Χριστοδουλίδης: Στο λαό να τεθεί ένα σαφές σχέδιο λύσης χωρίς ασάφειες και κενά
08:58 - 03 Ιουνίου 2016
Τη σημασία του να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος στο Κυπριακό, ώστε να φτάσουμε επιτυχώς σε διευθέτηση, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Foreign Policy Association (Ενωση για την Εξωτερική Πολιτική) της Νέας Υόρκης, που έλαβε χώρα σε ιδιωτικό κλαμπ του Μανχάταν.
«Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, να παρουσιάσουμε στο λαό ένα σαφές σχέδιο, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και χωρίς κενά, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του και που θα διακινδύνευε το ενδεχόμενο μη επίτευξης θετικού αποτελέσματος στα δημοψηφίσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η διάλεξη του Νίκου Χριστοδουλίδη είχε τίτλο «Η Κύπρος σήμερα» και κάλυψε τις τελευταίες εξελίξεις, την πολύπλευρη κυπριακή εξωτερική και τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να προάγει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην ευάλωτη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τέλος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης και στο κυπριακό και στην σταθερότητα της περιοχής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε στο ακροατήριο κάποιο στοιχεία για την Κύπρο και το ρόλο της στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «επιδέξια στο να ξεπερνά δυσκολίες». Αναφερόμενο στην πρόσφατη οικονομική κρίση και την πρωτοφανή απόφαση της Ε.Ε. για το κούρεμα των καταθέσεων, είπε πως η Κύπρος κι ο λαός της αποτελούν παράδειγμα επιμονής στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Παρά τις πολλές Κασσάνδρες και τις δυσοίωνες προβλέψεις τους σχετικά με τις προοπτικές για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η κυβέρνηση και ο λαός επέμεναν και έδειξαν αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα.
Μέσα από σκληρή δουλειά και θυσίες, η Κύπρος ανέλαβε την ιδιοκτησία και υλοποίησε με επιτυχία το οικονομικό πρόγραμμα, μετατρέποντάς το σε μια ευκαιρία για πραγματική μεταρρύθμιση και ενίσχυση της οικονομίας, του τραπεζικού τομέα, αλλά και του δημόσιου τομέα. Δύο χρόνια αργότερα, η Κύπρος καταγράφει ανάπτυξη, ο τραπεζικός της τομέας παρά τις προκλήσεις επιβίωσε και αναπτύσσεται, η κυβέρνηση προχώρησε μπροστά με δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η Κύπρος εξήλθε του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Κατ’ ακρίβεια την αναφέρουν τώρα ως μοντέλο οικονομικής ανάκαμψης».