Καυτά νομοσχέδια και ιστορίες τρόμου

Νέους συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπίες τρόμου στη Βουλή, η οποία την περασμένη Πέμπτη καταρτίστηκε σε Σώμα και εξέλεξε τον νέο της πρόεδρο, διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των προ δεκαπενθημέρου βουλευτικών εκλογών.
Η είσοδος οκτώ κομμάτων με ποικίλες πολιτικοοικονομικές θεωρήσεις θέτει εκ των πραγμάτων εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία του νομοθετικού Σώματος, που πρακτικά μεταφράζεται στην απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού του κράτους. Κάτι που, για να συμβεί, απαιτείται από τη μια η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά την ίδια ώρα και η μέγιστη δυνατή συνεργασία μεταξύ της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
Τα πρώτα δείγματα γραφής, μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση δείχνουν να οδηγούν τα πράγματα, αφού το σκηνικό που διαμορφώνεται φαίνεται πως θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, του ΔΗΣΥ. Δεδομένες και γνωστές είναι οι θέσεις του ΑΚΕΛ έναντι της κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης του κυβερνητικού στρατοπέδου, ενώ μέτωπο απόρριψης οποιωνδήποτε «πολιτικών λιτότητας» προωθηθούν στη Βουλή έχουν ήδη συμπήξει τα τέσσερα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι. Ενώ αν στην εξίσωση προστεθεί και το ΕΛΑΜ, τότε πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί Προεδρικό και Πινδάρου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα σε ό,τι αφορά το κατά πόσον η ορθολογιστική διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιστεί μακριά από συμπληγάδες και ατραπούς. Ο δρόμος αυτός περνά εκ των πραγμάτων από τη Βουλή, και συνεπώς θα πρέπει από την κυβέρνηση και την κυβερνώσα παράταξη να στηθούν γέφυρες με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ δεν είναι αρκετοί για την υπερψήφιση σημαντικών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων.
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ παρουσιάζει σήμερα μερικά από τα βασικά νομοσχέδια-αγκάθια, ενώπιον των οποίων θα βρεθεί η νέα Βουλή το προσεχές διάστημα. Μεταξύ αυτών, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, με εμπόδιο το κομμάτι του κρατικού μισθολογίου, η αποκρατικοποίηση της Cyta, η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας με τιμές του 2013, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα. Σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις και σε ό,τι αφορά νομοθεσίες που ψηφίστηκαν κατά την τελευταία Ολομέλεια της απελθούσας Βουλής και οι οποίες έχουν αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Δ.Υ.
Φλέγον θεωρείται το θέμα του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Επτά είναι συνολικά τα νομοσχέδια που ετοίμασε η κυβέρνηση και τα οποία έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Αύγουστο. Προνοούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς του Δημοσίου, όπως αλλαγή του τρόπου πρόσληψης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων, εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης της απόδοσής τους, εφαρμογή της εναλλαξιμότητας και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Κόκκινο πανί αποτελεί για δημοσίους υπαλλήλους και μερίδα των κομμάτων, το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση από όλες και αφορά την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει τη διατήρηση του κρατικού μισθολογίου σε βιώσιμα επίπεδα, αποτρέποντας την αύξησή του μέσω αλόγιστων προσλήψεων. Θα διασφαλίζει επίσης ότι η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, βάσει των μεταβολών του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν συζητηθεί τα πρώτα τέσσερα από τα επτά νομοσχέδια, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Ήδη στόχος εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επί του κρατικού μισθολογίου είναι η 1η Ιανουαρίου 2017. Οι αντιδράσεις που αναμένονται (και για άλλα νομοσχέδια πέραν αυτού για το μισθολόγιο) δεν αποκλείεται να φέρουν σοβαρές καθυστερήσεις ή ακόμα και σοβαρές αλλαγές στα νομοσχέδια.

Η ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ CYTA
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατάθεση, από πλευράς κυβέρνησης, νέας πρότασης για την αποκρατικοποίηση της Cyta. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την αυτοδιάλυση της προηγούμενης Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι είχαν καταθέσει πρόταση νόμου, μεταφέροντας χρονικά τη συζήτηση του θέματος στα τέλη του 2017. Το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να καταθέσει εκ νέου νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πλέον δεύτερες σκέψεις για επαναφορά του νομοσχεδίου. Πιθανότατα, το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει πίσω, αφού η ψήφισή του θεωρείται πλέον εκ των πραγμάτων αδύνατη.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Τ.Α.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα τρία νομοσχέδια για την αλλαγή του πλαισίου που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση (Τ.Α.). Πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία προβλέπουν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως δημιουργία πέντε Επαρχιακών Συμβουλίων, στα οποία θα μεταφερθούν μια σειρά από αρμοδιότητες, οι οποίες σήμερα είναι σκόρπιες στην τοπική αυτοδιοίκηση (Συμβούλια Αποχέτευσης και Συμβούλια Υδατοπρομήθειας). Η συζήτησή τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ολοκληρώθηκε με σοβαρές διαφωνίες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε καλέσει το αρμόδιο Υπουργείο να μπει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση. Παράλληλα, εκκρεμεί η κατάθεση, από πλευράς του ΥΠΕΣ, των κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή των νέων νόμων για την τοπική αυτοδιοίκηση (εργασιακά θέματα). Και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν αντιδράσεις, κυρίως από συντεχνίες. Εξ ου και ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει μια επιτροπή, ενώπιον της οποίας θα συζητούνταν τα θέματα αυτά.

Η ΦΟΡΟΛΟΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ενώπιον της νέας Βουλής αναμένεται να κατατεθεί σύντομα νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές του 2013. Σχετικές αποφάσεις έλαβε εξάλλου το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη. Η συζήτηση της προηγούμενης πρότασης νόμου είχε καταλήξει σε ναυάγιο, αφενός λόγω των έντονων διαφωνιών που είχαν εκφραστεί από βουλευτές και αφετέρου λόγω των λαθών που είχαν γίνει στους υπολογισμούς, από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΟΙ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Εκκρεμότητα, ενώπιον της οποίας θα βρεθεί η νέα Βουλή, αποτελεί και η ψήφιση της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε με αφορμή την παρατεταμένη απεργία των νοσηλευτών πριν από μερικούς μήνες. Η προηγούμενη Βουλή είχε συμφωνήσει όπως το συγκεκριμένο θέμα εξαντληθεί πρώτα μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο μεταξύ των επηρεαζόμενων κοινωνικών εταίρων.

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΣΥ
Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρεί η διαδικασία δημιουργίας της πρότασης νόμου του Υπουργείου Υγείας για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, νομοσχέδιο προπομπός του πολυσυζητημένου και πολυαναμενόμενου Γενικού Σχεδίου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο έχει λάβει τις προτάσεις και εισηγήσεις των συντεχνιών επί του προσχεδίου του προτεινόμενου νομοσχεδίου και αυτή τη στιγμή τις επεξεργάζεται. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ένα από τα νομοσχέδια που αναμένεται να συζητηθούν έντονα.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
Θέματα συνταγματικότητας αντιμετώπισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το δικαίωμα καταβολής σε δόσεις, συσσωρευμένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η αρμόδια υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα επανακατατεθεί στη νέα Βουλή. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, η πρόταση νόμου έχει επαναμελετηθεί και έχει υποστεί τροποποιήσεις, έτσι ώστε οι δόσεις να γίνουν 48 και η περίοδος που θα ισχύει να είναι τέσσερις μήνες. Οι συσσωρευμένες οφειλές ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Στην τελευταία Ολομέλειά της, η προηγούμενη Βουλή ψήφισε αριθμό προτάσεων νόμου, κάποιες εκ των οποίων εκκρεμούν σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών και ο νόμος που αφορά το πόθεν έσχες των κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και δικαστών. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την προηγούμενη Τετάρτη καταχωρήθηκαν οι ενστάσεις της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασιστούν τα περαιτέρω. Ο νόμος προνοεί μεταξύ άλλων ότι στο πόθεν έσχες θα δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία συζύγων και ανήλικων τέκνων, ενώ τα δημοσίως εκτεθειμένα πρόσωπα θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων τους. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η προηγούμενη Βουλή ψήφισε, προς το τέλος της θητείας της, αριθμό προτάσεων νόμου για τις τράπεζες. Κάποιοι από αυτούς τους νόμους βρίσκονται επίσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ μετέωρο παραμένει και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων.
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία