Τορπιλίζει ιθαγένεια και αναλογία πληθυσμού ο Μπουρζού

 Το έργο που επιτεύχθηκε στις μέχρι στιγμής συζητήσεις επί των οικονομικών πτυχών του Κυπριακού εξετάζουν σήμερα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία των επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομία.
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνάντηση-στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη- οι δύο ηγέτες συζητούν  θέματα που προετοίμασε η αρμόδια για την Οικονομία Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με τους διαπραγματευτές, εξετάζοντας τα ζητήματα για τα οποία έχουν καταγραφεί συγκλίσεις και αυτά επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, επί του συγκριμένου κεφαλαίου οι δύο πλευρές βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν εντάσσεται στα κεφάλαια εκείνα επί των οποίων εντοπίζονται σημαντικές διαφορές.
Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία τους συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν τα κεφάλαια της ιθαγένειας και των βασικών ελευθεριών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμφανίζεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης και να την χαρακτηρίζει ως εποικοδομητική και δημιουργική.  Μάλιστα, ερωτηθείς κατά πόσο αυτό είναι από τα κεφάλαια όπου δεν υπάρχουν διαφωνίες, όπως εκείνες που παρουσιάστηκαν στο περιουσιακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά. «Έτσι, μακάρι να είχαμε τις ίδιες μικρές αποστάσεις διαφορών όπως στα όσα συζητήθηκαν σήμερα, δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας-είναι συμφωνημένο και από το κοινό ανακοινωθέν-αλλά και στα θέματα των βασικών ελευθεριών», υπέδειξε, σημειώνοντας πως οι βασικές ελευθερίες είναι διασφαλισμένες.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις γενικότερα, υπό τη μορφή ανταλλαγής απόψεων, θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου. Εξάλλου, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση της 1ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κάνει λόγο για ουσιώδεις διαφορές στο περιουσιακό, υπογραμμίζοντας ότι για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού, θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
 
Ανατροπή από Μπουρζού
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» των κατεχομένων Μπαρίς Μπουρζού, σε γραπτή δήλωσή του, υποστηρίζει ότι θέματα που αφορούν την «ιθαγένεια» και την «αναλογία πληθυσμών» και συζητούνται στις διαπραγματεύσεις έχουν «διαστρεβλωθεί». Ισχυρίζεται ότι όλοι όσοι έχουν πάρει «"ιθαγένεια" μέχρι σήμερα «και στις δύο πλευρές», κατά την έκφρασή του, θα καταστούν αυτόματα πολίτες της ομόσπονδης Κύπρου την πρώτη ημέρα της λύσης. «Δεν τίθεται θέμα στέρησης αυτού του δικαιώματος», αναφέρει στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων στις συνομιλίες σε σχέση με την «ιθαγένεια» που έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
Ο Μπουρτζού έκανε λόγο για 200,000 «πολίτες» των κατεχομένων και 802,000 πολίτες «της ε/κ διοίκησης»-όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- που θα καταστούν πολίτες της ομόσπονδης Κύπρου, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα γίνει «χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια». Χαρακτήρισε δε την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, σε ό,τι αφορά το θέμα «ιθαγένεια», την καλύτερη που υπήρξε για τους Τ/κ.
Ο Μπουρτζού επανέλαβε τις θέσεις της τ/κ πλευράς για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, καθώς και την πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας περιουσίας στις συνιστώσες πολιτείες. Ανέφερε ακόμα ότι θα προστατευτεί η διζωνικότητα και δικοινοτικότητα της λύσης. Καταλήγοντας στη δήλωσή του, είπε ότι «καλή θέληση» δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στη λύση, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «πολιτικό όραμα και ηγεσία με πολιτικό θάρρος».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε τοι αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη