Πρόεδρος: Απόφαση ορόσημο το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΑΕ στην Κύπρο

Σε απόφαση ορόσημο της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το άνοιγμα Πρεσβείας στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτή η ενέργεια θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Εμιράτων.

Ο Πρόεδρος μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan τέλεσαν σήμερα τα εγκαίνια της Πρεσβείας, το κτίριο της οποίας βρίσκεται στην οδό Ευαγόρου στο κέντρο της Λευκωσίας.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι το άνοιγμα της Πρεσβείας «σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα διευκολύνει την επέκταση της συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των Κυβερνήσεων, των θεσμών και των κοινωνιών μας».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κάτι που αντανακλά την κοινή δέσμευση για ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες του Κόλπου.

Σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται επίσης και από τις επισκέψεις του ιδίου σε χώρες του Κόλπου, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόσθεσε πως η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ στη Λευκωσία αποτελεί απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση της χώρας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η διμερής συνεργασία εκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως του τουρισμού, των οικονομικών ανταλλαγών, της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και άλλων, ενώ σημείωσε πως εταιρεία των Εμιράτων, η DP World Ltd, έχει αναλάβει τη διαχείριση υπηρεσιών του λιμένος Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύοντας ότι αυτές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, δύο χώρες, όπως είπε, που τηρούν παρόμοια στάση σε ό,τι αφορά περιφερειακά ζητήματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού αλλά και η προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε πως Κύπρος και ΗΑΕ θα πρέπει να σταθούν μαζί ως πόλοι σταθερότητας, καθώς «οι πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και το εύρος των ασύμμετρων απειλών που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή, απαιτούν κοινή προσπάθεια και κοινή δράση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα ΗΑΕ για τη στάση αρχής στο Κυπριακό καθώς και στη στήριξη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Δεν αναμένει σημαντικές εξελίξεις από τη συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό ο Έρχιουρμαν
Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη-«Σημαντικό βήμα η επανεκκίνηση προσπάθειας για Κυπριακό»
Διπλό μήνυμα στέλνει η παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη-Δεν ξεκαθάρισαν οι λεπτομέρειες
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο στη Γενεύη ο ΠτΔ
Μετέφερε σε Ερντογάν τις θέσεις της ΕΕ για το Κυπριακό ο Τουσκ-Τα είπε τηλεφωνικώς με τον ΠτΔ
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις για ψήφο στα 17, αυτόματη εγγραφή, Βουλευτές επικρατείας
Επιβεβαιώνεται η παρουσία της Ε.Ε στη Γενεύη-Δεν ανακοινώθηκε το όνομα
Εκθειάζει την Τουρκία, πάει στη Γενεύη με τα δύο κράτη στη βαλίτσα ο Τατάρ
Πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης για τον απολογισμό ΠτΔ-«Οι πολίτες έχουν κουραστεί με τις συνεχείς επαναλήψεις»
Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό-«Η Γενεύη θα είναι η αρχή της διαδικασίας»