Τρέχουν στα δικαστήρια τον Ερντογάν για εγκλήματα πολέμου

Γερμανοί βουλευτές, ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστές προσωπικότητες της Γερμανίας γνωστοποίησαν χθες ότι υποστηρίζουν την αστική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ορισμένων εκ των συνεργατών του για κατηγορίες που οι ίδιοι περιέγραψαν ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων μαχητών στην πόλη Τζίζρε, ο πληθυσμός της οποίας είναι κατά πλειονότητα κουρδικός.
 
"Οι πελάτες μας θεωρούν ότι είναι ηθική τους υποχρέωση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συστηματικής διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Τουρκία εδώ ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κράτους όπως είναι δυνατόν σύμφωνα με τον Κώδικα του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου" επισημαίνουν οι νομικοί Μπρίτα Άντερ και Πέτρα Ντέρβισαγ στο έγγραφο της αγωγής που κατατέθηκε στον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα.
 
Οι δύο δικηγόροι εκπροσωπούν τους συγγενείς δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην πόλη Τζίζρε στη νοτιοανατολική Τουρκία και ενός βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επίσης θύματος των φερόμενων εγκλημάτων.
 
Μια εκπρόσωπος Τύπου του εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η αγωγή κατατέθηκε.
 
Στο έγγραφο της αγωγής στοχοθετούνται επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί και στελέχη της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.
 
Μεταξύ των εναγόντων είναι ο Γερμανός συνθέτης Κόνσταντιν Βέκερ, ο ηθοποιός Ρολφ Μπέκερ, πολλοί νομικοί και εκπρόσωποι οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως επίσης βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Αριστεράς.
 
Η βουλευτίνα του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε δήλωσε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο σε μια χρονική συγκυρία όπου η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει τις επικρίσεις προς το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπό τον φόβο ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών- Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
 
Βασικός στόχος της αγωγής είναι να αφυπνιστούν οι πολίτες σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράττει η Τουρκία εναντίον της κουρδικής μειονότητας, πρόσθεσε η ίδια. Στο έγγραφο της αγωγής αναφέρονται ειδικά οι βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στη Τζίζρε όπου 178 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν κρυφτεί σε κελάρια, σκοτώθηκαν. Τα πτώματα τους βρέθηκαν απανθρακωμένα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, Τούρκοι στρατιώτες είτε έριξαν βενζίνη στις εισόδους των κελαριών προτού τα πυρπολήσουν είτε σκότωσαν αμάχους ανοίγοντας πυρ με βαρέα όπλα προτού κάψουν τις σορούς τους.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Συναγερμός στη Βαλτική-Η Γερμανία «σήκωσε» Eurofighter για να αναχαιτίσουν ρωσικό πολεμικό
Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία-Συνεχίζονται τα προβλήματα
Η Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να εφαρμόσει αμέσως μία κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες
Η NASA εντόπισε ένα «αστέρι ζόμπι» ικανό να εξαϋλώσει τον άνθρωπο-Ένα εντυπωσιακό και τρομακτικό φαινόμενο
Εικόνες χάους μετά το black out σε Ισπανία και Πορτογαλία-Προβλήματα σε τρένα, μετρό, φανάρια, κινητά, ίντερνετ
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που το ρεύμα πέφτει σε τηλεοπτικό στούντιο στην Ισπανία