Selfie: Αρχιεπίσκοπος… λίγο από όλα

Είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά έχει άποψη και την εκφράζει επί παντός επιστητού. Τον ακούς να μιλά σαν να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών, κάποτε κομματάρχης, ενίοτε και ως ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Κύπρου. Το βέβαιο είναι πως, ακούγοντάς τον να μιλά, ποτέ δεν θα υπολογίσεις πως μιλά κάποιος διπλωμάτης, καθότι, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, του πιστώνεις πως μιλά έξω από τα… ράσα, χωρίς οποιεσδήποτε αναστολές. Με πιο πρόσφατη δήλωσή του, η οποία προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αυτή στην οποία προέβη λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές και με την οποία εξέφραζε την ικανοποίησή του για την είσοδο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) στη Βουλή.
 
ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Αναφερόμαστε σαφώς στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄. Μια αναμφίβολα επιβλητική προσωπικότητα του δημόσιου βίου, που συχνά-πυκνά καταφέρνει με τις παρεμβάσεις της να στρέφει επάνω της όλους τους προβολείς, και τα όσα λέει ή πράττει να συζητούνται για μέρες ολόκληρες. Από κάποιους θετικά, από κάποιους αρνητικά, από άλλους ουδέτερα, λίγη σημασία έχει. Η ουσία είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει τη δική του ιδιόμορφη αντίληψη για το πώς εννοεί και πώς εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή του, δείχνοντας να μην αγχώνεται και πολύ για το κατά πόσον ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του θα ενοχλήσει ή θα προκαλέσει.
 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ 4%
Έτσι, δηλαδή, όπως κατά πολλούς προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο το 2006 κατάφερε ν’ αναρριχηθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο το δαιδαλώδες εκλογικό σύστημα των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Άλλωστε, δεν είναι λίγο πράγμα, και απαιτείται να διαθέτει κανείς ξεχωριστά χαρίσματα, ώστε να μπορέσει –έχοντας εξασφαλίσει μόλις 4% των ψηφισάντων– να εκλεγεί στο τέλος της ημέρας Αρχιεπίσκοπος. Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ το πέτυχε πριν από περίπου δέκα χρόνια με περισσή μαεστρία, αναλαμβάνοντας μάλιστα «δέσμευση» για πενταετή θητεία με ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση. Το γεγονός ότι παρήλθαν ήδη δέκα χρόνια από την εκλογή του και παραμένει αμετακίνητος στον θρόνο του, καμία έκπληξη δεν προκαλεί…
 
ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, όπως έχει προαναφερθεί, έχει άποψη για όλους και για όλα, την οποία δεν διστάζει να εκφράζει με τον δικό του ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Στο Κυπριακό, ανήκει στη λεγόμενη σκληρή σχολή σκέψης, αφήνοντας μάλιστα έντονα το στίγμα του το 2004, όταν τότε, ως προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, πρωτοστάτησε στο να πάρει η Εκκλησία της Κύπρου ξεκάθαρη θέση εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Κομματικά, προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΚΟ, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει, όποτε και όταν κρίνει πως χρειάζεται, να εξαπολύει μύδρους προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Στην ιστορία εξάλλου έχουν μείνει οι κατά καιρούς ομηρικοί καβγάδες του με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την οικονομία, ενώ αρμονική σε μεγάλο βαθμό, παρά το θυελλώδες του χαρακτήρα της στο παρελθόν, μπορεί να χαρακτηριστεί η σχέση του με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ CEO
Στην οικονομία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ εμφανίζεται λάτρης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό ν’ αναδείξει την ποικιλόμορφη επιχειρηματικότητα της Εκκλησίας της Κύπρου ως μέρος του πολυδιάστατου έργου που έχει να επιτελέσει. Ή, τουλάχιστον, ως ένα από τα μέσα που τη βοηθούν στο να βρίσκεται στο πλευρό του ποιμνίου της και όσων πιστών έχουν ανάγκη τη λήψη οικονομικής στήριξης από αυτήν. Ως γνωστόν, η περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και γενικότερα της Εκκλησίας της Κύπρου είναι αμύθητη. Και η αλήθεια είναι πως στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου B΄, η Εκκλησία της Κύπρου έχει βρει από το 2006 έναν ικανό μάνατζερ, o οποίος κατά καιρούς προχωρεί σε κινήσεις, ή πολιτεύεται με τρόπο, που θα ζήλευαν και οι πιο επιθετικοί παίκτες της Wall Street.

 

1941
Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στην κοινότητα Τάλα της επαρχίας Πάφου. Έπειτα από την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο, έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως στάληκε στο Γυμνάσιο Πάφου, από το οποίο αποφοίτησε το 1963. Στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε αείμνηστο Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο. Το 1968 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου εξελέγη ομόφωνα Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης, ενώ εγκαθιδρύθηκε Ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου χειροτονήθηκε Επίσκοπος και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα. Ως Μητροπολίτης Πάφου εργάστηκε σκληρά, με πολύ ζήλο και αγάπη, για τη διάδοση του ευαγγελικού λόγου στην επαρχία του και την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, αλλά και για την ανόρθωση των οικονομικών της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου. Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των εκκλησιαστικών πραγμάτων της μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου, κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ως Χωρεπίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αρσινόης κ. Γεώργιο.
 
2006
Ως προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, κατόπιν του γνωστού ατυχήματος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, πρωτοστάτησε ώστε η Εκκλησία της Κύπρου να τοποθετηθεί εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Εκπροσώπησε πολλές φορές την Εκκλησία της Κύπρου σε διάφορους διορθόδοξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κλπ. Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006. Τελεί τα ονομαστήριά του στις 13 Νοεμβρίου.
 
 
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό
Στόχος ΥΠΕΣ εντός Οκτωβρίου να υπάρξει κατάληξη για αλλαγές στη νομοθεσία της ΤΑ
Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση και διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων
Πάνε για... ολοήμερο στο Συνοδικό-Παρέλαση μαρτύρων, σε ρόλο συνηγόρου ο Πορφύριος
Την πεπατημένη της δημόσιας υπηρεσίας προτείνει ο Ελεγκτής για πολλαπλές συντάξεις
Δείχνει παρατυπίες στα ευρήματα της η Ελεγκτική για eWallet-Πρόθεση για καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς
Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος-ΗΠΑ
Στόχος της Κυβέρνησης η αξιοποίηση όλων των επαρχιών για την Κυπριακή Προεδρία
Με εκκρεμότητες στη στελέχωση το πρώτο κουδούνι στα Δημοτικά-Βλέπει Μιχαηλίδου η ΠΟΕΔ
Στην Αθήνα ο Κόμπος για εκδήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής