Καθυστερήσεις στην παραχώρηση οικοπέδων

Για καθυστερήσεις στην παραχώρηση οικοπέδων σε προσφυγικά ζευγάρια έκανε λόγο σήμερα η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, γεγονός που, όπως εξήγησε, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από νεαρά ζευγάρια των όποιων δυνατοτήτων για επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος.

Η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε σήμερα σχετικά με την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για διαχωρισμό νέων κυβερνητικών οικοπέδων για πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Κουκουμά είπε ότι από το 2013 έχει καταργηθεί το σχέδιο διαχωρισμού οικοπέδων για προσφυγικά ζευγάρια, όπως έχει καταργηθεί και το σχέδιο για παραχώρηση αντισταθμιστικών οικοπέδων σε όσους διαμένουν σε τ/κ κατοικίες.

Όπως ανέφερε, από την ενημέρωση που έτυχε η Επιτροπή φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός 300 περίπου αντισταθμιστικών οικοπέδων, έχουν ήδη παραχωρηθεί και ο κόσμος αναμένει να του δοθούν ξανά μέσω σύμβασης.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο διαχωρισμός των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί από το 2010 και 2012 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των 705 οικοπέδων για τα οποία έχει ανασταλεί ο διαχωρισμός και τα δικαιούχα νεαρά ζευγάρια ήταν μάλιστα σε μια κατάσταση να μην γνωρίζουν αν τελικά θα διαχωριστούν τα οικόπεδα. Φαίνεται ότι για τα 705 αυτά οικόπεδα έμειναν να συνεχίζουν να ενδιαφέρονται 537 ζευγάρια. Στην ουσία, τα οικόπεδα που θα διαχωρίζονταν στη Σωτήρα Λεμεσού καταργούνται και για τους δικαιούχους εκείνης της περιοχής προσφέρονται οικόπεδα σε άλλες περιοχές στις οποίες επιστράφηκαν από ζευγάρια οικόπεδα λόγω της αδυναμίας τους να προχωρήσουν στην ανέγερση κατοικίας», δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι δόθηκε ένα χρονοδιάγραμμα στη βάση του οποίου θα προχωρήσει η προκήρυξη προσφορών και για κάποια οικόπεδα ενδεχομένως οι εργασίες να ολοκληρωθούν το 2017 και το 2018.

Δυστυχώς, είπε η κ. Κουκουμά «υπάρχει μια ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς φαίνεται κατά καιρούς ότι κονδύλια που αφορούν τις προσφυγικές χορηγίες δεν αξιοποιούνται λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων και χάνονται χορηγίες για κόσμο που περιμένει με αγωνία».

Σημείωσε πως σήμερα στις υπηρεσίες μέριμνας και αποκατάστασης εκτοπισθέντων εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2013. «Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη που έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να ξεχνά πότε έχει υποβάλει αίτηση, να δυσκολεύεται τελικά να προχωρήσει σε ό,τι αφορά το στεγαστικό θέμα και προκύπτουν και άλλα θέματα που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της χορηγίας που όπως είναι γνωστό για την περίπτωση ζευγαριών με εισόδημα μέχρι €30.000 ανέρχεται στις €20.000», ανέφερε.

Δήλωσε ακόμη πως με τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση δανείου, οι €20.000 δεν είναι δυνατό να βοηθήσουν κανένα και πολλά νεαρά ζευγάρια οδηγούνται στο να μην αξιοποιούν τελικά ούτε αυτό το πόσο που έχει εγκριθεί.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι ο διαχωρισμός οικοπέδων έχει ήδη ολοκληρωθεί στις περιοχές της Λάρνακας και της Αμμοχώστου.

Ανέφερε επίσης ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα προχωρήσει για παραχώρηση οικοπέδων σε αυτοστέγαση. «Ανέρχονται σήμερα σε 537 και ένα μισό οικόπεδο. Συγκεκριμένα, για την επαρχία Λευκωσίας ανέρχονται σε 125 οικόπεδα και για την επαρχία Λεμεσού σε 356 και ένα μισό οικόπεδο. Όσον αφορά την επαρχία Πάφου σε 56 οικόπεδα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών προώθησε την επιτάχυνση του προγράμματος και για το πιο πάνω σχέδιο αναμένεται η υλοποίησή του μέχρι το τέλος του 2018».  

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση