Αναστασιάδης: Εφικτή ακόμη η λύση φέτος

Η λύση εντός του 2016 είναι ακόμη εφικτή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι δυο πλευρές να συμμετάσχουν με σοβαρότητα και να υποβάλουν εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα και να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη.

Σε ομιλία στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στη διάρκεια γεύματος με την ευκαιρία της λήξης της Ολλανδικής Προεδρίας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι με βάση τη μεθοδολογία που συμφωνήθηκε χθες με τον Τ/κ ηγέτη, έχει την πεποίθηση ότι μεγαλύτερη πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτό, συνέχισε, οφείλεται στο γεγονός ότι αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία με συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα και τη δημιουργία εννέα θεματικών ομάδων η κάθε μια εκ των οποίων θα συζητείται στη διάρκεια των συναντήσεων. “Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις μας θα είναι στοχευμένες, ώστε να έχουν αποτελέσματα, θα είναι πρακτικές και όχι απλώς θεωρητικές”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως μέσα από αυτή την προσέγγιση στο προσεχές μέλλον, πρώτον, θα συζητήσουν διεξοδικά όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα σχετικά με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, ΕΕ και Περιουσιακού έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά και υπάρξει όσο το δυνατό ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων.

Δεύτερον, θα υπάρξει εμπλουτισμός ιδεών για τα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας ούτως ώστε να υπάρξει κατανόηση των βασικών θέσεων των δύο πλευρών και τρίτον, θα ξεκινήσουν οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις πάνω σε πολύ ευαίσθητα θέματα όπως η πρώτη ημέρα της λύσης, η σύνταξη των ομοσπονδιακών νόμων και η Νομοθεσία.

“Θα επαναλάβω ότι παραμένω αισιόδοξος ότι μια λύση εντός του 2016 εξακολουθεί να είναι εφικτή εάν και οι δύο πλευρές συμμετάσχουν με σοβαρότητα, συζητούν και υποβάλλουν εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, μέσα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και μέσω της αποφυγής ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας καθώς δεν υπάρχει λύση που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας. “Εμείς αναμένουμε ότι η Τουρκία θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης”, είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα οφέλη της λύσης.

Όπως υπέδειξε, μια λύση θα επιτρέψει στην Τουρκία να διεκδικήσει μια πολύ σημαντική για την ίδια επιτυχία στην εξωτερική της πολιτική, ιδιαίτερα υπό το φως της κατάρρευσης της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Επίσης, θα ενισχύσει τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και ΕΕ-Τουρκίας ενώ επιπρόσθετα θα επιτρέψει στην Τουρκία να είναι μέρος της ισχυρής περιφερειακής συνεργασίας που αναδεικνύεται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, αλλά και την ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης τη σημασία του αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωσε, η Κύπρος είναι και θα παραμείνει ένα κράτος μέλος της ΕΕ και “είμαστε ανυποχώρητοι στη θέση μας ότι πρέπει να προσεγγίζουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι μέσα από το πρίσμα της ΕΕ, πρέπει να αγωνιστούμε για μια λύση που να είναι συμβατή με τους Νόμους, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ”.

“Ο αναβαθμισμένος ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει ως στόχο ακριβώς να διασφαλίσει τα παραπάνω και να αποδείξει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα είναι ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος-μέλος της ΕΕ. Είναι για το λόγο αυτό που η διαφύλαξη των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχει πλήρη επίγνωση του βάρους της ιστορίας που βρίσκεται στους ώμους του για να παλέψει για την επανένωση της χώρας και του λαού, δημιουργώντας, όπως σημείωσε, τις πιο αξιόπιστες προοπτικές ευημερίας για τους Ε/κ και τους Τ/κ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

“Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των εταίρων μας στην ΕΕ. Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει τη μεταφορά του μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρει η σημερινή συγκυρία των διαπραγματεύσεων, να αναγνωρίσει τη δική της ιστορική ευθύνη και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη διαδικασία”, είπε.
Αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρόοδος μπορεί να προσδιοριστεί σε πτυχές από τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, ΕΕ και Περιουσιακού.

Ωστόσο, συνέχισε, θεμελιώδεις διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται και οι οποίες σχετίζονται με την παράταση του απαράδεκτου και μακροχρόνιο στάτους κβο, καθώς και στις διαφορετικές αντιλήψεις και από τις δύο πλευρές σε ορισμένες πτυχές της ομοσπονδιακής φύσης της ενωμένης Κύπρου. Επίσης, ουσιαστικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμη λάβει χώρα στα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, είπε και σημείωσε πως μια συνολική διευθέτηση σε όλα τα κεφάλαια θα πρέπει να επιτευχθεί λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική διασύνδεσή τους.

Ο Πρόεδρος έδωσε παραδείγματα της αλληλοσύνδεσης των κεφαλαίων, λέγοντας πως οι εδαφικές αναπροσαρμογές συνδέονται με την επιστροφή ακίνητης περιουσίας, και οι ρυθμίσεις ασφαλείας συνδέονται με το απαράδεκτη status quo και το γεγονός ότι τα γεγονότα του 1974 έχουν δημιουργήσει ένα δικαιολογημένο αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική κυπριακή κοινότητα.

Περαιτέρω, θα είναι ένα παράδοξο αν η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη θα πρέπει να περιορίζεται από το αναχρονιστικό συστήματα των εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ακόμη απομένουν θεμελιώδη ζητήματα να συζητηθούν και να ολοκληρωθούν και τα οποία θα αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής διευθέτησης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, το τι θα γίνει την 1η μέρα της λύσης, η σύνταξη των ομοσπονδιακών Νόμων και η Νομοθεσία, η σύνταξη του Ομοσπονδιακού Συντάγματος και τα Συντάγματα των συνιστώντων κρατιδίων, η κατάρτιση του καταλόγου των Διεθνών Συνθηκών στις οποίες θα δεσμεύεται η Ενωμένη Κύπρος, ο καθορισμός της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας (το μέγεθος και η αναλογία στο Υπουργικό), καθώς και οι ρυθμίσεις στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Επίσης, πρόσθεσε, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζονται ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσει την τεχνική αξιολόγηση σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης.

Αναφερόμενος στην Ολλανδική Προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κατάφερε να επιδείξει πραγματισμό και αποφασιστικότητα, διαχειριζόμενη πολλαπλές κρίσεις σε ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό το οποίο χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, όπως η κρίση της μετανάστευσης στα σύνορα της ΕΕ, η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, η διαφαινόμενη απειλή του Brexit και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Όσον αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πίστη ότι όλοι μοιράζονται την άποψη ότι οι συνέπειες του θα γίνουν αισθητές σε όλη την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή.

“Από αυτή την άποψη, η Κύπρος είναι σαφής ως προς το μήνυμα που θέλει να στείλει: Θα είμαστε όλοι σε καλύτερη θέση με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει μέλος της ΕΕ και παραμένουμε ένθερμοι υποστηρικτές της διατήρησης της ενότητας και της συνεκτικότητας της Ένωσης”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Πήγε σχολείο και δεν επέστρεψε η 13χρονη που εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες-Ερωτήματα για τους χειρισμούς