Στοιβαγμένα ξανά σαν σαρδέλες τα πρόωρα στην Εντατική Νεογνών

 Αντιμέτωπη με τη χρόνια πάθηση που την ταλαιπωρεί και ακούει στο όνομα… υπερπλητότητα βρίσκεται ξανά η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών(ΜΕΝΝ) του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Όπως πληροφορείται ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, η συνολικής χωρητικότητας 48 νεογνών ΜΕΝΝ του Μακάριου Νοσοκομείου, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 52 πρόωρα βρέφη, ενώ αλλά πέντε έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στην Εντατική Παίδων, και συγκεκριμένα στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο που λειτουργεί κάθε φορά κατά την οποία η ΜΕΝΝ-καθώς και ο θάλαμος ενδιάμεσης νοσηλείας νεογνών- παρουσιάζουν υπερπληρότητα. Συνολικά, 57 νεογνά βρίσκονται στοιβαγμένα σαν σαρδέλες στο Μακάριο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να επανέρχονται εκ νέου τα ζητήματα που άπτονται της ασφαλούς νοσηλείας και επαρκούς παρακολούθησης τους από το ούτως ή άλλως μειωμένο(και λόγω αδειών) προσωπικό, αλλά και με τον κίνδυνο εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να είναι, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, ιδιαίτερα αυξημένος.  
Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που το θέμα της ΜΕΝΝ έχει απασχολήσει κατά καιρούς επανειλημμένως την Πολιτεία(τόσο την Κυβέρνηση όσο και τη Βουλή), αφού το πρόβλημα της υπερπληρότητας εμφανίζεται συχνά-πυκνά, προκαλώντας στους αρμόδιους υψηλής έντασης πονοκεφάλους. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, στο πρόσφατο παρελθόν το Υπουργείο Υγείας ανέθεσε στον Εντατικολόγο-Νεογνολόγο  Δρ. Αντρέα Χατζηδημητρίου(ιδρυτής της ΜΕΝΝ του Μακαρίου) τη διενέργεια μελέτης γύρω από τη προοπτική δημιουργίας Εντατικής Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με στόχο την αποσυμφόρηση της ΜΕΝΝ του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας.  Μολονότι επισήμως τα ευρήματα της μελέτης δεν γνωστοποιήθηκαν, πληροφορίες μας αναφέρουν πως κατέδειξε ότι οι ανάγκες που προκύπτουν δικαιολογούν τη δημιουργία δεύτερης Εντατικής Νεογνών στη Λεμεσό, ενώ θα μπορούσε να συσταθεί(σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η δημιουργία μονάδας ανάλογης με αυτή της Λευκωσίας), ενδιάμεση μονάδα επιπέδου Β’, προς άμβλυνση του προβλήματος. Ωστόσο, η δημιουργία της Μονάδας στη Λεμεσό φαίνεται να προσκρούει στο οικονομικό κόστος που απαιτείται για κάτι τέτοιο, αλλά και στις περί του αντιθέτως φωνές που ακούγονται από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας, όπως αυτές ακούστηκαν με τρόπο εκκωφαντικό κατά την προ αρκετών μηνών συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.       
 

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε