Μιχαήλ Καλάσνικοφ: Ο άνθρωπος που μισούσε τον πόλεμο και απολογήθηκε για την εφέυρεσή του

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γνώστης των όπλων για να γνωρίζει το Καλάσνικοφ. Το διασημότερο φονικό εργαλείο στον κόσμο με 100 εκατομμύρια αντίτυπα, αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα απελευθερωτικών οργανώσεων, αλλά και μέρος της σημαίας κρατών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το είδαμε στα χέρια τζιχαντιστών να προειδοποιούν τη Δύση για νέο αιματοκύλισμα.

Αυτό που έκανε το Καλάσνικοφ να διαδοθεί τόσο πολύ και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, δεν ήταν τόσο η ακρίβειά του, όσο το χαμηλό κόστος παραγωγής, η ευχρησία του και η αντοχή του. Άλλωστε, το μικρό κόστος παραγωγής του, έδωσε τη δυνατότητα στην Σοβιετική Ένωση, να το παράγει σε τεράστιους αριθμούς και να προμηθεύσει με αυτό τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας στέλνοντας τους παράλληλα και πλεόνασμα πυρομαχικών.
 

Η διάδοση του και σε χώρες της Αφρικής ήταν τόσο μεγάλη, που σήμερα κοσμεί τη σημαία και τα στρατιωτικά εμβλήματα της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε, του Ανατολικού Τιμόρ και της Μπουρκίνα Φάσο, ενώ το «Καλάς», ένα υποκοριστικό του Καλασνίκοφ, χρησιμοποιείται και σαν όνομα για αγόρια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ενωση έγινε εξάλλου,  ο κύριος προμηθευτής όπλων στις χώρες της Μέσης Ανατολής που θέλησαν να αντιταχθούν στα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να γίνει σύμβολο του αντιαμερικανισμού, και φονικός «σύντροφος» των απανταχού τρομοκρατών. Στη σκοτεινή διάσταση του αντιαμερικανικού συμβολισμού και τα τηλεοπτικά μυνήματα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά και άλλων στελέχων τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίοι εμφανίζονται πολλές φορές με ένα ΑΚ-47 στο πλευρό τους. Εξάλλου, μετά την απώθηση των Ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο, προστέθηκε σε περίοπτη θέση στη σημαία της Χεζμπολάχ.
 
Ο άνθρωπος πίσω από το Καλάσνικοφ

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται πίσω από την εφεύρεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ήταν ένας ειρηνιστής που μισούσε τον πόλεμο και παραδέχθηκε πως θα προτιμούσε αντί του Καλάσνικοφ να είχε σχεδιάσει μια αγροτική μηχανή.
 


Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είχε την τύχη να ζήσει την απόλυτη καταξίωση και την ατυχία η καταξίωσή του αυτή να αποτελέσει αιτία θανάτου αμέτρητων ανθρώπων. Όπως όμως είχε πει κι ο ίδιος... «δεν σκοτώνουν τα όπλα αλλά ο άνθρωπος». Γι αυτό το λόγο και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης διάδοσης των φορητών όπλων και την εφαρμογή της πολιτικής προμηθειών αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών δομών. Σε μία από τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του είχε πει πως το ΑΚ-47 όπως είναι η κωδική ονομασία του όπλου, είναι αμυντικό και όχι επιθετικό.
 
Από ρομαντικός αγρότης αντιστράτηγος του Κόκκινου Στρατού
 
Ο Μιχαήλ Τιμοφέγιεβιτς Καλάσνικοφ όπως γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1919 μέσα σε πολυμελή οικογένεια αγροτών στις απομακρυσμένες στέπες της Σοβιετικής Ένωσης.


Η φτωχή οικογένεια έβγαζε τα προς το ζην μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν οι εκτοπίσεις πληθυσμών του Στάλιν χτύπησαν την αγροτική κοινότητα, αναγκάζοντάς τους να αφήσουν τα υπάρχοντα και το βιος τους και να μετακομίσουν ακόμα πιο μακριά, στα βάθη της Σιβηρίας αυτή τη φορά.

Φιλάσθενο παιδί ο Μιχαήλ αλλά και λάτρης των βιβλίων, ήθελε από μικρός να γίνει ποιητής και πριν καλά-καλά καταλάβει τον εαυτό του ολοκλήρωσε τις πρώτες του ποιητικές συλλογές, μια συνήθεια που δεν θα τον εγκατέλειπε μέχρι το τελος.

Ταυτοχρόνως, ήταν μαστροχαλαστής και καταπιανόταν με όλες τις μηχανικές δουλειές, την ίδια ώρα που η φαμίλια αναγκαζόταν πια να κυνηγά για να έχει φαΐ στο πιάτο της, κάτι που θα φέρει τον Μιχαήλ σε επαφή με τα κυνηγετικά όπλα ήδη από πολύ μικρό.

Μετά από πολλές δυσκολίες ο Καλάσνικοφ ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση, και μετακόμισε στη γενέτειρά του για να ασκήσει το επάγγελμα του μηχανικού. Αφού εργάστηκε σε μηχανουργία της πόλης, κατατάχθηκε τελικά το 1938 στον Κόκκινο Στρατό, σε μια κίνηση που θα σφράγιζε την καριέρα του.
 

Υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα και σύντομα έφτασε να γίνει αρχηγός του πληρώματος, την ίδια στιγμή που θα έκανε την εμφάνισή του και το μηχανικό του δαιμόνιο με πλήθος βελτιωτικών εφευρέσεων για τη λειτουργία των αρμάτων μάχης.

Πέρα από τις συμβολές του αυτές, ο αυτοδίδακτος μηχανικός Καλάζνικοφ θα σχεδιάσει τα πρώτα όπλα χειρός, τις πρώτες του απόπειρες δηλαδή για ένα εργονομικό και αξιόπιστο πιστόλι. Τα σχέδιά του αυτά θα παρουσιαστούν κάποια στιγμή στον μεγάλο σοβιετικό στρατηγό Γκεόργκι Ζούκοφ, ο οποίος θα χαρίσει στον νεαρό στρατιωτικό ένα ρολόι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τον Οκτώβριο του 1941, ο Καλάζνικοφ τραυματίζεται σοβαρά στο πεδίο της μάχης του Β’ Παγκοσμίου και στο κρεβάτι της ανάρρωσης αρχίζει να οραματίζεται το όπλο που θα άλλαζε τον τρόπο διεξαγωγής του σύγχρονου πολέμου.
 

Ο σχεδιασμός του ΑΚ-47

Ξεκινώντας από την άνοιξη του 1942 ο Καλάζνικοφ σχεδιάζει όπλα με τουλάχιστον καταιγιστικό ρυθμό: από οπλοπολυβόλα μέχρι και πιστόλια, παρουσιάζει τα σχέδιά του στους επιτελάρχες του Κόκκινου Στρατού, με τις εφευρέσεις του ωστόσο να κόβονται στα σημεία και να μην παίρνουν την τελική έγκριση για παραγωγή. Η μηχανική του διάνοια δεν πέρασε βέβαια απαρατήρητη και επιφορτίστηκε πράγματι από τον σοβιετικό στρατό με την εφεύρεση ενός φτηνού, αποτελεσματικού και πρακτικού τυφεκίου.

Το 1944, με τον Β’ Παγκόσμιο να οδεύει σιγά-σιγά στο τέλος του, ο Καλάζνικοφ παρουσιάζει ένα νέο αυτόματο πολυβόλο χειρός, το οποίο έχασε βέβαια στον αντίστοιχο στρατιωτικό διαγωνισμό πολεμικών εξοπλισμών, αποτέλεσε όμως τη βάση του ΑΚ-46 και του επόμενου και σαφώς βελτιωμένου ΑΚ-47 (Avtomat Kalashnikov - Μοντέλο ’47).

Το όπλο ξετρέλανε τους επιτελάρχες και δύο χρόνια αργότερα (1949) θα γινόταν το επίσημο όπλο του σοβιετικού πεζικού, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τα άλλα πολεμικά σχέδια των γνωστότερων ρώσων οπλουργών!
 

Σύντομα η εφεύρεση του δαιμόνιου Καλάζνικοφ θα αποδείκνυε τα απαράμιλλα πλεονεκτήματά της στα διάφορα πεδία της μάχης, λειτουργώντας άψογα σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα, από ερήμους μέχρι και ζούγκλες.

Μετά την ανάπτυξη του δημοφιλούς όπλου, ο Καλάζνικοφ συνέχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει αυτόματα όπλα, εξελίσσοντας συνεχώς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των ΑΚ. Την ίδια ώρα παρουσίασζε πλήθος άλλων όπλων, με πολλά από αυτά να βρίσκουν τον δρόμο της παραγωγής και να περιλαμβάνονται σταδιακά στις τάξεις του σοβιετικού πολεμικού εξοπλισμού.

Ο Καλάζνικοφ ως άξιο τέκνο της Ρωσίας έφτασε μέχρι και τον βαθμό του αντιστράτηγου, ενώ έγινε και ανώτατο μέλος των Σοβιέτ. Φίρμα πια στη ρωσική επικράτεια, έκανε το βαρύ του όνομα  brand name και κάτω από το όνομα «Καλάζνικοφ» κυκλοφορούσε πλέον μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από βότκα μέχρι ομπρέλες και μαχαίρια.
 

Το 1971 του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικό στη μηχανική και έγινε μέλος επιστημονικών ακαδημιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ενώ το 2004 ένα πολεμικό μουσείο ιδρύθηκε στην πόλη Izhevsk, που έζησε, έδρασε και κατασκεύασε τα όπλα του ο οπλουργός, για να τιμήσει τη ζωή του Μιχαήλ Καλάζνικοφ.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο εφευρέτης δεν σταμάτησε ποτέ να σχεδιάζει καινούρια όπλα και να βελτιώνει συνεχώς το μοντέλο που τον έκανε διάσημο παγκοσμίως, με πάμπολλες εκδοχές και παραλλαγές να κυκλοφορούν στα επόμενα χρόνια.
 


Ο Καλάζνικοφ όμως δεν εγκατέλειψε ποτέ την μεγάλη του αγάπη, το γράψιμο. Ολοκλήρωσε πολλά βιβλία, περιλαμβανομένης της αυτοβιογραφίας του, αλλά και έξι ποιητικές συλλογές. Το 2009, ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός γιόρτασε τα 90ά του γενέθλια σε τελετή βράβευσης του ρωσικού στρατού, τιμώμενος για άλλη μια φορά για τη φονική εφέυρεσή του.



Το τέλος


Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ άρχισε να να έχει αρκετά προβλήματα υγείας στα τέλη του 2012 και νοσηλεύτηκε αρκετές μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013 όπου η καρδιά του τον πρόδωσε.

 

Είχε παντρευτεί δύο φορές, αν και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τη δεύτερη σύζυγό του (1921-1977), με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Η ίδια μάλιστα, διπλωματούχος μηχανικός, τον βοήθησε στην τελειοποίηση πολλών σχεδίων του, καθώς ο δαιμόνιος εφευρέτης ήταν αυτοδίδακτος.
 
Με πληροφορίες από wikipedia, oneman.gr, ilesxi.worldpress, newsbeast

 
 

Δειτε Επισης

Απαντά στον Ντόναλντ Τραμπ η ΥΠΕΞ του Καναδά-«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές»
Ο Φιντάν απειλεί με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας
Συναγερμός στη Γερμανία-Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε εταιρεία
Πέθανε ο Ροβινσώνας Κρούσος της Ιταλίας-Ζούσε μόνος του σε ένα νησί για τρεις δεκαετίες
Άγριο έγκλημα στο Λονδίνο-Δεκατετράχρονος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μέσα στο λεωφορείο
Ευθείες στρατιωτικές απειλές Τραμπ για Γροιλανδία και Διώρυγα Παναμά-Μετονομάζει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής»
Θρίλερ στη Φλόριντα-Βρέθηκαν πτώματα σε αποσύνθεση, στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου
Ο Ζούκερμπεργκ στα χνάρια του Μασκ-Καταργεί το πρόγραμμα fact-checking
Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 με 173 επιβάτες στη Μόσχα λόγω δυσλειτουργίας του σταθεροποιητή
Συλλογική αγωγή εργαζομένων στη Βρετανία κατά της McDonald’s-Την κατηγορούν για διακρίσεις, ομοφοβία και ρατσισμό