Τουσκ και Γιούνκερ: Καμιά α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τη Βρετανία
17:17 - 29 Ιουνίου 2016
Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμανε το τέλος της "άτυπης" όπως τονίστηκε εμφατικά Συνόδου Κορυφής των "27". Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα αυτής, ξεκαθαρίζοντας πως είναι πλέον υποχρέωση του Λονδίνου να υποβάλει το αίτημα αποχώρησης και πως μέχρι τότε καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να ξεκινήσει. Και οι δύο αξιωματικοί των Βρυξελλών πάντως απέκλεισαν οποιαδήποτε συζήτηση για α λα καρτ πρόσβαση της Μεγάλης Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνει σεβασμό όλων των ελευθεριών που προβλέπουν οι συνθήκες και ειδικά εκείνη της ελεύθερης μετακίνησης.
"Σήμερα 27 ηγέτες συζήτησαν τις συνέπειες του Brexit. Οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να μείνουν ενωμένοι και πιο κοντά ως 27" τόνισε με νόημα ο Τουσκ και συμπλήρωσε: "Η απομάκρυνση της Βρετανίας θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν θα γίνει καμιά διαπραγμάτευση" ώσπου να έρθει το επίσημο αίτημα από το Λονδίνο.
Όχι σε α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά
Σε ότι αφορά στη συζήτηση για τη σχέση που θα έχουν οι 27 με τη Βρετανία, ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν ξεκάθαρος: "Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή όλων των ελευθεριών που προβλέπουν οι Συνθήκες, μεταξύ των οποίων και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά".
Το ίδιο τόνισε και ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας: "Όλοι εκφράσαμε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία αγορά α λα καρτ, αλλά αυτοί που έχουν πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να εγγυώνται τις ελευθερίες που έχουμε αποδεχτεί από κοινού". Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν αν δεν λάβει η ΕΕ ενημέρωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, περί της πρόθεσής του να αποχωρήσει.
Η αναφορά στην ελευθερία μετακίνησης των πολιτών μεταξύ των κρατών μελών, έγινε με εμφατικό τρόπο, καθώς αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα του στρατοπέδου του LEAVE στη Βρετανία, με τους υποστηρικτές του Brexit να υπερθεματίζουν υπέρ της κατάργησής της.
Ο Ντόναλντ Τουσκ πάντως σημείωσε πως η Σύνοδος δεν κατέληξε σε συμπεράσματα και ότι οι ηγέτες των 27 θα συνέλθουν και πάλι για το θέμα στις 16 Σεπτεμβρίου από τη Μπρατισλάβα. Αυτό είναι ίσως και ένα έμμεσο τελεσίγραφο στη Βρετανία, να έχει ολοκληρώσει τις εσωτερικές πολιτικές της διαδικασίες και να θέσει το αίτημα για έξοδο νωρίτερα.
Επιτάχυνση ναι, αλλαγές όχι
Ο Ζαν Κλον Γιούνκερ πάντως εξήγησε πως κανείς από τους "27" δεν εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες της Ένωσης. "Η ΕΕ χρειάζεται περεταίρω μεταρρυθμίσεις [...] Η γενική άποψη που επικράτησε είναι ότι δεν θα υπάρχει τροποποίηση της συνθήκης" εξήγησε και συμπλήρωσε: "Η σωστή απάντηση σε ότι έγινε [εννοεί το Brexit] είναι να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι να τις αλλάξουμε".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως στη συζήτηση μεταξύ των ηγετών, τέθηκε το προσφυγικό ζήτημα, που αποτέλεσε όπως είπε καταλύτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Τουσκ υπεραμύνθηκε των κινήσεων της ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας πως ο στόχος είναι να καταπολεμηθούν οι "ακανόνιστες προσφυγικές ροές", αλλά και ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως θα συναντηθεί το απόγευμα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας και θα ακούσει προσεκτικά τι έχει να του πει, τόνισε δε: "Δεν έχουμε την πρόθεση να παρέμβουμε σε ένα βρετανικό ζήτημα" μην αφήνοντας πολλά περιθώρια ειδικής μεταχείρισης στη Σκωτία.
Ισορροπημένη σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον υπόσχονται οι «27»
Δείτε ένα απόσπασμα της Συνέντευξης Τύπου:
Πηγή; News247.gr