Κλείνουν το κεφάλαιο «βουλευτικές» ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στις 9 Ιουλίου
11:56 - 01 Ιουλίου 2016
Στις ολοήμερες συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής που έχουν συγκληθεί για το Σάββατο 9 Ιουλίου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα, θα ολοκληρώσουν την ακτινογραφία των λόγων για το μη προσδοκώμενο αποτέλεσμα το οποίο κατέγραψαν στις βουλευτικές εκλογές, επιχειρώντας ν’ αφήσουν πίσω τους οριστικά τους κλυδωνισμούς που δημιούργησαν οι αρνητικές για τα κόμματά τους επιδόσεις της 22ας Μαΐου.
Ο ΔΗΣΥ
Στον ΔΗΣΥ, την απόφαση για ολοήμερη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου στις 9 Ιουλίου στη Λεμεσό, κατά την οποία να βγει το τελικό πόρισμα αποτίμησης του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, αλλά και να χαραχθεί η γραμμή πλεύσης του κόμματος ενόψει δημοτικών εκλογών, έλαβε το ίδιο το Πολιτικό Γραφείο στο πλαίσιο συνεδρίας του, την περασμένη Τετάρτη.
Στην Πινδάρου, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο διαλόγου που ξεκίνησαν λίγο μετά τις βουλευτικές με τις επαρχιακές επιτροπές, προκειμένου ν’ ακούσουν, να συζητήσουν και να καταγράψουν τις απόψεις των τοπικών στελεχών(σ.σ. λοχαγών και απλών στρατιωτών) ως προς τους πιθανούς λόγους για το κατώτερο του προσδοκώμενου ποσοστού που εξασφάλισε ο ΔΗΣΥ. Υπενθυμίζεται πως ο ΔΗΣΥ, μολονότι παρέμεινε πρώτη πολιτική δύναμη, απώλεσε σε πραγματικούς αριθμούς περίπου 30 ψηφοφόρους(-3,7%) σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, χάνοντας δύο κοινοβουλευτικές έδρες. Όπως πληροφορείται ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, μεταξύ των λόγων που προβάλλονται ως κάποιες από τις αιτίες μείωσης των ποσοστών του ΔΗΣΥ, περιλαμβάνονται:
*Η καθυστέρηση που υπήρξε στην είσοδο του κόμματος στη διαδικασία καταρτισμού των ψηφοδελτίων του.
*Το αλαλούμ που ακολούθησε κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης των ψηφοδελτίων.
*Η αποσκίρτηση και η δημιουργία νέου κόμματος από την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους.
*Η συγκρουσιακή πορεία που ακολουθήθηκε με πολυμελείς επαγγελματικές ομάδες. *Οι συμπεριφορές στελεχών του κόμματος, οι οποίες τραυμάτισαν την εικόνα της παράταξης.
*Το κόστος και η φθορά που επέφερε η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός σκληρού μνημονίου και η αναπόφευκτη υιοθέτηση «αντιλαϊκών» πολιτικών.
*Λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν σε επικοινωνιακό επίπεδο και οργανωτικές αδυναμίες.
*Πιθανός εφησυχασμός που υπήρξε ένεκα της σιγουριάς για την πρωτιά με αποτέλεσμα να μην δουλέψει στους ρυθμούς που έπρεπε και θα μπορούσε να το κάνει, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ο κομματικός μηχανισμός.
*Το γεγονός ότι ο πήχης είχε τεθεί ιδιαιτέρως ψηλά χωρίς να γίνεται σωστή εκτίμηση του δυσχερούς πεδίου εντός του οποίου ο ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα καλείτο να δώσει την μάχη των βουλευτικών εκλογών.
Όλα τα πιο πάνω, ανάμεσα σε άλλα, συνιστούν εν πολλοίς τη συνταγή του σκοτσέζικου ντους που υπέστη το βράδυ της 22ας Μαΐου η συναγερμική ηγεσία. Και είναι αυτά ακριβώς που μέσα από την αυτοκριτική τους, καθώς και τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις μη αποκλειομένων και Καταστατικών αλλαγών, θέλουν στην Πινδάρου ν’ αποφύγουν(σ.σ. όσα μπορούν να αποφύγουν) στο μέλλον. Την ίδια ώρα, και εντός του πλαισίου επανεκκίνησης της παράταξης, στον ΔΗΣΥ προχωρούν σε ξεκαθάρισμα του Μητρώου μελών του κόμματος, με τη διαγραφή όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν μετακινηθεί σε άλλους κομματικούς χώρους ή δεν έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους.
Στο ΑΚΕΛ
Τη δική του προσπάθεια να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν στο κόμμα οι βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου επιχειρεί να ολοκληρώσει και το ΑΚΕΛ, κατά την ολοήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, επίσης στις 9 Ιουλίου, που ενδεχομένως μάλιστα χρειαστεί να εξελιχθεί και σε διήμερη. Ως γνωστό, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών για το ΑΚΕΛ υπήρξε άκρως απογοητευτικό, καθότι κατέγραψε απώλειες ύψους επτά ποσοστιαίων μονάδων, εξασφαλίζοντας μόλις 25,67%. Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής θα τεθεί έγγραφο-εισήγηση που θα ετοιμάσει το Πολιτικό Γραφείο(σ.σ. συνεδριάζει σήμερα και την ερχόμενη Παρασκευή), στη βάση της σύνοψης του διαλόγου που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με τις Κομματικές Ομάδες Βάσης(ΚΟΒ). Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα βασικά ζητήματα που έχουν εγερθεί από τα κομματικά μέλη στις ΚΟΒ ως προς τους λόγους της εκλογικής αποτυχίας είναι:
*Η διακυβέρνηση Χριστόφια.
*Η προβληματική εικόνα του κόμματος.
*Οργανωτικές αδυναμίες.
*Η καθοδική πορεία της Ομόνοιας.
*Θέμα ηγεσίας, με κάποιους να εστιάζουν στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και άλλους να εγείρουν ζήτημα για την ηγεσία συνολικά).
Στο ΑΚΕΛ, ανοικτοί λογαριασμοί υπάρχουν και σε σχέση με τα στελέχη εκείνα που στις βουλευτικές εκλογές βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, με τη διαγραφή τους να θεωρείται κάτι περισσότερη από δεδομένη. Όπως κάτι περισσότερο από δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η διαγραφή της πρώην Διευθύντριας της «Χαραυγής» Ανδρούλλας Γκιούρωφ, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται την ίδια ώρα και το ζήτημα Νίκου Κατσουρίδη. Δηλαδή, η επαναξιολόγηση της απόφασης για επ’ αόριστον αποβολή του πάλαι ποτέ ισχυρού άντρα του κόμματος και συγκεκριμένα κατά πόσο θα αποκατασταθεί ως κομματικό στέλεχος ή θα διαγραφεί οριστικά.