Το Φ.Α. αναθέρμανε τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ
07:07 - 28 Ιουνίου 2016
Θέματα ενέργειας και ασφάλειας, στο επίκεντρο των οποίων εμπλέκεται και η Κύπρος, βρίσκονται πίσω από την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας και του Ισραήλ, έξι χρόνια μετά την αιματηρή επέμβαση Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara που έληξε με τον θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών.
Η συμφωνία την οποία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπιναλί Γιλντιρίμ προβλέπει μια σειρά από κινήσεις και από τις δύο πλευρές, προς αποκατάσταση των σχέσεων τους, οι οποίες έκτοτε βρίσκονταν στον πάγο. Πέραν όμως των προνοιών της συμφωνίας, είναι σημαντικό να εξεταστούν και οι πραγματικοί λόγοι που έφεραν αυτή την εξέλιξη. Όπως είναι αναμενόμενο, το φυσικό αέριο αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες που έφεραν ξανά κοντά τις δύο χώρες. Και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των δύο χωρών, εμπλέκεται και η χώρα μας.
Τα κίνητρα της Τουρκίας
Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας, η Τουρκία αυτή τη στιγμή ψάχνει για εναλλακτικό φυσικό αέριο, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της από της Ρωσία. Σημειώνεται ότι ρωσικό Φ.Α αγγίζει το 60% των συνολικών αναγκών της Τουρκίας.
Στον αντίποδα, το Ισραήλ προβληματίζει το υψηλό κόστος υγροποίησης του Φ.Α. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαρούνας, το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι ρεαλιστικές προοπτικές αξιοποίησης του ΦΑ υπάρχουν μόνο με την πολιτική των περιφερειακών αγωγών. Γι αυτό, πρόσθεσε, τόσο το Ισραήλ όσο και οι εταιρείες προσανατολίζονται σε εξαγωγή του Φ.Α στις περιφερειακές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Αυτή η προοπτική, σημείωσε, μπορεί να υπάρχει μόνο εάν βελτιωθούν οι πολιτικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, όπερ και εγένετο, αλλά και με την επίλυση του κυπριακού. «Μια διευθέτηση του κυπριακού, θα επιτρέψει τη διέλευση αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία δια μέσου της Κύπρου, δηλαδή από το Λεβιάθαν προς τις τουρκικές ακτές», τόνισε ο κ. Ζαρούνας.
Ερωτηθείς για το ρόλο της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στους σχεδιασμούς του Τελ Αβίβ, ο κ. Ζαρούνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνεργασίες αυτές θα συνεχιστούν. «Οι συνεργασίες του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αναμένεται να σταματήσουν, καθότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τις 2 αυτές χώρες στηρίζονται σε πιο μακροχρόνιους σχεδιασμούς του Ισραήλ και θα λειτουργούν παράλληλα με την ανάπτυξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων», πρόσθεσε.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι συνεργασίες Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας θα γίνονται με πιο διακριτικό τρόπο.
Οι προβληματισμοί της Άγκυρας
Εκτός από τα θέματα ενέργειας, η Άγκυρα επέλεξε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, υπό το φόβο των τρομοκρατικών απειλών. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαρούνας, τον Ερντογάν ανησυχούν ιδιαιτέρως δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων και δικτύων σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, που πλήττουν την τουρκική ασφάλεια. Μια συνεργασία με το Ισραήλ θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, βρισκόμενη απέναντι σε μια διαφαινόμενη απομόνωση, επιχειρεί να διορθώσει γενικότερα τις σχέσεις της με χώρες της περιοχής. Είναι ήδη εμφανείς οι προσπάθειες της για βελτίωση των σχέσεων της με τη Ρωσία, με την οποία επίσης ήρθε σε ρήξη, εξ αιτίας της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά στη Συρία τον Νοέμβριο του 2015. Ο κ. Ζαρούνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανάλογες κινήσεις θα γίνουν από την Άγκυρα και προς την κατεύθυνση του Καΐρου.
Ο φόβος του Ιράν
Ο κ. Ζαρούνας αναφέρθηκε και στις ανησυχίες του Ισραήλ, μετά τη συμφωνία Δύσης – Ιράν για τα πυρηνικά και την άρση των κυρώσεων έναντι της Τεχεράνης. «Το Ισραήλ θεωρεί ότι η κύρια απειλή για την ασφάλεια του είναι το Ιράν. Εξ’ ού και επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις χώρες τις περιοχής για να διαχειριστεί ενδεχόμενο πρόβλημα με το Ιράν τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Ζαρούνας.