Σε καταστατικό συνέδριο ο ΔΗΣΥ αρχές του 2017

Το πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτίμησε σε ολοήμερη συνεδρία του το Σάββατο 9 Ιουλίου τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.
 
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης κ. Μιχάλη Σοφοκλέους, “το κομματικό ποσοστό του ΔΗΣΥ, δεδομένης μάλιστα της πολύ δύσκολης κατάστασης που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, του σκληρού προγράμματος προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστεί, αλλά και της δημιουργίας κόμματος από πρώην  αξιωματούχους του, κρίνεται ως ικανοποιητικό”.

Το αποτέλεσμα των εκλογών συγκρίνεται, λέει ο κ. Σοφοκλέους, “ευνοϊκά με αντίστοιχα αποτελέσματα κομμάτων που βρίσκονται σε κυβερνήσεις άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και είχαν να ανταπεξέλθουν αντίστοιχων προβλημάτων”.
 
Από την άλλη ωστόσο, όπως επισημαίνει, “τα σαφή μηνύματα συγκεκριμένων ομάδων πολιτών που είτε επέλεξαν να μην ψηφίσουν είτε ψήφισαν άλλους κομματικούς σχηματισμούς, προβληματίζουν έντονα το σώμα και δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για λάθη ή και παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία”.
 
“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει η παράταξη των μεγάλων στόχων και οραμάτων. Το κόμμα που αναλαμβάνει τη χώρα στα δύσκολα και ηγούμενος την οδηγεί προς το καλύτερο αύριο, έχοντας πάντα συμπαραστάτη και συνομιλητή την κοινωνία των πολιτών”, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι προκειμένου το κόμμα “να ανανεώσει την σχέση του με τους πολίτες αλλά και να εκσυγχρονίσει τις δομές και το πολιτικό και κοινωνικό του στίγμα, ενεργοποιεί άμεσα τις διαδικασίες που θα τον οδηγήσουν σε ένα ουσιαστικό πολιτικοϊδεολογικό και καταστατικό συνέδριο, στις αρχές του 2017 και μετά από τις δημοτικές εκλογές”.

“Απόλυτα προσηλωμένοι στην διακήρυξη αρχών του 1976, στόχος μας είναι να ανανεώσουμε το συμβόλαιο μας με τον λαό, με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις και πραγματικότητες. Στον δρόμο για τη δημιουργία της καλύτερης Κύπρου, ο ΔΗΣΥ θα απευθυνθεί και θα ανταλλάξει απόψεις με οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών σε ένα εντατικό διάλογο ουσίας” σημειώνεται στην γραπτή δήλωση του κ. Σοφοκλέους.

“Ο αγώνας μας για ένα έντιμο συμβιβασμό στο εθνικό μας θέμα, ο οποίος θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή και θα απελευθερώνει τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας είναι έντονος και αδιάκοπος και το ίδιο έντονη και αδιάκοπη είναι η προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε για τον κάθε Κύπριο πολίτη καλύτερη ζωή, σε συνθήκες αειφόρου ευημερίας, κοινωνικής ασφάλειας και συνοχής, αλλά και η παροχή ευκαιριών για τους νέους μας να εκμεταλλεύονται προοπτικές που τους προσφέρει η ίδια τους η χώρα”, καταλήγει.
 
Αποφάσεις και εισηγήσεις για τις επερχόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές
 
Στη συνεδρία του της 9ης Ιουλίου 2016, ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο καθόρισε εξάλλου τα χρονοδιαγράμματα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και σχολικούς εφόρους θα μπορούν να υποβληθούν στο διάστημα από 5 μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου ενώ οι υποψηφιότητες των Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβούλων θα μπορούν να υποβάλονται από 19 μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου.
 
Επιπρόσθετα στη ίδια συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο υιοθέτησε σειρά εισηγήσεων που ετοιμάστηκαν και υπεβλήθησαν ενώπιον του σώματος από το Εκτελεστικό Γραφείο και αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών αλλά και τον περιορισμό του φαινομένου της αποχής.
 
Οι εισηγήσεις θα κατατεθούν σαν προτάσεις Νόμου στη προσεχή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να συζητηθούν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και διαλαμβάνουν τα εξής :
 
Θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας
Εισαγωγή του συστήματος της ανόθευτης οριζόντιας ψηφοφορίας στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου, δεν είναι κατ΄ανάγκη η προσεχής εκλογική διαδικασία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό θα αποφασιστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Διαφοροποίηση του ορίου ηλικίας για εκλογή δημάρχων/κοινοταρχών
Η εθνική Νομοθεσία προνοεί ότι δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για την θέση Δημάρχου και Κοινοτάρχη έχουν πολίτες που συμπληρώνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους σε σχέση με το 21ο που πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι υποψήφιοι για την διεκδίκηση θέσης δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου. Γίνεται εισήγηση για υιοθέτηση του 21ου έτους και για την περίπτωση υποβολής υποψηφιότητας Δημάρχου και Κοινοτάρχη κατ΄αντιστοιχία με την ισχύουσα πρακτική που ισχύει στις πλείστες Ευρωπαικές χώρες.
Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
Δεδομένης της ψηλής αποχής στις τελευταίες πολιτειακές εκλογές και με γνώμονα ότι ήδη η ψηφοφορία διενεργείται και με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων κυρίως ψηφοφόρων, προτείνεται η υιοθέτηση της πρακτικής που ακολουθείται και στον Ευρωπαικό χώρο για διαφοροποίηση των καταληκτικών ημερομηνίων εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να επιτρέπεται εγγραφή μέχρι και 72 ώρες πριν από τις εκλογές.
 
Εφαρμογή της επιστολικής αλλά και της ηλεκτρονικής ψήφου
Αναλύοντας τους λόγους της αποχής διαφάνηκε ότι μια βασική παράμετρος που αυξάνει την αποχή είναι η αδυναμία ή και δυσκολία των ετεροδημοτών να μετακινηθούν στους Δήμους ή και Κοινότητες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μια αποτελεσματική επιλογή για την αύξηση της συμμετοχικότητας είναι η εισαγωγή της μεθόδου της επιστολικής ή και της ηλεκτρονικής ψήφου που επίσης ήδη εφαρμόζονται σε πολλές Ευρωπαικές χώρες.
 
Ειδικά για την επιστολική ψηφοφορία προτείνεται όπως αυτή ισχύσει μόνο στην επικράτεια της Δημοκρατίας δίνοντας την δυνατότητα στους ψηφοφόρους, που αδυνατούν να μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, να μπορούν να ψηφίζουν αυτοπροσώπως στα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα με τα εκλογικά κέντρα. Επιστολικές ψήφοι θα γίνονται δεκτές μόνο κατά τις ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της υπηρεσίας εκλογών.
 
Επιπρόσθετα και με γνώμονα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε αυτή να καταστεί ακόμη πιο λειτουργική και φιλική προς τους πολίτες, το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε την ετοιμότητα του, στα πλαίσια της συζήτησης του σχετικού Νομοσχεδίου στη Βουλή να συνδράμει και σε περαιτέρω αλλαγές που θα οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 

Δειτε Επισης

Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό
Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»