Brexit, Πορτογαλία, Ισπανία στη σύνοδο του Eurogroup

Τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη εξέτασαν χθες οι υπουργοί οικονομικών του Εurogroup, επαναβεβαιώνοντας ότι, όση και αν είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τις συνέπειες, η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την οικοδόμηση των μέτρων όπως η τραπεζική ένωση και η στροφή στις φιλικές προς την ανάπτυξη φορολογικές πολιτικές. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.
 
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε στους υπουργούς οικονομικών τα συμπεράσματα σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης της Κομισιόν, με το γενικό συμπέρασμα πως η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί, με ενεργοποίηση του άρθρου 50, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί και η εύθραυστη ανάκαμψη θα τεθεί εν αμφιβόλω. Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών εργάζεται ήδη στο κείμενο μια ακριβούς πρόβλεψης για τις οικονομικές συνέπειες και στη συνέχεια θα υπάρξουν γενικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη.
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, εκτιμώντας ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος.
 
Οι υπουργοί είχαν μια σύντομη συζήτηση για το θέμα των ελλειμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εγκρίνοντας την έκθεση της Κομισιόν και το γενικό συμπέρασμα πως “δεν ελήφθη αποτελεσματική οικονομική δράση για τη διόρθωσή τους” και κατά συνέπεια το Εcofin σήμερα θα αποφανθεί επί των περαιτέρω.
 
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι “δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις” και πως “πρώτα πρέπει να δώσουμε στις δύο χώρες αυτές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα” - κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Ο Επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν έξυπνα και με ευελιξία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, μετά μάλιστα από τα συναπτά έτη μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν περάσει.
 
 
Ο πρόεδρος του Εurogroup απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στις ιταλικές τράπεζες και τόνισε ότι θα αποφύγει τις εικασίες, παρέπεμψε ωστόσο στους ισχύοντες κανόνες περί απευθείας από τον ESM ανακεφαλαιοποίησης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι κανόνες του bail in είναι από τη φύση τους επωφελείς για την ΕΕ, καθώς “όσοι καρπώνονταν τα κέρδη τα καλά έτη, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες τα άσχημα έτη”.
 
Σημείωσε όμως ότι ακόμα και με τους τρέχοντες κανόνες υπάρχει περιθώριο για περιορισμένη κρατική παρέμβαση, διευκρινίζοντας όμως ότι, “το θέμα είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών”. Εξήγησε τέλος ότι “τα άγρια και θυμωμένα σχόλια που έκανα μπαίνοντας, τα έκανα απαντώντας σε συγκεκριμένες δηλώσεις μεγαλο-τραπεζιτών που με ευκολία ζητούσαν παράλογα μεγάλα ποσά - αυτές οι δηλώσεις με έκαναν να θυμώσω πολύ”.

Δειτε Επισης

Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο