Πρόεδρος: Απόφαση ορόσημο το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΑΕ στην Κύπρο

Σε απόφαση ορόσημο της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το άνοιγμα Πρεσβείας στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτή η ενέργεια θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Εμιράτων.

Ο Πρόεδρος μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan τέλεσαν σήμερα τα εγκαίνια της Πρεσβείας, το κτίριο της οποίας βρίσκεται στην οδό Ευαγόρου στο κέντρο της Λευκωσίας.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι το άνοιγμα της Πρεσβείας «σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα διευκολύνει την επέκταση της συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των Κυβερνήσεων, των θεσμών και των κοινωνιών μας».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κάτι που αντανακλά την κοινή δέσμευση για ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες του Κόλπου.

Σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται επίσης και από τις επισκέψεις του ιδίου σε χώρες του Κόλπου, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόσθεσε πως η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ στη Λευκωσία αποτελεί απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση της χώρας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η διμερής συνεργασία εκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως του τουρισμού, των οικονομικών ανταλλαγών, της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και άλλων, ενώ σημείωσε πως εταιρεία των Εμιράτων, η DP World Ltd, έχει αναλάβει τη διαχείριση υπηρεσιών του λιμένος Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύοντας ότι αυτές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, δύο χώρες, όπως είπε, που τηρούν παρόμοια στάση σε ό,τι αφορά περιφερειακά ζητήματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού αλλά και η προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε πως Κύπρος και ΗΑΕ θα πρέπει να σταθούν μαζί ως πόλοι σταθερότητας, καθώς «οι πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και το εύρος των ασύμμετρων απειλών που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή, απαιτούν κοινή προσπάθεια και κοινή δράση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα ΗΑΕ για τη στάση αρχής στο Κυπριακό καθώς και στη στήριξη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε τοι αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»
Οι ανεξέλεγκτες θεσμικές κρίσεις, οι μόνιμοι Επιμηθείς και η αναζήτηση λύσεων από το μάτι του κυκλώνα
Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του
Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη