύματα σε νομοσχέδια που φέρουν την υπογραφή του ίδιου Γενικού Εισαγγελέα. Αλλά και γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν ζήτησε και δεν προχώρησε σε διαβούλευση με την Κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπογράμμιζαν πως ίσως έφθασε η ώρα η Βουλή να εξετάσει πιο ζεστά το ενδεχόμενο δημιουργίας νομικού σώματος στο Κοινοβούλιο, που να μπορεί να παρέχει γνωματεύσεις. Όπως πληροφορούμαστε, πάντως, το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει επίσημη αντίδραση-απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης επί της χθεσινής εξέλιξης, αφού πρώτα τύχει ενδελεχούς ενημέρωσης για το τι έχει συμβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πλήγμα στην οικονομία
Όπως εξάλλου οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποδείκνυαν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, η χθεσινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία τη κυπριακής οικονομίας και συγκεκριμένα στην προσπάθειά της να επανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Και αυτό, καθότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και ο βαθμός υλοποίησής της είναι, όπως μαθαίνουμε, ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.  
 
Στο μεταξύ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο για την επιστροφή των νομοσχεδίων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στη Νομική Υπηρεσία. 
 
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ΟΕΒ
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κρούει με απόγνωση τον κώδωνα του κινδύνου για την τροπή που παίρνει το θέμα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και ειδικά το ζήτημα του κρατικού μισθολογίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Η ΟΕΒ προειδοποιεί κάθε ενδιαφερόμενο για το μέλλον του τόπου ότι αν δεν ψηφιστεί η νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επανέλθουμε στις εφιαλτικές πρακτικές του παρελθόντος. Οι νόμοι και οι κανονισμοί που βρίσκονται ενώπιον τα Βουλής από τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2015 και οι οποίοι παραπέμφθηκαν από την Βουλή χτες εκ νέου στην Κυβέρνηση  για περαιτέρω επεξεργασία, συνιστούν την τελευταία ελπίδα για διόρθωση του κρατικού μισθολογίου και εκσυγχρονισμό των αντιπαραγωγικών πρακτικών διοίκησης. Σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, τα νομοσχέδια δεν ψηφιστούν εντός του 2016, από τον επόμενο χρόνο θα μπορούν να ξαναρχίσουν στο δημόσιο οι πρακτικές του σπάταλου και υδροκέφαλου κράτους που έχουν συμβάλει στην χρεωκοπία του τόπου: Απεριόριστος αριθμός νέων προσλήψεων για ανάγκες που ποτέ δεν τελειώνουν, αυτόματες ετήσιες προσαυξήσεις, ΑΤΑ και γενικές αυξήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη φορά η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι εξουθενωμένοι και σε απόλυτη αδυναμία να χρηματοδοτήσουν το αδηφάγο κρατικό μισθολόγιο. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία περιλαμβανομένης της Νομοθετικής εξουσίας να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει τέλος στο μαρτύριο του Σίσυφου που επί δεκαετίες βιώνει ο ιδιωτικός τομέας για να συντηρά ένα αντιπαραγωγικό, δυσλειτουργικό και σπάταλο δημόσιο τομέα».
 
 
 

Δειτε Επισης

Το Κοινό Ανακοινωθέν της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας, στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Διαθέσιμος 5 Δεκεμβρίου ο «ψηφιακός πολίτης» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Ιστορική χαρακτήρισε τη Διακυβερνητική Ελλάδας-Κύπρου ο ΠτΔ
ΠτΔ: Η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την ενίσχυση των θεσμών στον Λίβανο
Η Κύπρος υπογράφει δήλωση μελών ΟΗΕ για προστασία προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων
Σύνοδοι επένδυση στην περιφερειακή συνεργασία και στο διπλωματικό αποτύπωμα
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Κλείδωσε στις 22 και 23 Μαρτίου το συνέδριο του ΔΗΚΟ