H κόρη του κληρικού που θέλει να γίνει η "νέα Θάτσερ"
22:30 - 30 Ιουνίου 2016
Είναι η υπουργός με την πιο μακρά θητεία στο χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών εδώ και πάνω από 50 χρόνια στη Βρετανία. Και όπως διαμηνύει θέλει ένα «Ηνωμένο Βασίλειο που θα λειτουργεί για όλους και όχι μόνο για τους προνομιούχους».
Το αυστηρό ντύσιμο με τα κλασσικά και ενίοτε συντηρητικά ταγιέρ και το βλοσυρό πολλές φορές ύφος οδήγησαν τον βρετανικό Τύπο να τη συγκρίνει με την «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ. Και όχι άδικα, αφού αποτελεί τη μία από τις τέσσερις γυναίκες στην ιστορία της χώρας που έχουν αναλάβει ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα αξιώματα (την πρωθυπουργία, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών). Για άλλους ωστόσο, η ανατροφή της, το γεγονός ότι ο πατέρας της ήταν προτεστάντης κληρικός, ο πραγματισμός της και η απουσία ιδεολογικών παρωπίδων παραπέμπουν περισσότερο σε μια άλλη σημαίνουσα φιγούρα της διεθνούς πολιτικής, τη γερμανίδα καγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ.
Ο λόγος για την Τερέσα Μέι, την επικρατέστερη κατά πολλούς υποψήφια για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.
Το ενωτικό προφίλ
Η υπουργός Εσωτερικών του Κάμερον απέφυγε επιμελώς να εμπλακεί στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ευρωσκεπτικιστές και τους υπέρμαχους της παραμονής στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.
Και όπως φάνηκε, η στρατηγική των ισορροπιών απεδείχθη επωφελής. Η Μέι υποστήριξε από τη μία τον Ντέιβιντ Κάμερον και τη καμπάνια του Bremain, διατήρησε ωστόσο ένα πολύ χαμηλό προφίλ,τόσο χαμηλό που αρκετοί αναλυτές διερωτούνταν για τις πραγματικές της προθέσεις.
Η στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα της επέτρεψε να προτάξει ένα συμφιλιωτικό προφίλ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να γεφυρώσει την ευρωσκεπτικιστική με την πιο προοδευτική πλευρά των Τόρις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως υπουργός Εσωτερικών, η Μέι χειρίστηκε μια σειρά από μεγάλα θέματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τέθηκαν ή συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που οδήγησε στο δημοψήφισμα, όπως η μετανάστευση ή το θέμα της εθνικής ασφάλειας.
Η Μέι, παρότι υποστήριξε το Remain, κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος για τη σκληρή γραμμή που κράτησε στο θέμα της μετανάστευσης ως υπουργός, αλλά και λόγω της απόφασής της να προχωρήσει στην απέλαση του ισλαμιστή ιερέα Abu Qatada.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Sunday Times, η γενικότερη συναινετική της στάση κάνει πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών να υποστηρίζουν πως είναι «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του κόμματος».
«Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται μια ισχυρή ηγεσία για να την οδηγήσει σε αυτήν την περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Χρειαζόμαστε ένα νέο, ισχυρό και θετικό όραμα για το μέλλον της χώρας», τόνισε η Μέι ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της. «Ορισμένοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αντιστραφεί.
Θάτσερ ή Μέρκελ;
Το αυστηρό ντύσιμο, τα σκούρα χρώματα και η άκαμπτη συμπεριφορά της έχουν προκαλέσει κατά καιρούς συγκρίσεις με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι στυλιστικές της επιλογές πάντως έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ και όχι πάντως με θετικά σχόλια. Το 2002, για παράδειγμα, ο βρετανικός Τύπος σχολίασε με αρκετά δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι η Μέι εμφανίστηκε στο συνέδριο των Τόρις φορώντας τακούνια λεοπάρ.
Η Θάτσερ ωστόσο δεν είναι η μόνη γυναίκα πολιτικός με την οποία τη συγκρίνουν. Οι Financial Times προτιμούν να αναφέρονται στις ομοιότητες που παρουσιάζει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το βασικό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ο πραγματισμός. Το γεγονός ότι δεν έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και διαθέτουν και μια σκληρή πλευρά που απαιτείται στη συγκεκριμένη δουλειά. Όπως άλλωστε και η Μέρκελ, η Τερέσα Μέι είναι και εκείνη κόρη προτεστάντη κληρικού.
Από την Οξφόρδη στους υπουργικούς θώκους
Η Μέι σπούδασε γεωγραφία στην Οξφόρδη και κατόπιν εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Η πολιτική της καριέρα άρχισε όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Λονδίνο το 1986. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους Συντηρητικούς του 1997. Όσο οι Τόρις βρίσκονταν στην αντιπολίτευση η Μέι είχε αναλάβει αρκετά σκιώδη υπουργεία. Μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον διόρισε τη Μέι υπουργό Εσωτερικών, μια θέση που διατήρησε και μετά την επανεκλογή του βρετανού πρωθυπουργού το 2015.
Είναι παντρεμένη με τον Φιλιπ Μέι από το 1980 και δεν έχει παιδιά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει -όπως λέει η ίδια- να περπατά και να μαγειρεύει.