Η Ιταλία μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε χθες την Ιταλία για την πλήρωση της τελευταίας θέσης κράτους-μη μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το 2017, καθώς καταγραφόταν αδιέξοδο στην ψηφοφορία για την επιλογή ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία και οι δύο χώρες συμφώνησαν να μοιραστούν τη διετή θητεία στο ΣΑ.
 
Η Ιταλία συμφώνησε να παραχωρήσει στην Ολλανδία τη δυνατότητα να αναδειχθεί κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών μελών για το 2018. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά την επόμενη διετία.
 
Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε την Τρίτη τη Σουηδία, το Καζακστάν, την Αιθιοπία και τη Βολιβία, που θα αντικαταστήσουν την Ανγκόλα, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία και τη Βενεζουέλα στο ΣΑ από 1ης Ιανουαρίου 2017. Όμως στην ψηφοφορία για την τελευταία κενή θέση, η Ολλανδία και η Ιταλία ισοψήφησαν με 95 ψήφους η καθεμιά.
 
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ σημείωσε ότι κράτη έχουν μοιραστεί θητείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας πέντε τέτοιες περιπτώσεις τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
 
"Δεν είναι ακριβώς ιδανικό" το αποτέλεσμα αυτό, ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης στα ΗΕ, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, διότι "γενικά, τα κράτη-μη μόνιμα μέλη αποδίδουν καλύτερα τη δεύτερη χρονιά τους" στο ΣΑ.
 
Μια χώρα χρειάζεται πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης για να αναδειχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιταλία εξελέγη τελικά με 179 ψήφους.
 
Το Συμβούλιο αποτελείται από 10 εκλεγμένα μέλη, πέντε από τα οποία αναδεικνύονται κάθε χρόνο, και πέντε μόνιμα μέλη, που διαθέτουν δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία). Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις και έχει την ισχύ να επιβάλλει κυρώσεις και να εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας.

Δειτε Επισης

Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
WSJ: Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία-Ετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Συναγερμός στη Βαλτική-Η Γερμανία «σήκωσε» Eurofighter για να αναχαιτίσουν ρωσικό πολεμικό
Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία-Συνεχίζονται τα προβλήματα
Η Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να εφαρμόσει αμέσως μία κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες