Brexit και προσφυγικό ψηλά στην ατζέντα της Σλοβακικής Προεδρίας

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί μία από τις αβεβαιότητες που θα κυριαρχήσουν στις αρχές της Σλοβακικής Προεδρίας, τονίζει η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Οξάνα Τόμοβα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χειριστεί την κατάσταση.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της ανάληψης της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Σλοβακία, η Πρέσβειρα ανέφερε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η χώρα παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή.

Εκτός από το Brexit, η Προεδρία της Σλοβακίας θα έχει να χειριστεί το προσφυγικό, για το οποίο ανέφερε ότι επιβάλλεται μια αποτελεσματική συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης, σημειώνοντας ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε ότι αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η Προεδρία συμπίπτει με μια σημαντική φάση για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Κύπρο στη μετά τη λύση εποχή.

Η κ. Τόμοβα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική διεύρυνσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Σλοβακίας, η Προεδρία θα δώσει έμφαση στις διαδικασίες ένταξης των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων χωρών.

Η Σλοβακία είναι η δεύτερη χώρα του τρέχοντος `τρίο` που αναλαμβάνει την Προεδρία. Προηγήθηκε η Ολλανδία και θα ακολουθήσει η Μάλτα.

Brexit

Αναφορικά με την ετυμηγορία του βρετανικού λαού σε σχέση με την ΕΕ, η Πρέσβειρα είπε ότι η απόφαση είναι σεβαστή, αλλά την χαρακτήρισε μεγάλο κτύπημα για το μέλλον της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί μία από τις αβεβαιότητες, που θα κυριαρχήσουν στις αρχές της Σλοβακικής Προεδρίας, είπε.

Παρά το γεγονός, σημείωσε, ότι είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος αποφασίζει αποχώρηση από την ΕΕ, η Ένωση είναι έτοιμη γι `αυτό μέσα από τις διατάξεις στις Συνθήκες της.

Τόνισε, επίσης, ότι, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η χώρα παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή.

«Η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες διαπραγματεύσεις, που πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε πολλά πρακτικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο", ανέφερε η Πρέσβειρα στο ΚΥΠΕ.


Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η Πρέσβειρα σημείωσε ότι η χώρα της στηρίζει σθεναρά μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι η Σλοβακική Προεδρία θα ενεργήσει ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.

Τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Κύπρο στη μετά τη λύση εποχή.

«Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ευρωπαϊκό και η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Η λύση θα είναι προς όφελος όλων, της Κύπρου και της ΕΕ. Η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα σας στην μετά τη λύση εποχή”, υπογράμμισε.

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, η χώρα της οποίας από το 1989 διοργανώνει υπό την αιγίδα της κάθε μήνα τις συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, είπε ότι η πλατφόρμα αυτή αποτελεί μια σταθερή βάση για συζητήσεις και για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα των Ε/κ και των Τ/κ.

Η Προεδρία, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα πραγματοποιηθεί σε μια σημαντική φάση για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, είπε, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και από αυτή την άποψη θα συνεχίσουμε τη διοργάνωση των τακτικών συναντήσεων των πολιτικών κομμάτων και θα στηρίξουμε και άλλες δικοινοτικές εκδηλώσεις”.

Διεύρυνση

Η κ. Τόμοβα δήλωσε ότι η Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική διεύρυνσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Προεδρίας, μια πολιτική διεύρυνσης που βασίζεται στη συνέπεια, την αξιοπιστία και σε θετικά κίνητρα και παράλληλα υποστηρίζεται από μια στοχευμένη οικονομική βοήθεια, έχει μεγάλες δυνατότητες να ενισχύσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ευημερία των υπό ένταξη χωρών.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, η πολιτική διεύρυνσης θα αποτελέσει μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Προεδρίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Προεδρία θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της δυναμικής και της αξιοπιστίας της διαδικασίας διεύρυνσης.

Επιπλέον θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις διαδικασίες ένταξης των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων χωρών και στην προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ.

Προσφυγική κρίση

Ερωτηθείσα πώς θα χειριστεί η Σλοβακική Προεδρία την προσφυγική κρίση, η Πρέσβειρα είπε ότι μια βιώσιμη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου θα ανήκουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

Οι πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και στα συστήματα ασύλου των κρατών μελών, είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει λύση μόνο μέσω μιας κοινής πανευρωπαϊκής προσπάθειας.

Η Προεδρία μας, επισήμανε, θα προωθήσει ολοκληρωμένες λύσεις που θα συνδέουν όλες τις σχετικές εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές του θέματος.

Η Ευρώπη, συνέχισε η κ. Τόμοβα, πρέπει να επιστρέψει σε μια σωστή λειτουργία του χώρου του Σένγκεν και από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να καταστεί λειτουργική η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Η Προεδρία, είπε, θα καταβάλει πολλές προσπάθειες στο πλαίσιο του πακέτου που αφορά στα έξυπνα σύνορα, ενώ το σύστημα εισόδου-εξόδου θα δώσει μια καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται και εξέρχονται από το έδαφος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών.

Επισημαίνοντας ότι πρέπει επίσης να καθιερωθεί μια αποτελεσματική συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης, η κ. Τόμοβα δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τόνισε ότι η εταιρική σχέση με τις κύριες χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης είναι απολύτως ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης και να επιτευχθεί πρόοδος στην επιστροφή και την επανεισδοχή.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη συλλογική προσέγγιση, που επιτεύχθηκε στη Βαλέτα, σε μια στοχευμένη προσέγγιση» υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, είπε, η εργασία πρέπει να επιταχυνθεί με πακέτα που αρμόζουν στην κάθε χώρα όπως εκπονήθηκαν από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Θα είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι η αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ υποστηρίζεται από τη δέσμευση των τρίτων χωρών για την επίλυση του ζητήματος της μετανάστευσης», δήλωσε η Πρέσβειρα.

Σημείωσε ότι η πολιτική ασύλου δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια ενιαία πρωτοβουλία, δηλαδή την κατανομή των προσφύγων στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου.

Εξήγησε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και ότι “έτσι, θα έχουμε συνολικά επτά προτάσεις. Και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε πάνω σε αυτές”.

Πέραν αυτού, η Σλοβακική Προεδρία θα αντιμετωπίσει επίσης το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, για παράδειγμα, με την προσέλκυση υψηλής εξειδίκευσης μεταναστών.

Άλλες προτεραιότητες

Εκτός από το βρετανικό δημοψήφισμα και το προσφυγικό, που θα κυριαρχήσουν στη διάρκεια της Προεδρίας της Σλοβακίας, όπως είπε, η Πρέσβειρα ανέφερε ότι η χώρα της θα επικεντρωθεί και σε τρεις άλλες προτεραιότητες που αφορούν στην οικονομία, την ενιαία αγορά και στις εξωτερικές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα εργαστεί για άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Θα ασχοληθεί, επίσης, με τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2017, την επανεξέταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Όσον αφορά την ενιαία αγορά, είπε ότι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί.

Η Σλοβακική Προεδρία, είπε, δεσμεύεται να προωθήσει δύο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και την Ενεργειακή Ένωση.

Αναφερόμενη στην Ενεργειακή Ένωση, είπε ότι «είναι ένα έργο για το οποίο θα υποστηρίξουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση σε όλες τις πέντε διαστάσεις. Παράλληλα, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο κλιματικό μέρος της ενέργειας, διότι οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την οικονομία μας ».

Καταλήγοντας, είπε ότι η Προεδρία θα στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες της Υπάτης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, δίδοντας έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, στην `ασταθή κατάσταση΄ που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, στην πολιτική διεύρυνσης, και στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, προκειμένου να διατηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας
Από 15 Οκτωβρίου δεν θα χρειάζονται βίζα οι Κύπριοι στην Κίνα
Η Φιλίππα Χριστοδουλίδη δεν υπέβαλε αίτηση για οποιοδήποτε επίδομα, διευκρίνισε η Κυβέρνηση
Ανησυχεί πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί στόχος ο Τατάρ
Ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην Κύπρο ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου