Brexit ε; Ο Κάμερον διασκεδάζει σαν να μη συνέβη τίποτα
20:46 - 01 Ιουλίου 2016
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας (παραμένει μέχρι να φύγει) που προκήρυξε το δημοψήφισμα του Brexit, Ντέιβιντ Κάμερον, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την κούρσα της διαδοχής στο κόμμα των Torys.
Λίγες ώρες μετά τον "εμφύλιο" της παράταξης του και την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην κατέβει για υποψήφιος αρχηγός, ο κ. Κάμερον βρέθηκε σε γεύμα σε πολυτελές εστιατόριο κοντά στον σταθμό Victoria Station του Λονδίνου, μαζί με τη σύζυγο του. Αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και όπως φαίνεται θα είναι πολύ φειδωλός ως προς τις ανακοινώσεις του το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος, δεν έχει πάρει θέση υπέρ ή κατά κανενός "συναδέλφου" του.
Μία ημέρα πριν, ιδιαιτέρως χαλαρός, φωτογραφήθηκε με την Heather Kerzner, πρώην σύζυγο του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη καζίνο Sol Kerzner και το μοντέλο, Kim Johnson σε πάρτι των Συντηρητικών. Στο ίδιο πάρτι βρέθηκαν οι πιο πλούσιοι εκπρόσωποι του βρετανικού jet-set που δεν έδειξαν από τη δική τους μεριά να ανησυχούν πολύ για την επικείμενη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Η Τερέσα Μέι, ο Μάικλ Γκόουβ και ο Μπόρις Τζόνσον, ήταν στον ίδιο χώρο. Η Μέι είναι άλλωστε και η επικρατέστερη υποψήφιος για επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας. Είχε κρατήσει ουδέτερη στάση ως προς το Brexit και διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών.
Το όνομα του νέου Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των Μέι και Γκόουβ που θα αναλάβουν να κρατήσουν στην εξουσία τους Torys.
Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός -θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015. Είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης -προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.
Ο Κάμερον θα παραμείνει τυπικά στη θέση του μέχρι τον Σεπτέμβρη, αλλά έχει καταδείξει τη στάση του ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του. Η ατάκα του ήταν ενδεικτική."Why should I do all the hard shit" (Γιατί να πρέπει εγώ να ασχοληθώ μ' αυτά τα σκ@τά;).
Οι Βρετανοί που επιθυμούν την παραμονή στην Ε.Ε. επιτίθενται στον Κάμερον για εφαρμογή καταστροφικής πολιτικής, καθώς επί της ουσίας οδήγησε τη Βρετανία σε δημοψήφισμα για να "εκκαθαρίσει" το κόμμα του από τους ευρωσκεπτικιστές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περίμενε πως το "όχι στην Ευρώπη" θα κέρδιζε τόσο μεγάλο έδαφος. Ο Κάμερον δέχεται βέλη επίσης για ασθενή στάση και ελλειπή επιχειρήματα έναντι των αντιστοίχων του Leave, οι ηγέτες του οποίου μπορεί να κατηγορήθηκαν για λαϊκισμό, ωστόσο κατάφεραν να κερδίσουν τη ψήφο διαμαρτυρίας της πλειοψηφίας των πολιτών.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι θα είναι δύσκολοι οικονομικά καιροί" είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δείχνοντας να αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της εποχής αλλά κάνοντας επίσης να φανεί πως ήταν εντελώς απροετοίμαστος για πιθανή ήττα. "Το να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο είναι απολύτως ύψιστο εθνικό συμφέρον για την χώρα μας", πρόσθεσε. Για την ώρα, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πειστικό Plan B με την Ευρώπη να τηρεί σκληρή στάση απαιτώντας άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
Ο Κάμερον μετά την παραίτηση του ζήτησε και την αντίστοιχη του μεγάλου αντιπάλου του, του Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος όμως δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, θέλοντας να παραμείνει στη Βουλή μέχρι την εσωτερική διαδικασία εκλογής του κόμματος του.