Ετοιμάζουν επώνυμες πινακίδες οχημάτων


 
Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή των κανονισμών που θα επιτρέπουν εξασφάλιση πινακίδων μηχανοκίνητων οχημάτων με ονόματα ή άλλες επωνυμίες βάσει προτίμησης του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε πολλές χώρες αφήνοντας το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος,  να εξασφαλίζουν αντί τις συμβατικές πινακίδες, πινακίδες με αναγραφή προσωπικών στοιχείων της επιθυμίας τους.
Οι προσωπικές πινακίδες, θα πρέπει να περιέχουν συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών και θα είναι προσωπικοί, υπό την έννοια ότι ο κάτοχος ενός οχήματος που τις αποκτά θα μπορεί να τις μεταφέρει στο επόμενό του όχημα ή ακόμα και να τις πωλήσει σε τρίτο πρόσωπο, πάντα μετά από έγκριση.
 
Οι νέοι κανονισμοί
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς που κατέθεσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι ιδιοκτήτες μηχανοκίνητων οχημάτων θα μπορούν να υποβάλλουν προς τον έφορο μηχανοκίνητων οχημάτων σχετική εισήγηση η οποία εφόσον εγκριθεί θα τίθεται σε δημοπρασία. Με τους νέους κανονισμούς, θεσμοθετείται ο ιδιωτικός αριθμός για χρήση σε οποιοδήποτε όχημα. Ο Έφορος Μηχανοκινήτων, θα μπορεί να δημοπρατήσει συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών που δεν σχετίζεται με την παραχωρούμενη γραμματοσειρά. Για παράδειγμα, θα μπορεί να δημοπρατήσει το «ΠΑΝΙΚΚΟΣ76» ή «ΓΡΗΓΟΡΟΣ2». Την πινακίδα αυτή θα μπορεί να την τοποθετήσει σε οποιοδήποτε όχημα που είναι ήδη εγγεγραμμένο στο μητρώο του ΤΟΜ, έναντι τέλους 100 ευρώ πέραν του ποσού της δημοπρασίας που θα καταβληθεί κατά τη δημοπρασία. Η ταυτόχρονη τοποθέτηση του ίδιου συνδυασμού σε πέραν του ενός οχήματος θα απαγορεύεται. Πέραν όμως των πάρα πάνω, ο κάτοχος του ιδιωτικού αριθμού θα μπορεί επίσης να τον πωλήσει. Σε τέτοια περίπτωση θα γίνεται αλλαγή της ιδιοκτησίας του ιδιωτικού αριθμού στο ΤΟΜ αφού καταβληθεί το ποσό των €100.
 
Τέλος η κόκκινη πινακίδα στα «Ζ»
Ταυτόχρονα με τις προσωπικές πινακίδες, στους νέους κανονισμούς που τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, προβλέπεται παράλληλα, κατάργηση της κόκκινης πινακίδας για τα οχήματα ενοικιάσεως ενώ, επίσης, καταργείται η πορτοκαλί πινακίδα για τα κυβερνητικά οχήματα.
Η εξέταση των κανονισμών θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής συγκοινωνιών. Στόχος της επιτροπής είναι οι σχετικές ρυθμίσεις να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για έγκριση πριν το κλείσιμο της βουλής για τις θερινές διακοπές.
 
Τι προβλέπεται σήμερα
Σήμερα, η νομοθεσία επιτρέπει μόνο τη δημοπράτηση διακριτικών σημείων ταυτότητας (πινακίδων) ενός συγκεκριμένου οχήματος για την τρέχουσα γραμματοσειρά. Δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος, στα πλαίσια πλειστηριασμού που γίνεται διαδικτυακά, μπορεί να αγοράσει το δικαίωμα επιλογής αριθμού της τρέχουσας σειράς. Τα τρία γράμματα είναι καθορισμένα και επιλέγεις αριθμό από το 1 μέχρι το 999 (με εξαίρεση το 13, 69 και 666 που δεν διατίθενται σε αυτοκίνητα).
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση