Μάρτιο του 2017 το Εκλογικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ

Πλήρη στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, συνέχιση του διαλόγου για την προεκλογική στο πλαίσιο Παγκύπριας Συνδιάσκεψης που θα συγκληθεί όχι αργότερα από το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου καθώς και πραγματοποίηση του Τακτικού Συνεδρίου της τον Μάρτιο του 2017 αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρεπόρτερ Online, η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ έλαβε μέχρι αυτή την ώρα σημαντικές αποφάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το Εκλογικό Συνέδριο καθώς επίσης και για το μέλλον της ηγεσίας του Κινήματος. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΔΕΚ αποφάσισαν όπως το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2017 και η Παγκύπρια συνδιάσκεψη τον ερχόμενο Ιούλιο. Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη θα συνεχιστεί και ο διάλογος για τον εντοπισμό λαθών ή και παραλείψεων που παρατηρήθηκαν και διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
 

Στήριξη στην ηγεσία
Είναι γεγονός ότι μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες συζητήσεις επί των χειρισμών της ηγεσίας της ΕΔΕΚ με κάποια κομματικά στελέχη να θέτουν ακόμη και θέμα προέδρου. Παρόλα αυτά, και στη σκιά την εκλογής Δημήτρης Συλλούρη στην Προεδρία της Βουλής, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος αποφάσισε όπως παράσχει στήριξη 100% στον Μαρίνο Σιζόπουλο. 

Η αποστασιοποίηση Ομήρου
Αν και επισήμως δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την απώλεια των εδρών του Κινήματος και η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εντούτοις στα εσωκομματικά πηγαδάκια συζητούνται αρκετά ενδεχόμενα ως προς το τι προκάλεσε τη μείωση των ποσοστών του κόμματος. Στελέχη του Κινήματος θεωρούν πως κύρια αιτία για τη μείωση των ποσοστών ήταν η αποστασιοποίηση του Γιαννάκη Ομήρου από την εκλογική διαδικασία, σε συνδυασμό με τον «πόλεμο» εναντίον του Κινήματος από την πλευρά του Νίκου Νικολαΐδη. Ταυτόχρονα, θεωρούν πως οι χρόνιες οργανωτικές αδυναμίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, συνεπεία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κίνημα, προκάλεσαν απώλεια ποσοστών. Άλλοι εκτιμούν πως το τρίπτυχο μικρά κόμματα, αποχή και επικέντρωση των στελεχών κατά την προεκλογική περίοδο στο Κυπριακό, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΔΕΚ σε αυτό το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι και λίγα τα στελέχη που με την πάροδο του χρόνου και σκεπτόμενα πιο ψύχραιμα από άλλους, θεωρούν πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το καλύτερο από τα χειρότερα. Θωρούν δηλαδή πως με τα εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΔΕΚ -οικονομικά και οργανωτικά- αλλά και το εχθρικό περιβάλλον που υπήρχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από στελέχη τα οποία έμειναν εκτός κόμματος, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατόν. Επί της ουσίας, για το Κίνημα, το αποτέλεσμα των βουλευτικών έχει διπλή ερμηνεία. Από τη μία, τίθεται θέμα αναζήτησης των λόγων που οδήγησαν στη μείωση των ποσοστών και από την άλλη είναι η αποδοχή της άποψης των πολιτών, η συνέχιση της δουλειάς και η διαχείριση όσο το δυνατόν καλύτερα του αποτελέσματος. Στη Βύρωνος θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αλλά και η μη εκλογή του προέδρου του κόμματος στην προεδρία της Βουλής σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας πορείας για το Κίνημα, στις απαιτήσεις της οποίας θα πρέπει να παρουσιάσει τη δέουσα ανταποκρισιμότητα.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα