Σύνοδος των 27 για τα βήματα μετά το Brexit

Ραντεβού, πιθανότατα στις 16 Σεπτεμβρίου,  με το νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, για περαιτέρω συζητήσεις σε σχέση με την έξοδο της χώρα από την ΕΕ, έδωσαν οι «27».
 
Η σημερινή, δεύτερη μέρα της συνόδου, στην οποία δεν θα λάβει μέρος ο κ. Κάμερον, θα δώσει την ευκαιρία στους «27» να συζητήσουν για την επόμενη μέρα και τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν.

Σύμφωνα  με πληροφορίες που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, τα βασικά σημεία της σημερινήw Συνόδου Κορυφής θα είναι τα εξής τέσσερα. 
 
1. Οι 27 σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται για αυτή,
2. η ΕΕ προχωράει ενωμένη και αδιαίρετη ακόμα και με 27 μέλη,
3. το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον και ως τρίτη πια χώρα, θα λάβει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και, τέλος,
4. ο νέος πρωθυπουργός οφείλει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει την επίσημη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ στη βάση του άρθρου 50.
 
Οι 27 είχαν μάλιστα τη δήλωση έτοιμη ήδη από χθες, ωστόσο δεν την έδωσαν στη δημοσιότητα,  από σεβασμό στον απερχόμενο Ντ. Κάμερον.
 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός  παρέστη για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός στο χθεσινοβραδινό γεύμα εργασίας των 27 και έκανε μία «συγκινητική εισήγηση» σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., αποχαιρετώντας ουσιαστικά τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών.
 
Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι θεσμικών οργάνων και η Ευρωβουλή άσκησαν χθες έντονες πιέσεις προς το Λονδίνο, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ενώ προειδοποίησαν πως δεν πρόκειται να γίνουν «εκπτώσεις» στις διαπραγματεύσεις.
Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες, κατέδειξε σαφέστατα ότι το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αντίθετα θα πάρει χρόνο και θα περάσει από πολλές φάσεις, κόντρες και αντιπαραθέσεις. Κι αυτό γιατί οι Βρετανοί θέλουν να φύγουν με τις μικρότερες απώλειες, ενώ οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν το αντίθετο, ώστε η έξοδος αυτή να θεωρηθεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν στο μέλλον.
 
Βολές Ευρωπαίων κατά Κάμερον
Ευθύνες για την αποτυχία του δημοψηφίσματος στον Ντέιβιντ Κάμερον προσωπικά επέρριψαν οι 27 συνομιλητές του και η Κομισιόν, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε πως  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε προτείνει στον Κάμερον οι εφτά παραχωρήσεις της ΕΕ προς την Μ. Βρετανία να μπορούν να γραφτούν σε μία σελίδα Α4 και σε απλή γλώσσα την οποία θα καταλαβαίνουν πολλοί πολίτες και αυτός  απορρίπτοντας την πρόταση επέμενε συγκεκριμένα η απόφαση του Φεβρουαρίου να γραφτεί σε μια νομική γλώσσα «που δεν καταλάβαινε κανένας ».
 
«Αφήσαμε τον Κάμερον να διευθύνει την εκστρατεία όπως ήθελε, με όποιους όρους ήθελε και με όποια στρατηγική ήθελε και αυτός απέτυχε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μας διαβεβαίωνε ότι θα ενεργοποιούσε το άρθρο 50 αμέσως μετά, άμεσα, την άλλη μέρα, φαίνεται όμως πως το άμεσα στα βρετανικά έχει διαφορετική ερμηνεία», είπε ο διπλωμάτης .
 
«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα τιμήσουμε τη θέληση του βρετανικού λαού μόλις δεχθούμε την ενεργοποίηση του άρθρο 50, όχι όμως πιο πριν». Ο ίδιος διπλωμάτης εξήγησε πως αν εκλεγεί κάποιος από το στρατόπεδο του Remain αναμένουμε ενεργοποίηση σε δύο εβδομάδες, αν όμως εκλεγεί κάποιος από το στρατόπεδο του Brexit αναμένουμε ειδοποίηση σε δύο ώρες, «διαφορετικά μας κοροϊδεύουν».
 
Άμεσες ευθύνες στον Κάμερον επιρρίπτει ο Γιούνκερ
 Όπως άλλωστε επεσήμανε ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνέντευξης Τύπου «μπορώ να καταλάβω να μην είναι προετοιμασμένοι για έξοδο οι υπέρμαχοι της παραμονής, δεν μπορώ να καταλάβω όμως να μην είναι προετοιμασμένοι για έξοδο οι υπέρμαχοι της εξόδου, τους ακούγαμε να ζητάνε διάφορα πριν από το δημοψήφισμα, τώρα όμως κανένας δεν μπορεί να μας πει τι πραγματικά θέλει».
Για τον ίδιο τον Ντ.Κάμερον, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε πως "αν συκοφαντείς την Ευρώπη, μέρα νύχτα, επτά μέρες την εβδομάδα, μη απορείς αν στο τέλος οι πολίτες σου σε πιστέψουν".
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι «27» σήμερα θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για να απαντήσουν στις αμφιβολίες και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ, «χωρίς ιδεολογικές συζητήσεις για ομοσπονδιακές δομές ή εθνικά κράτη αλλά σε πρακτικό επίπεδο τέτοιο που να τον αντιλαμβάνονται οι πολίτες».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν οι «28» παρουσία του Μάριο Ντράγκι προέδρου της ΕΚΤ, άκουσαν από τον κεντρικό τραπεζίτη, αφενός ότι η επίπτωση του Brexit στην σταθερότητα των αγορών είναι μικρότερη του αναμενόμενου, αφετέρου δε, ότι θα έχει σαφώς σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Βρετανίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγηθεί σε ύφεση με δυνητική διάχυση στην υπόλοιπη ΕΕ.
 
.
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

LIVE: Περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις διεξάγει το Ισραήλ στον Λίβανο
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Δεν έβρισκαν το κινητό του «Κομμωτή» στις Φυλακές και τελικά... τους το υπέδειξε ο ίδιος-Τον κάλεσαν σε «συνάντηση»
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους