Η …λυπηρή νύχτα του Ντέιβιντ Κάμερον με τους 27

Ως μία λυπηρή νύχτα περιέγραψε την τελευταία του παρουσία σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο υπό παραίτηση Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας ο κ. Κάμερον είχε εκφράσει τη λύπη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε.
 
Απέδωσε την ψήφο υπέρ του Brexit στις ανησυχίες των Βρετανών πολιτών για το ύψος της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης, σχολιάζοντας ότι αν οι εταίροι του είχαν παραχωρήσει το «έκτακτο φρένο» που ζητούσε για την επιβολή περιορισμών στην έλευση μεταναστών στη Βρετανία, τότε ίσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό.
 
Μίλησε συγκινησιακά φορτισμένος για «ψέματα» από την πλευρά της εκστρατείας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά είπε στους εταίρους ότι τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και η Τερέζα Μέι, που εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι διάδοχοί του, είναι «πραγματιστές» πολιτικοί. Εκτίμησε δε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι αδύνατο να προκηρυχθούν, αλλά δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.
 
Πολλοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες επισήμαναν την καλή σχέση με τη Βρετανία, ωστόσο αρκετοί ζήτησαν με τρόπο επιτακτικό να πληροφορηθούν τις προθέσεις του Λονδίνου σχετικά με την επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει γρήγορα.
 
Οι πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι η Καγκελάριος Μέρκελ επενέβη λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει μεν να βρει τρόπο να διαχειριστεί το Brexit, αλλά ότι δεν υπάρχει ανάγκη να πιεστεί η Βρετανία σε αυτή την περίοδο κρίσης που διάγει.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε δηκτικά ότι αν λέει κανείς συνεχώς στο λαό ότι η ΕΕ είναι κακή, τότε οι πολίτες θα τον πιστέψουν. Πολλοί άλλοι ηγέτες εξάλλου αναφέρθηκαν με ανησυχία στον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό ανά την ήπειρο.
 
Όπως γράφουν οι Financial Times, μια στιγμή ευθυμίας πρόσφερε η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος είναι «εύκολο» να αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για τις οποίες θα πρέπει μια κυβέρνηση να προετοιμαστεί – και για το λόγο αυτό η κατάσταση στη Βρετανία του προκαλεί «έκπληξη».
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Κάμερον είπε ότι μπορεί η Βρετανία να φεύγει από την ΕΕ αλλά δε θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη, καλώντας στη διατήρηση της στενότερης δυνατής σχέσης με την Ένωση σε τομείς όπως το εμπόριο και η ασφάλεια. Έκανε δε λόγο για ήρεμη και εποικοδομητική συζήτηση.
 
Οι επικρατέστεροι για την Πρωθυπουργία
 
Πίσω στη Βρετανία ανοίγει σήμερα (και διαρκεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης) η διαδικασία επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον. Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι είναι οι επικρατέστεροι τελικοί δύο υποψήφιοι επί των οποίων θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του κόμματος. Την υποψηφιότητά τους έχουν ήδη επιβεβαιώσει και άλλα στελέχη του κόμματος, ενώ κάποιοι άλλοι εξετάζουν την κάθοδό τους. Σύμφωνα με το οριστικό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος Πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
 
Στο Εργατικό Κόμμα, μετά την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του Τζέρεμι Κόρμπιν από 172 βουλευτές έναντι 40, αναμένεται κίνηση επισημοποίησης της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής νέου ηγέτη, στην οποία ο κ. Κόρμπιν έχει πει ότι θα συμμετάσχει ξανά ως υποψήφιος. Ως πιθανότερη αντίπαλός του προβάλλει η Άντζελα Ιγκλ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Δεν έβρισκαν το κινητό του «Κομμωτή» στις Φυλακές και τελικά... τους το υπέδειξε ο ίδιος-Τον κάλεσαν σε «συνάντηση»
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Έφθασε στο αεροδρόμιο από τη Βηρυτό με ράβδο χρυσού μισού κιλού