Κομισιόν: Εκτακτο σχέδιο για ρευστότητα στις Ιταλικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης την εντολή στις ιταλικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας στις Ιταλικές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό θα έχει6μηνη διάρκεια και θα ενεργοποιηθεί αμέσως εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ιταλική κυβέρνηση ζήτησε άδεια για την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Προσθέτει πάντως ότι «δεν αναμένεται να υπάρξει ανάγκη για την χρήση αυτού το σχεδίου».
Ανάλογα σχέδια έχουν ενεργοποιηθεί κατά καιρούς από πολλές χώρες – μέλη της Ε.Ε.και όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, το ιταλικό σχέδιο σέβεται την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Οι Ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα όριά τους, ιδίως μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση Ρέντσι έχει εκφράσει φόβους για ενδεχομενες επιθετικές ενέργειες εκ μέρους των hedge funds. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 30% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Πανηγυρίζει η Ρώμη
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δίκιο στην Ιταλία, με την απόφαση της Κομισιόν για προληπτικό πρόγραμμα ρευστότητας υπέρ της στήριξης των τραπεζών», όπως σχολιάζει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, σε μια ευθεία αναφορά στην πρόσφατηαντιπαράθεση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, για το αν μπορούν να υπάρξουν έκτακτου είδους παρεμβάσεις προς στήριξη του τραπεζικού τομέα, για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες εξαιτίας του Brexit.
Πάντως πολλοί παρατηρητές αναμένουν να διαπιστώσουν αν, μετά την σχετική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα σταματήσει η φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο. 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται