Γαλλική εταιρία όπλων στο σκαμνί για εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης
15:50 - 30 Ιουνίου 2016
Το καλοκαίρι του 2014, έπειτα από επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, σκοτώθηκαν 2.100Παλαιστίνιοι στην πλειοψηφία τους πολίτες σε διάστημα μόλις 50 ημερών.
Ανάμεσα στους νεκρούς και τρία μέλη της οικογένειας Σουχεϊμπάρ και συγκεκριμένα τρια παιδιά ηλικίας 8, 9 και 10 ετών αντίστοιχα.
Στις 17 Ιουλίου, το σπίτι της οικογένειας που βρισκόταν στη λωρίδα της Γάζας, ισοπεδώθηκε από ισραηλινό πύραυλο, ο οποίος είχε κατασκευαστεί εν μέρει από γαλλική εταιρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Paris Match, στα συντρίμμια του πυραύλου εντοπίστηκε ένας αισθητήρας γεωγραφικής θέσης, ο οποίος έφερε την επιγραφή "Eurofarad-Paris-France" όπως σημειώνει η ανθρωπιστική οργάνωση ACAT (Δράση χριστιανών για την αποτροπή των βασανιστηρίων) σε ένα δελτίο Τύπου. Αυτή η ανακάλυψη επιτρέπει στην οργάνωση και τους δικηγόρους της οικογενείας να προχωρήσουν δικαστικά με την υπόθεση ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης με τις κατηγορίες της "συμμετοχής σε έγκλημα πολέμου" και "ανθρωποκτονίας από αμέλεια".
Την πρωτοβουλία της δίωξης είχε η οργάνωση, που προχωρά την υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας από την Παλαιστίνη. Το κομμάτι του πυραύλου ταυτοποιήθηκε από ειδική ομάδα στρατιωτικών και αποδίδεται σε εταιρία, η οποία πρόσφατα μετονομάσθηκε σε Exxelia Tecnologie και ειδικεύεται στην παρασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για στρατιωτική χρήση.
Δεδομένου του εμπάργκο έναντι του Ισραήλ, που αφορά στην πώληση όπλων ή εξοπλιστικών συστημάτων, η ACAT πιστεύει πως ένα κατηγορητήριο όπως το παραπάνω θα μπορούσε να σταθεί, αν και εφόσον αποδειχθεί πως η εταιρία είχε λάβει γνώση της τελικής χρήσης του προϊόντος που πούλησε.
Άλλωστε, οι ενάγοντες εξηγούν πως η επίθεση αποτελεί έγκλημα πολέμου, καθώς κανένας από τα θύματα και τους διασωθέντες εντός του σπιτιού δεν αποτελούσαν "στρατιωτικό στόχο". Οι μαρτυρίες στο συμβούλιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ, πιστοποιούν πως κανείς από τα θύματα δεν ήταν οπλισμένος, ενώ δεν υπήρξε καμιά ειδοποίηση προς τους πολίτες για αυτή.
Η οργάνωση δηλώνει πως η κίνησή της αυτή, είναι πέραν του αξιόποινου της πράξης, ένας τρόπος να καταγγελθεί "η ατιμωρησία εγκλημάτων πολέμου τα οποία συντελούνται στη λωρίδα της Γάζας". Επιπλέον, τονίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι βιομηχανίες όπλων.