Χρίστος Κακουλλή: Ο 23χρονος αυτοδίδακτος ζωγράφος από τη Λευκωσία που έχει αναγνωριστεί διεθνώς

Eίναι μόλις 23 χρονών, κατάγεται από τη Λευκωσία, είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος με δική του γκαλερί και τα έργα του έχουν αναγνωριστεί και στο εξωτερικό αφού πέρσι κέρδισε το πρώτο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Αμερική για την τέχνη του μολυβιού σε καμβά. «Χρειάζεται δύναμη για να υποστηρίζεις τα θέλω σου, αλλά χρειάζονται περισσότερα κότσια για να τα παρουσιάσεις στον κόσμο. Σε μια κοινωνία που κάθε τι διαφορετικό περιθωριοποιείται και κλείνει μάτια και αυτιά στην αλήθεια, το έργο που επιτελώ έχει ως σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας σε θέματα όπως η φτώχεια, οι πρόσφυγες, η ΛΟΑΤ κοινότητα, ο ρατσισμός σε όλες του τις μορφές» αναφέρει ο Χρίστος Κακουλλή για την πρώτη ατομική του έκθεση που αποτέλεσε την αφορμή για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρεπόρτερ.

 

«Η τέχνη του δρόμου που κλείστηκε και γέμισε τους άδειους τοίχους» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής σου έκθεσης.  Μίλησέ μας γι’ αυτήν


Το Σάββατο στην Star A. Art Gallery στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης μου ατομικής έκθεσης. Την ονόμασα τέχνη του δρόμου γιατί τα υλικά που χρησιμοποιώ και ειδικά το σπρέι μπογιά ξεκίνησαν από τον δρόμο και συγκεκριμένα από το γκράφιτι που γίνεται στους δρόμους. Στην έκθεση βρίσκονται συγκεκριμένα 45 πινάκες και installations, υπάρχουν πινάκες που είναι πάνω σε ξύλο καμβά καθώς και κάποιοι που είναι χαραγμένοι στο γυαλί. Οι πινάκες, αφορούν τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές, την κοινωνική παθογένεια, τους προσφυγές καθώς και τα ΛΟΑΤ άτομα. Για όποιον θα ήθελε να την επισκεφθεί, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 16 Ιουλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ με δωρεάν είσοδο.


 
Ποια είναι η δική σου τεχνική και σε τι διαφέρει από άλλες;


Η δική μου τεχνική είναι κυρίως το σπρέι μπογιά και ο αερογράφος. Διαφέρει από τις άλλες γιατί δεν είναι το κοινό πινέλο που γίνονται οι περισσότεροι πινάκες. Ο ιερογράφος δουλεύει με πεπιεσμένο αέρα και μπορεί να σου δώσει απίστευτες σκιές, ρεαλισμό και σε συνδυασμό με το σπρέι μπορείς να δημιουργήσεις ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.


Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με αυτό το είδος τέχνης;


Ναι, πάντα. Από τα 14 μου όταν τα χεριά μου πρωτοάγγιξαν το σπρέι και τον αερογράφο, ήταν κάτι που πραγματικά άλλαξε την ζωή μου και τον τρόπο σκέψης μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάποιο άλλο είδος.


Tι μπορεί να αποτελέσει για σένα πηγή έμπνευσης;


Για μένα αποτελούν πηγή έμπνευσης τα πάντα αλλά κυρίως η καθημερινότητα και τα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτή. Μπορώ να ζωγραφίσω πόλεμο – ειρήνη, προσφυγιά, φτώχεια, πεινά και ρατσισμό.


Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις μέσα από τα έργα σου;


Μέσα από τα έργα μου θέλω να στείλω το μήνυμα της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, να αγαπάμε τους πάντες γύρω μας και ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Θέλω να στείλω το μήνυμα της ειρήνης κατά του πολέμου εναντία στο ρατσισμό κάθε μορφής καθώς και το μήνυμα ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο μέσω της τέχνης.

 

 


Έχεις κερδίσει το πρώτο βραβείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό στη Αμερική. Μίλησε μας γι’ αυτή τη σημαντική διάκριση.


Πέρσι το 2015 είχα την τιμή να κερδίσω στο πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην Αμερική και συγκεκριμένα με την τεχνική του μολυβιού σε καμβά.
Είναι μια από τις τεχνικές που δεν πολυχρησιμοποιώ αλλά για χάρη του  διαγωνισμού Drawing academy art competition of Spring 2015 είπα να το δοκιμάσω. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό, ήταν κάτι που δεν περίμενα γιατί λάμβαναν μέρος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.


Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου;


Τον Σεπτέμβριο θα γίνει ο μεγάλος τελικός του Stencil Art Prize στον οποίο λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στον τελικό για δεύτερη συνεχομένη χρόνια, ανάμεσα στους κορυφαίους 80 stencil artist στον κόσμο. Επίσης τον Οκτώβριο θα γίνει και ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός του Stencil Art Awards όπου πέρσι ήμουν ανάμεσα στους 19 καλύτερους της Ευρώπης. Παράλληλα, διατηρώ τη δική μου γκαλερί (Gallery 37)  στην Λαϊκή Γειτονιά στην Οδό Αριστοκυπρου 37 και θα επικεντρωθώ στην προετοιμασία της επόμενης μου έκθεσης.
 


Απόσπασμα από την παρουσίαση του συγγραφέα-φιλόλογου Μάριου Φρίξου στα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του Χρίστου Κακουλλή 

"Ο ταλαντούχος Κύπριος ζωγράφος φιλοτεχνεί μοναδικά έργα, σπάνια στο είδος τους. Από 14 χρονών έφτιαχνε γκράφιτι σε δημόσιους χώρους, σε δρόμους, σε τοίχους. Η Τέχνη του έχει ξεφύγει από το δρόμο κι έχει κλειστεί κι έχει γεμίσει τους άδειους τοίχους μας, όπως μου έχει αναφέρει. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι, το Κράτος οφείλει να προσφέρει μια Υποτροφία Καλών Τεχνών στον Χρίστο Κακουλλή. Οφείλει να τιμήσει στο έπακρο το σπουδαίο και σπάνιο έργο αυτού του Κύπριου Καλλιτέχνη. Δεν υπερβάλλω καθόλου. Απλώς, με αυτούς τους τρόπους δίνεις κίνητρα και θάρρος σε τέτοιους ζωγράφους, όπως ο Χρίστος, οι οποίοι δίνουν και τη ψυχή τους στο βωμό της Αγάπης προς την Τέχνη, μιας ατέρμονης Αγάπης προς τον άνθρωπο. Προς τον φτωχό, τον πρόσφυγα, τον κοινωνικά περιθωριοποιημένο. Ο Χρίστος Κακουλλή είναι, κατ’ εμένα, ένας σύγχρονος, κοινωνικά επαναστάτης της Τέχνης. Τον ευχαριστούμε θερμά που μας δείχνει τον δρόμο προς την αληθινή ουσία του καθενός μας, την ουσία ολονών μας, την ουσία ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης