Επιπλέον 1,4 δις για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία εισηγείται η ΕΕ

 Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα τη χορήγηση επιπλέον 1,4 δις € για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, με στόχο την αύξηση του συνολικού ποσού που διατίθεται, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, σε 2 δις €, μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Το προτεινόμενο ειδικό μέτρο, που παρουσίασε η Κομισιόν, κατά τη συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του μηχανισμού, θα καλύψει μέτρα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των δημοτικών και κοινωνικών υποδομών και την κοινωνικο-οικονομική στήριξη.

Η Κομισιόν παρουσίασε επίσης το πρόσφατα δημοσιευθέν σχέδιο ανθρωπιστικής υλοποίησης για την Τουρκία, που ορίζει την ανθρωπιστική στρατηγική στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, με συνολική χρηματοδότηση άνω των € 500.000.000, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών των κρατών μελών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό σχέδιο εφαρμογής που έχει δημοσιευθεί ποτέ από την Κομισιόν.

Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Τζοχάνες Χαν, δήλωσε πως "η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία όσο πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και αποδοτικά γίνεται, σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές".

"Η κινητοποίηση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της εγκατάστασης, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρέχουμε εκπαίδευση και υγεία για τους πρόσφυγες και να υποστηρίξουμε τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία τηρούν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά για να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Τουρκία", ανέφερε

Ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως «η δημοσίευση του Σχεδίου 2016 Ανθρωπιστικής Εφαρμογής για την Τουρκία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης με το συνολικό ποσό άνω των € 500.000.000.

"Αυτός ο άνευ προηγουμένου  προϋπολογισμός αντανακλά τις ανθρωπιστικές προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο- πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό αντανακλά τη φιλοδοξία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, με έναν αξιοπρεπή, αποτελεσματικό, οικονομικά αποδοτικό και υπεύθυνο τρόπο, παραμένοντας πιστοί στις ανθρωπιστικές αρχές που καθοδηγούν τις πράξεις μας", είπε.

Δειτε Επισης

Κατατέθηκαν νέα sms στο Συνοδικό από συνομιλίες με Ησαΐα-«Τα γράφω στα ΑΡΧΙ...ερατικά μου ενδύματα»
Ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε στην Κύπρο ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου
Νεκρός 57χρονος που κατέπεσε από το μπαλκόνι της κατοικίας του
Κόπηκε στην άσφαλτο το νήμα της ζωής της 56χρονης Ελένης Πεκρή
Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Σήμερα η τελετή διαβεβαίωσης νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας
Η ηλεκτρική καρέκλα του Αρχηγού-Οι παύσεις, οι παραιτήσεις και όσοι επιβίωσαν μέχρι την αφυπηρέτηση
Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»
Το Foreign Office καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο
Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ευθύνες στις Κεντρικές-Στο κάδρο ανώτερη λειτουργός και υπεύθυνος ασφάλειας για την άδεια