Τρέμουν στην ιδέα και μόνο νέας αποτυχίας στις Δημοτικές

Στον αστερισμό των δημοτικών εκλογών κινούνται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έπειτα από τις προχθεσινές συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής των δύο κομμάτων, αντίστοιχα.
Για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, οι δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκέμβρη, παρά τις τοπικού χαρακτήρα ιδιομορφίες τους, καθίστανται ύψιστης πολιτικής σημασίας, κυρίως έπειτα και από τα ποσοστά που τα δύο κόμματα εξασφάλισαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Ποσοστά τα οποία σαφώς δεν ήταν τα προσδοκώμενα από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, και ιδιαίτερα από την ηγεσία του ΑΚΕΛ.
Τόσο στην Πινδάρου όσο και στην Εζεκίας Παπαϊωάννου, δεν θα ήθελαν με τίποτα να δουν στις δημοτικές εκλογές την εκλογική τους δύναμη να συρρικνώνεται περισσότερο, αφού μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι τους, θα συνιστούσε ένα ακόμη πισωγύρισμα. Στο πλαίσιο αυτό, σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα προσπαθήσουν ν’ αποφύγουν τα λάθη τα οποία διέπραξαν στην πορεία τους προς τις βουλευτικές εκλογές και να μετατρέψουν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση σε αφετηρία αντεπίθεσης για την ανάκαμψή τους. Μάλιστα, στον ΔΗΣΥ δεν αποκρύβουν πως εξαιτίας ακριβώς της… αναγκαιότητας αυτής, το βάρος θα δοθεί στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, ενώ στοχευμένη θα είναι σημασία που θα αποδοθεί για την ανάδειξη δημάρχων.   
 
Το πλαίσιο του ΑΚΕΛ
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι στόχοι, καθώς και το γενικό πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο δράσης του κόμματος για τις Δημοτικές. Επιπρόσθετα, καθορίστηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, που με βάση το Καταστατικό και τους Κανονισμούς λειτουργίας του ΑΚΕΛ, γίνονται με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών του οργανώσεων. Στο ΑΚΕΛ, όπως προκύπτει και από την προχθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, θα επιδιώξουν συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα αφορούν το σύνολο της επικρατείας, αλλά θα βασίζονται στα «θέλω» των τοπικών κοινωνιών.  
 
Οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ
Στον ΔΗΣΥ, το Πολιτικό Γραφείο, που συνεδρίασε επίσης το περασμένο Σάββατο, καθόρισε τα χρονοδιαγράμματα υποβολής υποψηφιοτήτων. Οι υποψηφιότητες για δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και σχολικούς εφόρους θα μπορούν να υποβληθούν στο διάστημα από 5 μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου, ενώ οι υποψηφιότητες των κοινοταρχών και κοινοτικών συμβούλων θα μπορούν να υποβάλλονται από τις 19 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ υιοθέτησε σειρά εισηγήσεων που ετοιμάστηκαν και υπεβλήθησαν ενώπιον του Σώματος από το Εκτελεστικό Γραφείο και αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, αλλά και τον περιορισμό του φαινομένου της αποχής. Οι εισηγήσεις θα κατατεθούν ως προτάσεις Νόμου στη προσεχή Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και διαλαμβάνουν τα εξής:
1.Θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας: Εισαγωγή του συστήματος της ανόθευτης οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς κατά’ ανάγκη ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου αυτού να είναι η προσεχής εκλογική διαδικασία.
 
2. Διαφοροποίηση του ορίου ηλικίας για εκλογή δημάρχων/κοινοταρχών: Η εθνική Νομοθεσία προνοεί ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την θέση Δημάρχου και Κοινοτάρχη έχουν πολίτες που συμπληρώνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους σε σχέση με το 21ο που πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι υποψήφιοι για την διεκδίκηση θέσης δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου. Γίνεται εισήγηση για υιοθέτηση του 21ου έτους και για την περίπτωση υποβολής υποψηφιότητας Δημάρχου και Κοινοτάρχη κατ’ αντιστοιχία με την ισχύουσα πρακτική που ισχύει στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
 
3. Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους: Δεδομένης της ψηλής αποχής στις τελευταίες πολιτειακές εκλογές και με γνώμονα ότι ήδη η ψηφοφορία διενεργείται και με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων κυρίως ψηφοφόρων, προτείνεται η υιοθέτηση της πρακτικής που ακολουθείται και στον ευρωπαϊκό χώρο για διαφοροποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να επιτρέπεται εγγραφή μέχρι και 72 ώρες πριν από τις εκλογές.
 
4. Εφαρμογή της επιστολικής, αλλά και της ηλεκτρονικής ψήφου: Αναλύοντας τους λόγους της αποχής διαφάνηκε ότι μια βασική παράμετρος που αυξάνει την αποχή είναι η αδυναμία ή και δυσκολία των ετεροδημοτών να μετακινηθούν στους Δήμους ή και Κοινότητες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μια αποτελεσματική επιλογή για την αύξηση της συμμετοχικότητας, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, είναι η εισαγωγή της μεθόδου της επιστολικής ή και της ηλεκτρονικής ψήφου που επίσης ήδη εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκός χώρες.
Ειδικά για την επιστολική ψηφοφορία προτείνεται όπως αυτή ισχύσει μόνο στην επικράτεια της Δημοκρατίας, δίνοντας την δυνατότητα στους ψηφοφόρους που αδυνατούν να μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, να μπορούν να ψηφίζουν αυτοπροσώπως στα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα με τα εκλογικά κέντρα. Επιστολικές ψήφοι θα γίνονται δεκτές μόνο κατά τις ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της υπηρεσίας εκλογών. Επιπρόσθετα και με γνώμονα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτή να καταστεί ακόμη πιο λειτουργική και φιλική προς τους πολίτες, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ετοιμότητά του, στο πλαίσιο συζήτησης του σχετικού Νομοσχεδίου στη Βουλή, να συνδράμει και σε περαιτέρω αλλαγές που θα οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις-«Καμία πτήση της RAF δεν μετέφερε θανατηφόρο φορτίο στους Ισραηλινούς»
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε τοι αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»
Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο