Προσοχή! Ποτέ τα παιδιά κλειδωμένα στο αυτοκίνητο

Ενημερωτική Εκστρατεία για αποφυγή θερμοπληξίας παιδιών στο αυτοκίνητο ξεκινά η οργάνωση REACTION σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο και τον οργανισμό RESQME Cyprus.  Η εκστρατεία θα διαρκέσει όλη την περίοδο του καλοκαιριού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και με έντυπο ενημερωτικό υλικό.
 
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολλές φορές, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους είτε εσκεμμένα (για σύντομο χρονικό διάστημα για μια γρήγορη δουλειά), είτε άθελα τους στο αυτοκίνητο και τονίζεται ότι σε καμία εποχή του χρόνου δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά/βρέφη μόνα τους μέσα ή κοντά στο αυτοκίνητο.
 
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σημειώνεται, η θερμοπληξία αλλά και ο θάνατος του παιδιού ελλοχεύουν ακόμα και εάν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Σύμφωνα με την REACTION, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός οχήματος αυξάνεται κατακόρυφα εντός μερικών λεπτών, προκαλώντας πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού REACTION, Μάριο Σ. Σταύρου το 87% των παιδιών που πεθαίνουν εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία είναι κάτω των 3 ετών. Ένα παιδικό σώμα θερμαίνεται 3-5 φορές πιο γρήγορα από ένα ενήλικα, ενώ το ατελές αναπνευστικό σύστημα των παιδιών δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έλλειψης οξυγόνου και υπερβολικής ζέστης υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του REACTION.
 
Οι εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο το καλοκαίρι μετατρέπουν το αυτοκίνητο σε ένα «ανυπόφορο χώρο» εντός μερικών λεπτών, ακόμα και εάν το κλιματιστικό δουλεύει ή τα παράθυρα είναι ανοικτά, καταλήγει ο Πρόεδρος του REACTION.


Ο αντιπρόσωπος της Αμερικανικής Resqme στην Κύπρο, Ιάσονας Σενέκκης, δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της εκστρατείας θα εντατικοποιηθεί η δημοσίευση σχετικού υλικού και συμβουλών μέσω των σελίδων σε Facebook και Twitter. Παράλληλα, κάλεσε το κοινό να θέσει τα ερωτήματα του που θα απαντηθούν με τη βοήθεια των Αμερικανών συνεργατών της Resqme. Στις ΗΠΑ κάθε 10 ημέρες ένα παιδί χάνει την ζωή του από θερμοπληξία εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο.
 
Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές:
 
Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί/βρέφος μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Μην αφήνετε μόνο το παιδί/βρέφος στο αυτοκίνητο να κοιμάται με ανοικτά παράθυρα ή το κλιματιστικό.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κοιτάζετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου όταν το κλειδώνετε.

Ζητήστε από τον Παιδικό Σταθμό/Νηπιαγωγείο να σας ενημερώνουν άμεσα μόλις περάσει η συνήθης ώρα άφιξης του παιδιού σας στο σχολείο.

Βάλτε κάτι σημαντικό για τη δουλειά σας στο πίσω κάθισμα (πχ. πορτοφόλι, τσάντα) για να αναγκαστείτε να κοιτάξετε τα πίσω καθίσματα.

Πάντοτε να κλειδώνετε το αυτοκίνητο ακόμα και εάν σταθμεύετε στο γκαράζ σας. Κρατήστε τα κλειδιά σε απρόσιτο μέρος για τα παιδιά. Ένα αυτοκίνητο πάντα αποτελεί πόλο έλξης για μικρά παιδιά.

Εάν αντιληφθείς την απουσία κάποιου παιδιού, ψάξε πρώτα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου – ακόμα και στο πορτμπαγκάζ.

Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο ΠΡΕΠΕΙ να δράσετε! Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τους γονείς του κάντε το άμεσα, εάν όχι καλέστε την Αστυνομία. Εάν διαπιστώσετε ότι η ζωή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως.
 
 

Δειτε Επισης

Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ