Στη Βουλή νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων

  Τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων σε Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης (ΠΕΑ) και σε Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης στα ΑΑΕΙ (ΠΕΠ) προνοεί νομοσχέδιο το οποίο έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στη Βουλή προς έγκριση και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η νέα νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2017 -2018, αφού πρώτα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του, μετά από των ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων 2016, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, είπε ότι το νομοσχέδιο προνοεί το διαχωρισμό των Παγκύπριων εξετάσεων -όπως τις γνωρίζουμε σήμερα- σε Εξετάσεις πρόσβασης στα ΑΑΕΙ και Εξετάσεις Απόλυσης από τη Δημόσια Εκπαίδευση, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί η Ειδική Επιτροπή για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, η οποία συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 διαπίστωσε πως το να βάζεις δύο εξετάσεις, που έχουν διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό και να τις ενοποιείς, αποτελεί στρέβλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, “όπως δείχνουν τα στοιχεία σε αυτό οφείλονται τα χαμηλά αποτελέσματα που έχουμε στις εξετάσεις”.

Εξήγησε ότι στη βάση των συμπερασμάτων των τελευταίων χρόνων, που αφορούν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας είχε ορίσει μια Ειδική Επιτροπή με πανεπιστημιακούς, υπηρεσιακούς και μάχιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μελέτησαν την όλη διαδικασία διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων, σημειώνοντας ότι αυτή η Επιτροπή ήρθε με προτάσεις, τις οποίες συζητήσαμε δύο φορές σε Συμβούλια Μέσης Εκπαίδευσης.

“Ακούσαμε”, είπε, “τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και διαμορφώσαμε το νομοσχέδιο το οποίο τελικά έφθασε στη Βουλή και ελπίζουμε ότι θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Η Επιτροπή διαπίστωσε πως το να βάζεις δύο εξετάσεις, που έχουν διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό και να τις ενοποιείς, αποτελεί στρέβλωση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία σε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και τα χαμηλά αποτελέσματα που έχουμε στις εξετάσεις, διότι ένα σημαντικός αριθμός μαθητών, ο οποίος είχε εξασφαλίσει με τις βαθμολογίες που είχε πάρει ήδη την απόλυση του, προσέρχεται στις εξετάσεις εντελώς αδιάφορα, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να ρίχνουν το μέσο όρο”.

Επίσης, ανέφερε ότι “και η ίδια η φιλοσοφία της εξέτασης είναι διαφορετική”, σημειώνοντας ότι στην πρώτη περίπτωση των εξετάσεων απόλυσης η αξιολόγηση είναι διαμορφωτική, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να είναι εντελώς ανταγωνιστική, για σκοπούς διάκρισης των μαθητών μεταξύ τους.

“Άρα έχουν υποβληθεί οι σχετικοί κανονισμοί στη Βουλή προς έγκριση. Ελπίζουμε ότι θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες μέρες και η πρόταση μας προνοεί για έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή από το 2017-2018”, είπε.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας “εκσυγχρονίζεται η διαδικασία, εκσυγχρονίζεται και η δομή και θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, για τη βελτίωση των παγκύπριων εξετάσεων, για να αποφεύγονται τα σχόλια που ακούμε κάθε χρόνο όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα”.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων την περασμένη εβδομάδα, η οποία έκανε λόγο για μη συμμετοχή της στο διάλογο όπως αυτή ήθελε και την αναφορά της στο ενδεχόμενο να μην ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβριο τα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας είπε: “Πάρα πολλές από τις θέσεις των οργανωμένων γονιών σε όλα τα θέματα λαμβάνονται υπόψη. Γίνεται εκτεταμένος διάλογος, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος της ημέρας, οι αποφάσεις και οι πολιτικές που λαμβάνει το Υπουργείο δεν μπορούν να καθορίζονται από τους οργανωμένους γονείς ή από οποιοδήποτε άλλο φορέα”.

“Και εν πάση περιπτώσει”, είπε, “θα γίνει μια συζήτηση στη Βουλή και θα αποφασιστεί δημοκρατικά ποια θα είναι η τελική μορφή των εξετάσεων ή των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν”.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι οργανωμένοι μαθητές τάχθηκαν υπέρ αυτής τη διευθέτησης και ότι το Υπουργείο στηρίζεται σε καθαρά επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή των πολιτικών που έχουν προταθεί στη Βουλή θα αναβαθμίσουν το όλο σύστημα.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία