Επιζήμιες πρόνοιες για την Κύπρο περιλαμβάνει έκθεση για καταπολέμηση της φοροαποφυγής

Πρόνοιες που μπορεί να αποβούν επιζήμιες για την Κύπρο, περιλαμβάνει η έκθεση του Ουγκ Μπαγιέ (ομάδα των Σοσιαλιστών) για τους κανόνες κατά ορισμένων πρακτικών φοροαποφυγής, προκαλώντας αντιδράσεις από Κύπριους Ευρωβουλευτές.
Η έκθεση καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση της Κομισιόν για καταπολέμηση των πρακτικών φοροαποφυγής, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στις δράσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPs).
Κατά την συζήτηση της έκθεσης ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε εκ νέου πως οι προτάσεις αυτές δεν αποσκοπούν στην επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.
Ειδικότερα, η έκθεση προνοεί τη μη εξαίρεση από τη φορολογία εισοδημάτων που προήλθαν από την πώληση μετοχών σε μια τρίτη χώρα (switch-over clause), κάτι που αποτελεί ένα βασικό φορολογικό πλεονέκτημα της Κύπρου. Επίσης, η έκθεση διαλαμβάνει το λεγόμενο exit taxation, σύμφωνα με το οποίο όταν η φορολογική κατοικία μιας εταιρείας μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη, τότε η εταιρεία αυτή θα πρέπει να πληρώνει αντίστοιχο με την εύλογη αγοραία αξία.
Θεωρείται πως η πρόνοια αυτή, ουσιαστικά μπλοκάρει τη μεταφορά έδρας από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη, κάτι που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την Κύπρο, η οποία θεωρείται κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προσελκύοντας ξένες εταιρείες.
Η έκθεση, η οποία θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη, δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη, αφού το θέμα της φορολογίας παραμένει αρμοδιότητα των κρατών - μελών, δηλαδή στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).


  

Δειτε Επισης

Ευρωβουλευτές θέτουν εν αμφιβόλω την ενταξιακή πορεία Τουρκίας-«Κλειδί για το Κυπριακό να επιδείξει θέληση»
Συνεχάρη τον Μερτς ο Πρόεδρος-«Ζωτική για την Ευρώπη μία ισχυρή Γερμανία»
Ο ευρωβουλευτής Γεωργίου χαιρέτισε τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου συνεργασίας για τα ύδατα
Στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Η προσμονή για αλλαγή της τουρκικής στάσης, η εξωτερική βοήθεια και ο παράγοντας Ολγκίν
Κύπρος και Αίγυπτος εγκαινιάζουν στρατηγικό διάλογο για άμυνα και ασφάλεια
Επιμένει ο Τατάρ για τις συλλήψεις Τ/κ σφετεριστών-Αναφορά για προσφυγές σε ευρωπαϊκά δικαστήρια
Το ΑΚΡ κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση ότι δεν αντιδρά στις έρευνες τις ΚΔ στην Ανατ. Μεσόγειο
Αναμένει ισχυρότερη στήριξη από τουρκογενή κράτη το ψευδοκράτος
Πάει Θεσσαλονίκη ο ΥΠΕΣ με αφορμή τα 70 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ