Από το Ναδίρ στο Ζενίθ

Μέσα από ένα φοβερό παρασκήνιο και ζυμώσεις που κράτησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Δημήτρης Συλλούρης είναι από την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ο εντέκατος στη σειρά πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου.
Μια εξέλιξη που μέχρι πριν από μερικούς μήνες φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μιας και, όχι μόνο σχεδόν κανείς δεν σκεφτόταν πως νέος πρόεδρος της Βουλής θα ήταν ο κ. Συλλούρης, αλλά ακόμα και αυτή η επανεκλογή του βρισκόταν εν αμφιβόλω. Όμως επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη και ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, οι συγκυρίες τα έφεραν με τέτοιο τρόπο, ώστε όχι μόνο να επανεκλεγεί, αλλά και να αναρριχηθεί στο δεύτερο σκαλοπάτι στην πυραμίδα των πολιτειακών αξιωμάτων.
Πολιτικός με εμπειρία -με τα περισσότερα χρόνια θητείας στη Βουλή-, χαρακτηρίζεται από τους υποστηρικτές του ως ένας ρομαντικός και δίκαιος άνθρωπος, ενώ, από την άλλη, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον θεωρούν λάτρη της εξουσίας, που θέλει πάντα να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο.
 
Διφορούμενη εικόνα 
Ο βίος και η πολιτεία του Δημήτρη Συλλούρη στην πολιτική ζωή του τόπου έχουν δημιουργήσει μια διφορούμενη εικόνα γύρω από το πρόσωπό του. Από τη μια, την εικόνα του πολιτικού εκείνου που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και τα βάζει με όλους και με όλα, ενώ από την άλλη, του πολιτικού εκείνου που είναι έτοιμος να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις-εκπτώσεις, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να διατηρηθεί στο προσκήνιο της πολιτικής σκακιέρας.
Όντας επί σειρά ετών ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, αποχώρησε από το κόμμα (ήταν τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) το 2004, όταν διαφώνησε με το «ναι» του Συναγερμού στο Σχέδιο Ανάν. Λίγο μετά την αποχώρησή του από τον ΔΗΣΥ, βρέθηκε να ηγείται του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), που είχε δημιουργηθεί από τη συγχώνευση στελεχών του ΔΗΣΥ που είχαν φύγει λόγω Σχεδίου Ανάν και των Νέων Οριζόντων του Νίκου Κουτσού. Παρά τις «απορριπτικές» θέσεις του στο Κυπριακό και τις σχέσεις οργής που κατά καιρούς ανέπτυξε με τον Νίκο Αναστασιάδη, το 2013 βρέθηκε στο πλευρό του και στήριξε την προσπάθεια του τότε ηγέτη του ΔΗΣΥ να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η διάσπαση της διάσπασης. Δηλαδή, αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Κόμμα των στελεχών που προέρχονταν από τους Νέους Ορίζοντες. Το 2014, ο Δημήτρης Συλλούρης βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Και πάνω που όλα έδειχναν πως οι σχέσεις του με το κόμμα από το οποίο ξεκίνησε και το οποίο υπηρέτησε για χρόνια είχαν αποκατασταθεί, η στάση που τηρούσε στη Βουλή κατά την ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων, στράβωσε το κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και την Πινδάρου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου, που μετουσιώθηκε σε πολιτική πράξη με τη συνεργασία του ΑΚΕΛ, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και φάνηκε να πνίγει μια και καλή την επαναπροσέγγιση Συλλούρη-ΔΗΣΥ. Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Συλλούρης λίγο αργότερα έδινε τα χέρια με την προσφάτως αποχωρήσασα από τον ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, ανακοινώνοντας τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Κόμματος με το Κίνημα Αλληλεγγύη. Κόμμα με το οποίο επανεξελέγη τελικά βουλευτής, για να αναδειχθεί στο τέλος της ημέρας και πρόεδρος της Βουλής, με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, αλλά και με τις ευλογίες του Προεδρικού και δη του Νίκου Αναστασιάδη.
 
Οι σχέσεις με Αναστασιάδη 
Η σχέση του Δημήτρη Συλλούρη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, αρχίζοντας από το 1997, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη στην προεδρία του ΔΗΣΥ, μια θέση την οποία καλοέβλεπε και ο Δημήτρης Συλλούρης. Λίγα χρόνια αργότερα, άλλη μια διαφωνία καταγράφηκε μεταξύ των δύο αντρών με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του 2003, με τον Δημήτρη Συλλούρη να διαφωνεί με την επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη για 16 μήνες. Ο Δημήτρης Συλλούρης θεωρούσε πως ο Αλέκος Μαρκίδης ήταν καταλληλότερος και συμπαρατάχθηκε με την υποψηφιότητά του.
 
Το άλλο βιογραφικο
O πατέρας του Δημήτρη Συλλούρη, Κυριάκος, ήταν τυροκόμος και η μητέρα του, Δήμητρα, οικοκυρά. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά, την ιστορία και τον αθλητισμό. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε στην Αγγλία πολιτικός μηχανικός. Λάτρης της φύσης και των εκδρομών, κακός οδηγός και λιτός στο φαγητό είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που του έχουν αποδώσει οι δικοί του άνθρωποι σε παλαιότερο αφιέρωμα για τον ίδιο. Η οικογένειά του τον χαρακτηρίζει έναν τρομερά ευαίσθητο άνθρωπο. Με τη σύζυγό του, Αντιγόνη, τραπεζικό στο επάγγελμα, είναι μαζί 34 χρόνια και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά - τη Νιόβη, τη Δήμητρα, τον Κυριάκο και την Ιωάννα. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο έρωτας για τη σύζυγό του ήταν από την πρώτη ματιά και γεννήθηκε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η σύζυγός του, σε παλαιότερη συνέντευξή της, ανέφερε πως μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής του ήταν επί Σχεδίου Ανάν. «Μόνο τότε τον είδα να δακρύζει και να μην κοιμάται», ανέφερε.
 
Σημαντικοί σταθμοί 
Ο θάνατος του τετράχρονου αδελφού του, Παντελή, από μεσογειακή αναιμία, όταν ο ίδιος ήταν 15 χρόνων, ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής του. Όταν σε παλαιότερη συνέντευξή του ρωτήθηκε για τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του, εκείνος ξεχώρισε την πρώτη του μέρα στο δημοτικό, τη μάχη στον Άγιο Σωζόμενο όταν φοιτούσε στην τετάρτη τάξη του δημοτικού, τις εξετάσεις που έδωσε για εισδοχή στο γυμνάσιο, το πρώτο ταξίδι με το γυμνάσιο στην Ελλάδα, την κατάταξή του στον στρατό, τη μέρα που πήρε το πτυχίο του, την εκλογή του ως βουλευτή, το δημοψήφισμα του 2004, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, τη γνωριμία και τον γάμο του με τη σύζυγό του και τη γέννηση των τεσσάρων παιδιών του.
 

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Πήγε σχολείο και δεν επέστρεψε η 13χρονη που εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες-Ερωτήματα για τους χειρισμούς