Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε 2,879 άτομα το 2015

Η Γραμμή Βοήθειας, 1410, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) εξυπηρέτησε το 2015, 1202 κλήσεις, τα Κέντρα Πρόληψης “Μικρή Άρκτος”, 1461 άτομα, μαθητές και γονείς, ενώ οι συμβουλευτικές υπηρεσίες “Πρόταση” στους δέκα μήνες λειτουργίας της το 2015 εξυπηρέτησε 216 πρόσωπα, δήλωσε σήμερα η Λειτουργός Νεολαίας του ΟΝΕΚ Λίζα Παύλου, η οποία σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανέλυσε τα προγράμματα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΝΕΚ.

Το 1410, είναι η πρώτη Γραμμή Βοήθειας που λειτούργησε στην Κύπρο, αφού προσφέρει τις υπηρεσίες της από το 1990. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να πάρουν υπεύθυνες απαντήσεις για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους, αλλά και για πιο σύνθετα θέματα, όπως ουσίες εξάρτησης, θέματα σεξουαλικότητας, διατροφικές διαταραχές και άλλα.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες “Πρόταση” στόχο έχουν την παροχή στήριξης και συμβουλευτικής, μέσω εξατομικευμένης συμβουλευτικής σε νεαρά άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους. Απευθύνονται σε παιδιά, έφηβους και νεαρά άτομα που θέλουν να μοιραστούν τις προσωπικές τους ανησυχίες εμπιστευτικά με κάποιο εξειδικευμένο Σύμβουλο. Επιπρόσθετα, απευθύνονται σε ζευγάρια και γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις ή/και στις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων “Μικρή Άρκτος” στοχεύει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της προσωπικότητας, την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης και την ενδυνάμωση του ατόμου ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Οι δράσεις του προγράμματος απευθύνονται σε νέους ηλικίας 16 έως 35 ετών.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρέχονται σε νέους μέχρι 35 χρονών, με στόχο να μπορέσουν να κάνουν όσο το δυνατό πιο ορθές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ήταν παρών στη δημοσιογραφική διάσκεψη, δήλωσε πως χρειάζεται όλοι να θυμόμαστε ότι οι επιταγές μιας σύγχρονης πολιτείας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, επιβάλλουν όπως το κράτος γίνεται αγωγός αλλά και αρωγός στη διαμόρφωση συνθηκών που να συγκρατούν τη συνοχή του οικογενειακού ιστού.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία οργανωμένων δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ψυχική ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων είναι μια ουσιαστική πρόληψη γιατί είναι αυτή που θα γαλουχήσει τις νέες γενιές, οι οποίες θα υπηρετήσουν τον τόπο, την πολιτεία, την οικονομία και τη δημοκρατία μας σε μια εποχή ανάκαμψης και νέων ευκαιριών η οποία πλέον αναδύεται μπροστά μας.

Για τη νέα σειρά προγραμμάτων του ΟΝΕΚ, ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της νεολαίας μας και ιδιαίτερα των ευάλωτων εκείνων ομάδων, οι οποίες χρήζουν μεγαλύτερης μέριμνας και φροντίδας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “η σύγχρονη έρευνα κατέδειξε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι στοχευμένες και επιλεκτικές κοινοτικές παρεμβάσεις παρέχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και την άμβλυνση κοινωνικών αντιξοοτήτων”.

Το χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, ανέγνωσε εκ μέρους του η Νίκη - Παπαδοπούλου Παπά, Προϊστάμενη Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι επιδίωξη των προγραμμάτων του ΟΝΕΚ είναι η στήριξη των νέων σε δύσκολες στιγμές με τρόπο που να προωθείται η προσωπική τους ενδυνάμωση και στήριξη.

Ανέφερε ότι πρόσφατα η δομή των προγραμμάτων αυτών έχει αλλάξει με σκοπό να καταστούν πρώτη επιλογή των νέων στην αναζήτησή τους για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται τώρα με περισσότερη ευελιξία και αμεσότητα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των νέων μας με μια ποικιλία προσεγγίσεων, ενώ μέσα από τη νέα δομή των προγραμμάτων θα γίνει κατορθωτό ο κάθε νέος να μπορεί να λάβει εξατομικευμένες υπηρεσίες που να εστιάζονται στις δικές του προσωπικές ανάγκες.

Καταλήγοντας ανέφερε πως στην πρόσφατη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Νεολαίας της ΕΕ τον περασμένο Μάη έγινε ιδιαίτερη θετική αναφορά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες του ΟΝΕΚ κατά τη συζήτηση των καλών πρακτικών στον τομέα της νεολαίας.

Ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Παναγιώτης Σεντώνας, σε δικό του χαιρετισμό, δήλωσε ότι ο ψυχικός πόνος, ο οποίος μπορεί να προκαλείται από αρνητικά συναισθήματα είναι σαν και τον σωματικό και οι νέοι μας πρέπει να ξέρουν καλά ότι όταν βρίσκονται ενώπιον καταστάσεων που τους προκαλούν ψυχολογικές πληγές θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουν όπως τις πληγές στο σώμα τους.

Σημείωσε ότι οι ψυχολογικές πληγές δεν αποτελούν ντροπή για το άτομο, αλλά ντροπή για αυτούς που τις προκαλούν ή τις χλευάζουν, ενώ εάν οι πληγές αυτές αφεθούν τείνουν να δημιουργούν φαύλους κύκλους, κύκλους που χειροτερεύουν με το χρόνο για αυτό και χρειάζονται παρεμβατικά προγράμματα και δράσεις από μέρους του κράτους.

Τέλος, ο κ. Σεντώνας, είπε ότι τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης του ΟΝΕΚ, τα οποία αναβάθμισαν τη λειτουργία τους, αποτελούν καλά οργανωμένες παρεμβατικές δράσεις που ευθυγραμμίζονται συνεχώς με τις πραγματικές ανάγκες των νέων και αποσκοπούν στο να αγκαλιάσουν και να ενδυναμώσουν ψυχοκοινωνικά τους νέους.  

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση