Όσα σκεφτόταν ο Παπακώστας μετά την καταδίκη του

Για σκευωρία σε βάρος του καταδικασθέντα πρώην υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, προκειμένου κάποιοι να ξεφορτωθούν της ευθύνη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, κάνει λόγο ο γιος του.
 
Σε συνέντευξη του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο Νικόλας Παπακώστας ανακοινώνει την έκδοση, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου,  του βιβλίου που έγραψε ο πατέρας του στο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει ο Νικόλας Παπακώστας, μέσα από το βιβλίο, το οποίο ολοκληρώθηκε δύο μήνες πριν το θάνατό του,  ο πατέρας του αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα τραγικά γεγονότα του Μαρί, στα πρόσωπα που κατά την άποψή του ευθύνονται για την τραγωδία και εκφράζει το παράπονό του για το γεγονός ότι κάποιοι τον χρησιμοποίησαν, γιατί τους βόλευε να βγάλουν την ευθύνη από τις πλάτες τους, φορτώντας τις σ’ εκείνον.
 
Ο Νικόλας Παπακώστας μεταφέρει τα γεγονότα, όπως του τα διηγήθηκε ο πατέρας του, και εστιάζει στις σχέσεις του με τον Δημήτρη Χριστόφια μετά την έκρηξη, καθώς επίσης και στη στάση του νυν Γενικού εισαγγελέα, ο οποίος δεν έδωσε έγκριση για αποφυλάκιση του, παρά το γεγονός ότι οι ιατρικές εκθέσεις προειδοποιούσαν ότι ερχόταν το τέλος του. Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπακώστα, ο πατέρας του δεν αισθανόταν ότι έχει ευθύνη. Αν το ένοιωθε αυτό, πρόσθεσε, από μόνος του θα άνοιγε την πόρτα της φυλακής για να μπει μέσα.  
 
 
Ο πατέρας σας είχε γράψει ένα βιβλίο. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και που βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοση του;
 Το βιβλίο το έγραψε όσο καιρό ήταν στο νοσοκομείο και το ολοκλήρωσε δύο μήνες πριν πεθάνει. Πρόκειται για αυτοβιογραφία, και σε αυτό περιγράφει τα όσα έζησε από την περίοδο της ΕΟΚΑ, μέχρι και την τελευταία περίοδο της ζωής του.  Έχει τίτλο ανεμοδαρμένη πορεία και συνολικά είναι 600 σελίδες, εκ των οποίων οι περίπου 150 αφορούν τα γεγονότα του Μαρί. Περιγράφει το πώς έζησε τα τραγικά γεγονότα της έκρηξης και κατονομάζει και συγκεκριμένα πρόσωπα για το ρόλο που αυτοί έπαιξαν.  Η απόφαση μας, σαν οικογένεια, ήταν να  μην μιλήσουμε γι αυτά τα γεγονότα πριν την έκδοση του βιβλίου, γιατί ούτε ο ίδιος το ήθελε. Και ο ίδιος έλεγε, εγώ τα καταγράφω και ότι θα έρθει η ώρα θα τα πω, και όποιος να πιστέψει, ας πιστέψει.  Μετά το θάνατο του, έτρεξα για να εξασφαλίσω τα έγγραφα που έπρεπε να μπουν στα παραρτήματα του βιβλίου.  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον εκδότη και στόχος είναι να παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο, με αφορμή τον πρώτο χρόνο από το θάνατό του. Εκεί μέσα λέει πάρα πολλά πράγματα.
 
Πως έβλεπε ο ίδιος, ο οποίος είχε καταδικαστεί, τα γεγονότα του Μαρί; Πως ένοιωθε με δεδομένο ότι τον επίμαχο χρόνο ήταν Υπουργός Άμυνας;  
Για την ιστορία του Μαρί, ο ίδιος πίστευε ότι όλα ξεκινούσαν από πολιτικά θέματα. Η καταδίκη του βόλεψε πολλούς. Από την πρώτη μέρα της έκρηξης, η αντιπολίτευση δεν έκανε υπομονή για να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε γίνει και ποιοι φταίνε. Θα παρομοιάσω τα γεγονότα με τις πρόσφατες πυρκαγιές, όπου πολύ σωστά οι υπουργοί είπαν ότι χρειάζεται έρευνα για να μιλήσουν για το τι συνέβη.  Ο  Σωκράτης Χάσικος δήλωσε με αφορμή τις πρόσφατε  πυρκαγιές ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης και των υπουργών, ούτε έχουμε κανένα λόγο στον τρόπο που οι επιχειρησιακοί διαχειρίζονται τις πυρκαγιές,  καθώς εκείνοι είναι που έχουν τη γνώση και την εμπειρία»
Στην υπόθεση του Μαρί αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, από την πρώτη μέρα χρησιμοποίησαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου και τον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών για να το εκμεταλλευθούν πολιτικά.
Βόλευε επίσης τη Νομική Υπηρεσία. Τότε η κοινή γνώμη είχε πέσει επάνω στον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, για να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και να καταλογισθούν ευθύνες, και αυτός με τη σειρά του έστειλε με κλειστά μάτια την υπόθεση στο δικαστήριο.  Βόλεψε ακόμα τους ίδιους τους στρατιωτικούς, που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης, της προστασίας και της συντήρησης του φορτίου.  Και τέλος βόλεψε
το πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βγάλει την ουρά του απ’ έξω από τις  οποιεσδήποτε δικές του ευθύνες, όπως και άλλα άτομα του Προεδρικού που είχαν τον έλεγχο και τη διαχείριση αυτής την υπόθεσης, γιατί ήταν πολιτικό θέμα.
 
Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με το  ΑΚΕΛ, είχε εκλεγεί και παλιότερα βουλευτής με το κόμμα. Γιατί να θέλουν να τον θυματοποιήσουν;
Ο πατέρας μου δεν ήταν κομματικός, ούτε της αριστεράς. Βρέθηκε βουλευτής των Νέων Δυνάμεων του ΑΚΕΛ, αλλά δεν θεωρούνταν από τους κομματικούς πυρήνες του κόμματος ως Ακελικός. Ο τότε Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, τις δύσκολες εκείνες ώρες κρυβόταν και προσπαθούσε να ρίξει ευθύνες αλλού. Δεν τον ενδιέφερε να μπλέξει ο οποιοσδήποτε άλλος, εκτός από τον ίδιο. Έπρεπε να φύγει από πάνω του αυτή η ευθύνη. ‘Έτσι και έγινε.
 
Ποια ήταν η άποψη του πατέρας σας για το Δημήτρη Χριστόφια, μετά την καταδίκη του;
 Η σχέση του πατέρα μου με το Χριστόφια ξεκίνησε από τον καιρό που ο Κώστας Παπακώστας ήταν λοχαγός στο Στρατό και ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν στρατιώτης. Εκείνο τον καιρό το να ήσαν αριστερός γινόσουν στόχος από κάποιους. Ο πατέρας μου τον προστάτευε. Η φιλική τους σχέση συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα όταν έγινε βουλευτής των Νέων Δυνάμεων  του ΑΚΕΛ, στο οποίο ΓΓ ήταν ο Χριστόφιας, ο οποίος στη συνέχεια τον επέλεξε για τη θέση του Υπουργού Άμυνας. Ξαφνικά έγινε η έκρηξη στο Μαρί. Μετά από αυτό η φιλική τους σχέση ξεχάστηκε. Ο Πρόεδρος δεν ανέλαβε ούτε την ελάχιστη πολιτική ευθύνη που όφειλε να αναλάβει, ως αρχηγός του κράτους. Έλεγε ότι δεν γνώριζε συγκεκριμένα πράγματα, ενώ αυτό ήταν ψέμα. Το φορτίο το διαχειρίζονταν, σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον ΥΠΕΞ, Μάρκο Κυπριανού και τον Λεωνίδα Παντελίδη. Αυτοί ενημερώνονταν για όλα. Σε όλες τις συσκέψεις ήταν παρών τόσο ο κ. Κυπριανού όσο και ο κ. Παντελίδης. Τα πρακτικά των συσκέψεων αυτών δίνονταν στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Ωστόσο, μέχρι την τελευταία βδομάδα κανείς δεν είπε ότι ανά πάσα στιγμή  μπορούσε να γίνει έκρηξη αυτού του μεγέθους.  
Μετά την παραίτηση του πατέρα μου, ο Πρόεδρος δεν τον φώναξε ούτε και μια φορά για να τον ρωτήσει τι έγινε. Τήρησε μια στάση απόστασης, με αποτέλεσμα να πάει στην επιτροπή Πολυβίου και να πει ότι έφταιγαν οι υπουργοί του.  Ακολούθως, ο Κώστας Παπακώστας πήρε τηλέφωνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του είπε πως γίνεται να είπε στην επιτροπή Πολυβίου ότι φταίνε οι υπουργοί, χωρίς να τον έχει καλέσει καν και να τον ρωτήσει για τα γεγονότα. Η απάντηση του Προέδρου ήταν «με σύγχυσε η ερώτηση».
 
Σε ότι αφορά τον Πέτρο Τσαλικίδη;  
Ο τότε Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Πέτρος Τσαλικίδης, του οποίου τις ευθύνες επίσης φόρτωσαν στον Κώστα Παπακώστα, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Εναντίον του είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης, το οποίο δεν εκτελέστηκε από τις ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν ποινική έρευνα εναντίον του στην Ελλάδα. Ήρθαν μάλιστα και ποινικοί ανακριτές στην Κύπρο να λάβουν καταθέσεις. Τι έγινε με την έρευνα αυτή κα πού βρίσκεται; Τι κατέθεσε ο Τσαλικίδης; Αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε.
 
Ο πατέρας σας έφερε ως βάρος το θάνατο των 13 ανθρώπων στο Μαρί;  
Όταν είχε τεθεί θέμα αποφυλάκισης του από τον νύν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντέδρασαν κάποιοι εκ των συγγενών εγώ θύμωσα. Τότε μου έβαλε τις φωνές. Ποτέ δεν είπε κακή κουβέντα για τους συγγενείς, γιατί έχασε και ο ίδιος την κόρη του πριν από 20 χρόνια και μάλιστα, την ίδια ημέρα που έγινε η έκρηξη στο Μαρί. Πάντα μας έλεγε ότι οι συγγενείς πονούν και δεν τους αδικεί, γιατί ήξερε πως αισθάνονται. Ήταν όμως πολύ θυμωμένος με εκείνους που θεωρούσε ότι εκμεταλλεύτηκαν το πόνο τους. Δεν ένοιωθε όμως ευθύνη για το θάνατο των 13 αυτών ανθρώπων, γιατί όπως έλεγε, αν ένοιωθε έτσι αυτό πρώτος θα άνοιγε τα κάγκελα της φυλακής για να μπει μέσα. Πολλές φορές σκέφτηκα, μακάρι να ένοιωθε ότι είχε ευθύνη, για να μην αισθάνεται μέσα του όλο αυτό το βάρος της αδικίας. Ένοιωθε ότι του έριξαν τις ευθύνες άδικα και γι αυτό το λόγο τον πήρε από κάτω.
 
Πως έβλεπε τα γεγονότα;
Έλεγε «ήρθαν σ΄εμένα οι αξιωματικοί, μου είπαν για τη διόγκωση των εμπορευματοκιβωτίων. Εγώ τους ανέθεσα να κάνουν αυτοψία και να λάβουν μέτρα.  Δεν το έκαναν ποτέ. Τους ανέθεσα να ετοιμάσουν έκθεση για να δω τη Δευτέρα τον Πρόεδρο, κάτι που επίσης δεν έγινε ποτέ».  Απλά πήγαν, ανέβηκαν στα  εμπορευματοκιβώτια, αποφάνθηκαν ότι αποφάνθηκαν, και ακολούθως ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι έλεγαν στον πατέρα μου ότι θα γίνει έκρηξη από στιγμή σε στιγμή (σημ. ο Παπακώστας ισχυριζόταν ότι  το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων δεν εκρήγνυται). Αυτό ήταν μεγάλο ψέμα.  Ο Παπακώστας καταδικάστηκε γιατί το δικαστήριο αποδέχτηκε  τη μαρτυρία του Γεωργιάδη ότι προειδοποιούσε για κίνδυνο θανάτου, κάτι το οποίο είναι ψέμα.  Σημειώστε ότι ο Γεωργιάδης που ήταν  ο καθ΄ ύλην αρμόδιος εμπειρογνώμονας, είχε την ευθύνη του φορτίου και ο οποίος έλεγε ενώπιον του υπουργού, μπροστά σε άλλους μάρτυρες τους οποίους το δικαστήριο δεν  πίστεψε, ότι ενώπιον του υπουργού έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, μόνο φωτιάς, διότι όπως  ισχυριζόταν (ο Γεωργιάδης), οι πυροκροτητές είχαν αφαιρεθεί.
 
Η ΜΑΚΡΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ…
 
Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η παραμονή του πατέρα σας στο νοσοκομείο ήταν ένας τρόπος για να μην μπει στη Φυλακή..
 Όντως πολύς κόσμος πίστευε ότι αυτό ήταν ένας τρόπο υπεκφυγής. Εμείς και οι ιατροί ήξεραν ότι αυτό δεν ίσχυε, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη. Ο πατέρας μου πέθανε στο νοσοκομείο, γι αυτό το λόγο. Μάλιστα, πολλοί λαϊκιστές πολιτικοί έστελναν επιστολές στο Γενικό Εισαγγελέα, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις στον κόσμο. Δεν τους αρκούσαν οι γνωματεύσεις από τρία ιατροσυμβούλια; Αυτό το έκαναν για λόγους λαϊκισμού, γιατί  ο κόσμος δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση.
 
Είναι γνωστό ότι μετά την επιδείνωση της υγείας του, είχατε αιτηθεί από την πολιτεία το να αφεθεί ελεύθερος. Τι συνέβη τότε;
Τον Νοέμβριο του 2013 υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα,  η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης μαζί με τα ιατρικά πιστοποιητικά που καταδείκνυαν την επιδείνωση της υγείας του. Ωστόσο, δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνολικά, μέσα σε 1,5 χρόνο έγιναν τρία ιατροσυμβούλια,  με το τελευταίο να τονίζει ότι "παρατηρείται μια προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης της καρδιακής λειτουργίας του ασθενή. Η κατάσταση της υγείας του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ίδια την επιβίωση του λόγω βεβαρυμμένου καρδιακού και νεφρικού συστήματος".  Η έκθεση αυτή εκτός από τη Νομική Υπηρεσία και το Προεδρικό, στάλθηκε επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τη Διευθύντρια των Φυλακών. Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε κανένας. Οι ιατροί μας ρωτούσαν γιατί δεν κάνουμε κάτι, προβλέποντας ότι ερχόταν το τέλος. Ο νυν Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης δεν δέχθηκε καν να μας δει. Κάποια στιγμή, κατόπιν μεσολάβησης του τότε Υπουργού Υγείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλήφθηκε το πρόβλημα.  Αλλά από μόνος του δεν μπορούσε να κάνει κάτι διότι έπρεπε να υπογράψει ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Έχετε  προσφύγει στο ΕΔΑΔ για το αποτέλεσμα της Δίκης ενώ υπήρχαν σκέψεις να κινηθείτε νομικά και εναντίον της Δημοκρατίας για το θέμα της μη αποφυλάκισης του πατέρας σας, ενώ ήταν άρρωστος. Πού βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις;
Για το αποτέλεσμα της δίκης εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή ενώπιων του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Χρειάζονται χρόνο αυτά τα πράγματα. Για το δεύτερο θέμα, αυτή τη στιγμή συζητούμε με τους δικηγόρους μας για να γίνει αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας για τις συνθήκες κράτησης του.
 
Υπάρχει κάτι για το οποίο μετάνιωνε ο πατέρας σας;  
Όσον αφορά τα γεγονότα του Μαρί, έλεγε πάντα ότι μετάνιωσε στο εξής. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες πριν την έκρηξη στο Υπουργείο, είχε πει ότι πρέπει να κληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να δουν τα εμπορευματοκιβώτια. Εκεί αντέδρασαν οι στρατιωτικοί με πρωταγωνιστή τον Γεωργιάδη, ο οποίος ήγειρε θέμα εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι δεν  χρειαζόταν κάτι τέτοιο γιατί και οι ίδιοι γνώριζαν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Μετάνιωσε λοιπόν που έκανε πίσω και δεν κάλεσε τους εμπειρογνώμονες. Αν έρχονταν οι ξένοι, ίσως τα πράγματα να μην εξελίσσονταν με αυτό  τον τραγικό τρόπο.
 

Δειτε Επισης

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων