Εδαφικές αναπροσαρμογές και ασφάλεια-εγγυήσεις καθορίζουν τις συνομιλίες

 Την πεποίθηση ότι, μέσω της μεθοδολογίας που συμφωνήθηκε, αναμένεται ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία John Christopher William (Matthew) Kidd, ο Πρόεδρος είπε ότι οι δύο πλευρές, από τον Μάιο του 2015, έχουν επιτύχει κοινή αντίληψη σε σημαντικό αριθμό θεμάτων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, του περιουσιακού, της οικονομίας και της Ε.Ε.
Ωστόσο, τόνισε ότι σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στα πιο πάνω κεφάλαια, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση στα δύο καθοριστικά κεφάλαια, εκείνα των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και σε άλλα θέματα, τα οποία είναι θεμελιώδη και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής διευθέτησης.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 8 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της μεθοδολογίας που συμφωνήθηκε, αναμένεται ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τους επόμενους μήνες. Διευκρίνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία με την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων κάθε εβδομάδα, όπου θα συζητείται κάθε θεματική δέσμη. «Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις μας θα είναι στοχευμένες, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και πρακτικές και θα εστιάζουν τόσο στις υπάρχουσες διαφορές όσο και στα ζητήματα που απομένουν για διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σημείωσε, επίσης, ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια διευθέτηση εντός του 2016 είναι ακόμα εφικτή, εάν οι δύο πλευρές δεσμευτούν με σοβαρότητα, μέσα από συζήτηση και υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αποφεύγοντας πράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και το καλό κλίμα των διαπραγματεύσεων. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς την Κύπρο, είπε, περιλαμβάνει τη μεταφορά του μηνύματος προς την Τουρκία, μια κατοχική δύναμη στην Κύπρο, να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρεται από την παρούσα συγκυρία στις διαπραγματεύσεις, να αναγνωρίσει τη δική της ιστορική ευθύνη και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη διαδικασία, όχι με ρητορικές διαβεβαιώσεις, αλλά μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων βημάτων, τα οποία θα στηρίξουν θετικά το κλίμα ελπίδας που επικρατεί στο νησί.
 
Στήριξη Ηνωμένου Βασιλείου
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, αφού εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σημείωσε ότι μέσα από τις συνομιλίες οι δυο πλευρές έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των θεμάτων που εκκρεμούν και ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα είναι εφικτή. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και να προσφέρει κάθε βοήθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
 

Δειτε Επισης

Υποδέχθηκε τη Σακελλαροπούλου ο ΠτΔ-«Άριστες οι σχέσεις, αλλά πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα»
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας
Από 15 Οκτωβρίου δεν θα χρειάζονται βίζα οι Κύπριοι στην Κίνα
Ανησυχεί πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί στόχος ο Τατάρ
Ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην Κύπρο ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου
Συνεχίστηκε ενώπιον Εκλογοδικείου η υπόθεση ένστασης για εκλογές ΤΑ-Απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπηρεσία εξέφρασε ο Πιττοκοπίτης
Έκτακτη συνάντηση Αράβων Πρέσβεων στην Κύπρο για υποστήριξη Παλαιστίνης και Λιβάνου
Αυτή την εβδομάδα κλειδώνει το πρόγραμμα ακροάσεων για τους υποψήφιους Επιτρόπους
Επιβεβαίωσε το «ναι» στο ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ