H Κύπρος δεν θα είναι μόνη σε περίπτωση λύσης

Το κυπριακό οικονομικό πρόγραμμα πέτυχε, τονίζει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, σημειώνοντας ότι, τρία χρόνια μετά το επώδυνο κούρεμα καταθέσεων, η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, εξηγεί για ποιους λόγους υιοθετήθηκε αυτή η λύση για την Κύπρο, αλλά και με ποιους μηχανισμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση. Ο κ. Μαρκοπουλιώτης εκφράζει αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού στο προσεχές μέλλον και αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια την οποία η Ε.Ε. θα προσφέρει στην επανενωμένη Κύπρο.
 
Μετά το κούρεμα καταθέσεων, αρκετός κόσμος άρχισε να αμφισβητεί την Ε.Ε. Το εισπράξατε αυτό;
Κατ’ αρχήν εμείς χρησιμοποιούμε διαφορετική ορολογία. Αυτό που συνέβη ήταν μια πορεία αστοχιών, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης δημοσίων οικονομικών, αλλά και τραπεζικών, η οποία έφθασε σε ένα αρνητικό σημείο. Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται η Ε.Ε., η οποία βοήθησε την Κύπρο. Τον Μάρτη του 2013 εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Οι Κύπριοι πολίτες ανασκουμπώθηκαν, δούλεψαν, έδειξαν μεγάλη αποφασιστικότητα και αποδοχή, όπως αποφασιστικότητα επιδείχθηκε και από την κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος. Το αποτέλεσμα ήταν, τρία χρόνια μετά, η Κύπρος να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα τα τελευταία ποσοστά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, έχουμε πλεονάσματα, και το σημαντικότερο από πλευράς κόσμου είναι ότι η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει. Είναι ακόμα ψηλά τα ποσοστά, αλλά τουλάχιστον οι τάσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, και αυτό, τολμώ να πω, το νιώθουμε έξω στον κόσμο.
 
Στα μάτια των Κυπρίων πολιτών η εικόνα της Ε.Ε. έχει αποκατασταθεί;
Αυτές οι τάσεις της κοινής γνώμης είναι στιγμιαίες. Αν η ανεργία συνεχίσει να πέφτει, αν γίνουν επενδύσεις στην Κύπρο και υπάρχει και οικονομική ανάπτυξη, τολμώ να πω ότι αυτή η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική σε λίγο καιρό. Μιλάτε για ευθύνες. Νομίζω δεν θα μπούμε στην ευθυνολογία, γιατί γνωρίζετε κι εσείς πού υπάρχουν ευθύνες σε επίπεδο διαχείρισης. Η Ε.Ε. δεν είχε όλα τα κατάλληλα εργαλεία, τη στιγμή που έσκασε η κρίση στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση. Τώρα τα εργαλεία αυτά έχουν συμφωνηθεί από τις χώρες της Ε.Ε.
 
Ήταν λάθος αυτό που έγινε τον Μάρτιο του 2013;
Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν, ήταν γνωστά, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει πολύ πριν από το 2013. Τον Μάρτιο τα πράγματα ήρθαν έτσι, που η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήρθε με δύο τρόπους: Με μια σημαντικότατη στήριξη με το οικονομικό πακέτο (το οποίο η Κύπρος δεν χρησιμοποίησε στην ολότητά του και αυτό είναι προς τιμήν της) και με μια σημαντική βοήθεια με τη μορφή τεχνογνωσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες, σε αγαστή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Και το κυπριακό πρόγραμμα πέτυχε.
 
Σε ποιο βαθμό ο μέσος Κύπριος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος της Ε.Ε.;
Νομίζω σε ένα μεγάλο βαθμό, αν και υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Αυτό το αποτυπώνουμε και από τα Ευρωβαρόμετρα, που είναι τα εργαλεία ανάλυσης των τάσεων κοινής γνώμης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πολύ σημαντική παρουσία στην καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Πλέον, μια μεγάλη πλειοψηφία των δραστηριοτήτων ενός πολίτη επηρεάζεται από τις αποφάσεις της Ε.Ε. Η γνώση την οποία έχουν οι Κύπριοι, ποτέ δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική, με την έννοια ότι πάντα θέλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενημερώνουμε περισσότερο. Στην επικοινωνιακή μας στρατηγική εντάξαμε μια σειρά από ενέργειες προς τους ανέργους, προς τους αναζητούντες εργασία, εξηγούσαμε ποιες είναι οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο από τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε., είτε αφορούν άτομα, π.χ. το Erasmus, είτε από τα αναπτυξιακά κονδύλια, τα οποία για την περίοδο 2014-2020 είναι ένα δισ. ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα αφιερωθεί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτές τις ευκαιρίες προσπαθούμε να τις εξηγήσουμε, γιατί προφανώς οι Κύπριοι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και εμείς έχουμε υποχρέωση να τους εξηγούμε ποιες είναι οι δυνατότητες τις οποίες παρέχουμε.
 
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ποια είναι η συμβολή ή ποια συμβολή μπορούμε να αναμένουμε από την Ε.Ε. στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό;

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι ιδιοκτησία των Ε/κ και των Τ/κ κάτω από την αιγίδα των Η.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθάει με πολλούς τρόπους, κυρίως με την παρουσία εδώ του προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου Γιούνκερ για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος δίνει συμβουλές μέσω των Η.Ε. στις δύο πλευρές. Οι συμβουλές αφορούν τη συμβατότητα, την οποία θα έχουν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις παρθούν από τις δύο πλευρές, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη βοήθεια επίσης στην ανταλλαγή πρακτικών και τεχνογνωσίας, όταν μας ζητηθεί.
 
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
Ο Πίτερ Βαν Νούφελ ασχολείται με αυτό το θέμα, πλαισιωμένος από μια μικρή ομάδα συνεργατών. Ενημερώνουν και συμβουλεύουν τις δύο πλευρές, αλλά περισσότερο τους Τ/κ, για θέματα που αφορούν τη συμβατότητα των λύσεων με το κοινοτικό κεκτημένο. Η διαδικασία προχωρεί σχετικά ομαλά και τα πράγματα πάνε καλά.
 
Σε περίπτωση λύσης, ποια βοήθεια μπορεί να παράσχει η Ε.Ε. στην οικονομική πτυχή;
Το οποιοδήποτε κόστος μιας λύσης θα είναι πολύ μικρότερο από τις θετικές επιδράσεις τις οποίες θα έχει η λύση. Η λύση θα είναι ευεργετική για την οικονομική ανάπτυξη στην ομοσπονδιακή πλέον Κύπρο. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κύπρος δεν θα είναι μόνη της σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και αυτό περιλαμβάνει και οικονομικές πτυχές. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γι’ αυτό. Άλλωστε στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τα επόμενα επτά χρόνια γίνεται αναφορά ότι σε περίπτωση λύσης πρέπει να εξεταστεί το πώς θα κινητοποιηθούν πόροι για να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μπούμε σε αριθμούς. Εξάλλου, η λύση θα έχει μια σειρά από παραμέτρους, οι οποίες θα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν αργότερα.
 
Θα είναι βοήθεια με τη μορφή απευθείας παροχής οικονομικών πόρων ή με κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων;
Νομίζω και τα δύο. Κατ’ αρχήν, οι επενδύσεις που θα γίνουν εδώ σε περίπτωση λύσης θα είναι σημαντικές. Υπάρχουν μελέτες από έγκυρες δεξαμενές σκέψεις, ανάμεσά τους και μια μελέτη του νορβηγικού think tank PRIO, που αναφέρει την πιθανή προσέλκυση μεγάλου αριθμού επενδύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα 25-30 χρόνια. Άρα, από τη μια θα έχετε τη δημιουργία μιας νέας ομοσπονδιακής δομής, η οποία θα έχει ένα κόστος, και αυτό θα πρέπει να το δούμε. Από την άλλη, θα έχετε τις επενδύσεις. Αυτά τα δύο θα είναι οι μοχλοί με τους οποίους η Ε.Ε. θα κοιτάξει πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τη λύση του Κυπριακού.
 
 
ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΙΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο παραδέχθηκε ότι την περίοδο που ξέσπασε η μεγάλη κρίση, τόσο στην Κύπρο όσο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ε.Ε. δεν είχε στην πανοπλία της μια σειρά από σημαντικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Τόνισε, ωστόσο, πως τα όσα συμφωνήθηκαν μετά και τέθηκαν σε εφαρμογή, θα μας αποτρέψουν από μια νέα κρίση στο μέλλον. Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται η τραπεζική ένωση, οι διάφοροι δηλαδή μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών, αλλά και το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, που αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. συντονίζει και παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στις δημοσιονομικές και οικονομικές τους πολιτικές. Και βεβαίως το σχέδιο Γιούνκερ για στρατηγικές επενδύσεις στην Ευρώπη, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή και ήδη αυτή τη στιγμή 100 δισ. ευρώ αρχίζουν να επενδύονται σε όλη την Ευρώπη. «Ήδη βλέπουμε κάποια αποτελέσματα γιατί οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Για την Κύπρο, οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη βρίσκονται στο 1,7% για το 2016 και στο 2% για το 2017», υπέδειξε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.
 
 
STORIES OF EUROPE
Το πρόγραμμα Stories of Europe, που υλοποιείται και στις δύο κοινότητες και υποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, έχει ως στόχο να συλλέξει και να παρουσιάσει, μέσω κοινωνικών δικτύων, ιστορίες από πολίτες και επισκέπτες της Κύπρου. Οι ιστορίες αυτές, οι οποίες συνοδεύονται από μια φωτογραφία ή βίντεο, καταγράφουν εμπειρίες, απόψεις ή την καθημερινότητα των πολιτών, με στόχο τα μηνύματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ακουστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
 

 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία