Αφαίρεση τατουάζ: Είναι εύκολη υπόθεση;
15:11 - 07 Ιουνίου 2016
Τα τελευταία χρόνια η τέχνη του τατουάζ ή δερματοστιξία γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού από την εφηβεία μέχρι τη μέση ηλικία έχουν τατουάζ. Μπαίνοντας κανείς στη διαδικασία να «χτυπήσει» ένα τατουάζ νιώθει συνήθως σίγουρος ότι θα το κρατήσει για πάντα. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι απόλυτο. Όσο αυξάνεται η τάση για απόκτηση τατουάζ, ανάλογα αυξάνεται και η ανάγκη αφαίρεσής του, που προκύπτει με την αλλαγή στην αισθητική κάποιου ανθρώπου ή των επαγγελματικών και προσωπικών αναγκών. Φυσικά, πριν από την απόκτηση ενός τατουάζ ο υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αφαίρεσή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο πλαστικός χειρουργός δρ Ανδρέας Μαλλουρής αναφέρεται στις μεθόδους για αφαίρεση τατουάζ καθώς και στο αποτέλεσμα που μπορεί κάποιος να περιμένει.
ΤΥΠΟΙ ΤΑΤΟΥΑΖ
Το τατουάζ είναι εναπόθεση χρωστικής μελάνης στο χόριο. Διακρίνονται σε επαγγελματικά, ερασιτεχνικά, κοσμητικά, τραυματικά και ιατρικά.
Ο πλαστικός χειρουργός δρ Ανδρέας Μαλλουρής αναφέρεται στις μεθόδους για αφαίρεση τατουάζ καθώς και στο αποτέλεσμα που μπορεί κάποιος να περιμένει.
ΤΥΠΟΙ ΤΑΤΟΥΑΖ
Το τατουάζ είναι εναπόθεση χρωστικής μελάνης στο χόριο. Διακρίνονται σε επαγγελματικά, ερασιτεχνικά, κοσμητικά, τραυματικά και ιατρικά.
Επαγγελματικά: εφαρμόζονται με μηχάνημα στο εν τω βάθει χόριο, είναι μόνιμα και για την αφαίρεσή τους χρειάζονται επανηλημμένες συνεδρίες.
Ερασιτεχνικά: είναι συνήθως μικρότερα, με πιο ανοικτά χρώματα και εφαρμόζονται σε πιο επιφανειακό επίπεδο στο χόριο, με βελόνες ή αυτοσχέδια μηχανήματα και είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους.
Κοσμητικά: χρησιμοποιούνται σαν μόνιμο makeup, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κύπρο, με μόνιμο eyeliners, μόνιμα φρύδια και περιγράμματα χειλιών. Συχνά περιέχουν χρώματα όπως το κόκκινο, το λευκό ή χρωστικές στο χρώμα του δέρματος, και διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο σιδήρου, που δύσκολα αφαιρούνται.
Τραυματικά: έπονται μιας τομής, τραυματισμού ή μετά από εκρήξεις και προκαλούνται από την υπό πίεση εναπόθεση χρωστικής στο δέρμα συνήθως εν τω βάθει χόριο.
Στην ιατρική η δερματοστιξία χρησιμοποιείται στη σήμανση του πεδίου ακτινοβολίας, σήμανση medical alert περικαρπίου για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παθήσεων σε επείγοντα συμβάντα, στην αποκατάσταση μαστού για τη δημιουργία συμπλέγματος θηλής και άλω κ.ά. Η εφαρμογή κανονισμών στα μελάνια και τις χρωστικές βοηθά στην ασφαλή τοποθέτηση και στην αφαίρεσή τους.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ
Οι κυριότερες μέθοδοι αφαίρεσης των τατουάζ είναι η χειρουργική αφαίρεση και η χρήση των laser. Μέθοδοι όπως η δερμοαπόξεση και τα CO2 lasers, αφήνουν δύσμορφες ουλές ή δέρμα με υποχρωμία στη θέση του τατουάζ.
Χειρουργική αφαίρεση
Η απλή χειρουργική εκτομή αφορά στα μικρά τατουάζ ή μεγαλύτερα, όσο υπάρχει επαρκής ελαστικότητα του δέρματος. Στα μεγαλύτερα τατουάζ, οι μέθοδοι γίνονται πιο περίπλοκες και χρονοβόρες. Το έλλειμμα που προκύπτει είναι τόσο εκτεταμένο όσο το μέγεθος του τατουάζ. Αν τα χείλη του τραύματος δεν μπορούν να συμπλησιάσουν για να γίνει άμεση συρραφή, τότε προγραμματίζεται αφαίρεση σταδιακά σε δύο ή περισσότερες επεμβάσεις. Συνήθως, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τοπική αναισθησία, όμως αυτό εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης. Ενίοτε σε μεγάλα τατουάζ και σε περιοχές με πολύ περιορισμένη ελαστικότητα δέρματος, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας διατατήρας ιστών σε μια πρώτη επέμβαση, που σταδιακά για κάποιες εβδομάδες διατείνεται ώστε να εξασφαλιστεί περίσσεια δέρματος. Με δεύτερη επέμβαση αφαιρείται ο διατατήρας και η περίσσεια δέρματος καλύπτει το έλλειμμα που προκύπτει από την αφαίρεση του τατουάζ. Το πλεονέκτημα της χειρουργικής προσέγγισης είναι ότι δεν μένει κάποιο ίχνος από το τατουάζ. Το μειονέκτημα είναι η ουλή, η οποία μένει μόνιμα στη θέση αυτή.
Αφαίρεση με laser
Υπάρχουν ειδικά laser για την αφαίρεση των τατουάζ όπως τα Q-switched. Η πρόοδος στην τεχνολογία των laser στοχεύει στην αφαίρεση ποικιλίας χρωμάτων και σε αποτελέσματα με λιγότερες επιπλοκές. Η αφαίρεση γίνεται με μια σειρά από συνεδρίες. Με τις επαναλήψεις το τατουάζ ξεθωριάζει. Η προσπάθεια να εξαφανιστεί εντελώς κάποιες φορές δεν είναι δυνατή. Συνήθως, τα τατουάζ που γίνονται από επαγγελματίες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία αυτή. Το χρώμα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Το μαύρο χρώμα ανταποκρίνεται καλά, ενώ κάποια άλλα χρώματα δεν ανταποκρίνονται και τόσο. Συνήθως, χρειάζονται 5-10 συνεδρίες. Το άτομο επιστρέφει στην καθημερινότητά του μετά από κάθε συνεδρία.
Πιθανές επιπλοκές
Συμπεριλαμβάνεται η ατελής εξαίρεση του τατουάζ, η τοπική αντίδραση με φυσαλίδες, το οίδημα, ερύθημα, πόνος. Στις μόνιμες επιπλοκές περιλαμβάνεται η ουλή, υπερ- ή υποχρωμία, αλλαγή χρώματος στο τατουάζ, αλλαγή στην υφή του δέρματος. Άτομα με πιο σκούρο δέρμα είναι συχνά υποψήφια για επιπλοκές.
Θα υπάρχει σημάδι;
Η πιθανότητα ουλής μετά τη θεραπεία είναι πολύ μικρή, εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού. Οι πιθανότητες αυξάνουν με την εγκυμοσύνη, το σκούρο χρώμα δέρματος, την κακή κυκλοφορία, την ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος, τη λήψη Accutane (ισοτρετινοϊνη) ή άλλων σκευασμάτων, το ιστορικό χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Συνήθως, για την αφαίρεση ενός τατουάζ χρειάζονται 6 με 10 συνεδρίες και ο αριθμός τους εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο της χρωστικής, το βάθος και περιοχή του σώματος που εφαρμόστηκε, την ηλικία και την κατάσταση υγείας του ατόμου. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι μελανιών στην αγορά και κανένα από αυτά δεν έχει την έγκριση από το FDA, έτσι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο βαθμός αφαίρεσης των τατουάζ.
Το μαύρο μελάνι συνήθως αφαιρείται πολύ καλά. Το κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και θερμά χρώματα ανταποκρίνονται επίσης καλά. Στα μοβ και κίτρινα χρώματα ποικίλλει η αντίδραση. Ατελής είναι η αφαίρεση του πράσινου, μπλε. Επίσης το λευκό, οι χρωστικές στο χρώμα του δέρματος και το μόνιμο makeup μπορεί να γίνουν πιο σκούρα με τη θεραπεία.
Μετά τη θεραπεία
Εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής και κάλυψη της περιοχής. Η περιοχή διατηρείται στεγνή και καθαρή την ίδια μέρα και χωρίς έκθεση στον ήλιο μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης. Ο ασθενής δεν αφαιρεί τυχόν εφελκίδα ή εσχάρα. Συνίσταται επίσης λήψη υγρών για να διευκολύνει την απομάκρυνση της χρωστικής.