Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για προστασία εργαζόμενων που ασθενούν

Στην Ολομέλεια οδηγείται νέα πρόταση νόμου που αφορά την προστασία από απόλυση εργαζόμενων που απουσιάζουν με άδεια ασθενείας με τροποποιήσεις έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή με την οποία ανέπεμψε τον νόμο λίγο πριν τις Βουλευτικές.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ – Αριστερά - Νέες Δυνάμεις «η οποία στοχεύει στην τροποποίηση του περί τερματισμού απασχολήσεως νόμου ώστε να καλυφθούν ορισμένα κενά που εντοπίστηκαν στις περιπτώσεις εργοδοτουμένων οι οποίοι απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω ασθένειας».

«Οι προτεινόμενες πρόνοιες έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές που υπάρχουν στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νόμο που ψήφισε η Βουλή και αφορούσε τον περί τερματισμό απασχολήσεως νόμο», είπε.

Ο κ. Φακοντής υπενθύμισε ότι η πρόταση νόμου είχε ψηφιστεί στις 14 Απριλίου 2016 και «καθόριζε την απαγόρευση προειδοποίησης ακόμη και μετά την επιστροφή του εργοδοτούμενου μέχρι και 3 μήνες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναπομπή της συγκεκριμένης νομοθεσίας επικαλούμενος κάποια συγκεκριμένα άρθρα της τροποποίησης, τα οποία λάβαμε υπόψη και έχουμε αναθεωρήσει ουσιαστικά την πρότασή μας με στόχο να καλύψει αυτές τις επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή «η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην παράταση της απαγορευτικής περιόδου από 6 μέχρι και 12 μήνες και με παράταση που ισούται με το ένα τέταρτο της συνολικής περιόδου απουσίας». Έδωσε το παράδειγμα απουσίας κάποιου για μέχρι 12 μήνες, λέγοντας ότι με την προτεινόμενη νομοθεσία θα απαγορεύεται ουσιαστικά η απόλυση του μέχρι και επιπλέον 3 μήνες, το ένα τέταρτο των 12 μηνών.

Περαιτέρω αυτού η πρόταση νόμου παρέχει τη δυνατότητα στον εργοδότη να αντικαταστήσει σε προσωρινή βάση τον εργοδοτούμενό του οποίος απουσιάζει λόγω ανικανότητας για εργασία, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η πρόταση οδηγείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια, όπου και θα τοποθετηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι φαίνεται ότι όλα τα κόμματα βλέπουν την πρόταση θετικά, ως επίσης και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».  

Δειτε Επισης

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία