7800 οι απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2014 στην Κύπρο

Η Κύπρος είχε 7800 οι απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2014 , 43,3 % των οποίων ειδικεύτηκε στο δίκαιο , τις κοινωνικές επιστήμες και τις επιχειρήσεις , σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ένα άλλο 19,1 % ειδικεύτηκε στον τομέα της εκπαίδευσης , 10,3 % στη μηχανική και τις κατασκευές , 7,7 % στον τομέα της υγείας και πρόνοιας , 7,3 % στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τέλος ένα  6,3 % στις επιστήμες , τα μαθηματικά και τους υπολογιστές.

Συνολικά σχεδόν 5 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφοίτησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ) το 2014, το 58 % ήταν γυναίκες και το 42 % άνδρες.

Συνολικά σχεδόν 5 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφοίτησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ) το 2014, το 58 % ήταν γυναίκες και το 42 % άνδρες.

Ανδροκρατούμενοι τομείς της εκπαίδευσης είναι η μηχανική και οι κατασκευών ( όπου οι άνδρες αποτελούν το 73 % των αποφοίτων) αλλά και οι επιστήμες τα μαθηματικά και η πληροφορική ( 58 % ) .

Από την άλλη πλευρά , τέσσερις στους πέντε αποφοίτους στον τομέα της εκπαίδευσης είναι γυναίκες ( 80 % ) . Ένα άλλο πεδίο όπου οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό είναι  η υγείας και η πρόνοιας, με 75 % .

Το μεγαλύτερο μερίδιο των πτυχιούχων σε όλα τα κράτη μέλη, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες, επιχειρήσεις και δίκαιο . Στη Βουλγαρία, αυτόν τον τομέα ήταν ακολούθησε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αποφοίτων ( 49 % ) .

Παρομοίως μεγάλο μερίδιο υπάρχει στο Λουξεμβούργο ( 46 % ) , η Κύπρος ( 44 % ) και τη Λιθουανία ( 43 % ) .

Ενας στους πέντε αποφοίτους στη Ρουμανία , την Αυστρία , τη Φινλανδία ( 21 % ) και τη Γερμανία ( 20 % ) έλαβαν τα διπλώματά τους στη μηχανική και τις κατασκευές . Το μερίδιο των πτυχιούχων στον τομέα της υγείας και πρόνοιας ήταν ιδιαίτερα υψηλό στο Βέλγιο ( 25 % ) , με ένας στους τέσσερις αποφοίτους , μπροστά από τη Σουηδία ( 23 % ) , τη Δανία ( 21 % ) και τη Φινλανδία ( 20 %).

Οι ανθρωπιστικές σπουδές και τέχνες ήταν δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (με 16 % ) .

Οι ανθρωπιστικές σπουδές και τέχνες ήταν δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (με 16 % ) .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο  17 % αποφοίτησε στις επιστήμες , τα μαθηματικά και την πληροφορική. Μεγάλο ποσοστό είχε αυτός ο τομέας στη Μάλτα ( 15 % ) και τη Γερμανία ( 14 % ) .

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μερίδιο των αποφοίτων στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν στο Λουξεμβούργο ( 26 % ) .

Σε όλα τα κράτη μέλη , υπήρχαν περισσότερες γυναίκες μεταξύ των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους άνδρες ( 58 % των πτυχιούχων ήταν γυναίκες σε επίπεδο ΕΕ ) . Το ποσοστό των γυναικών αποφοίτων ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Εσθονία και την Πολωνία (και οι δύο 66 % ) . Η πιο ισορροπημένη κατανομή των φύλων παρατηρήθηκε στη Γερμανία ( 51 % ) και στην Ιρλανδία ( 52 % ) . Στη μηχανική, τις κατασκευές επικρατούν ωστόσο οι άνδρες σε επίπεδο ΕΕ ( 73 % των αποφοίτων στον τομέα αυτό είναι άνδρες ) και σε όλα τα κράτη μέλη.

Το ποσοστό των ανδρών αποφοίτων στον τομέα αυτό κυμαινόταν από 61 % στην Πολωνία έως 85 % στην Ιρλανδία . Επιστήμες , μαθηματικά και πληροφορική είναι ένας άλλος ανδροκρατούμενος τομέας στα περισσότερα κράτη μέλη - εκτός από τη Ρουμανία ( 41 %  ) , την Πορτογαλία ( 43 % ) , η Κύπρος ( 46 % ) , την Ιταλία ( 47 % ) και τη Βουλγαρία ( 50%).

Το υψηλότερο ποσοστό των ανδρών αποφοίτων στις επιστήμες , μαθηματικά και πληροφορική ήταν στην Ολλανδία ( 73 % ) , πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ ( 58 % ) . Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στην εκπαίδευση σε όλα τα κράτη μέλη - το μερίδιό τους στον τομέα αυτό στην ΕΕ ήταν 80 % και κυμάνθηκε από 62 % στο Λουξεμβούργο έως 97 % στη Ρουμανία . Επίσης, στον τομέα της υγείας και πρόνοιας , οι γυναίκες κυριαρχούν τόσο στο επίπεδο της ΕΕ ( 75 % ) και σε όλα τα κράτη μέλη , με το υψηλότερο μερίδιο στην Εσθονία ( 90 % ) και τα χαμηλότερα στην Κύπρος ( 65 % )

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση