Χαράζεται ο οδικός χάρτης έκδοσης του διαζυγίου Βρετανίας-Ε.Ε.

 Οι πολιτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι λόγω του αρνητικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Η.Β. θα χρειαστεί κυρίως να αφιερώσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας σε μια συζήτηση για τις πολιτικές του συνέπειες», αναφέρει στην επιστολή του στους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. ο Πρόεδρος του σώματος Ντόναλντ Τουσκ, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Πρόθεσή μου», προσθέτει, «είναι να διασφαλίσω ότι θα έχουμε επαρκή χρόνο για να συζητήσουμε και μαζί με τον Πρωθυπουργό Κάμερον και έπειτα χωριστά με τους ηγέτες των 27 κρατών ή κυβερνήσεων». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Ντόναλντ Τουσκ, «θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τα άλλα προγραμματισμένα θέματα στην ημερήσια διάταξή μας, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η προώθηση της ενιαίας αγοράς για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας και η ενδυνάμωση της ασφάλειας μας μέσω της πιο στενής συνεργασίας μας με το ΝΑΤΟ». Και συνεχίζει αναφέροντας ότι πρόθεσή του είναι την Τρίτη μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος θα είναι να γίνουν σύντομες παρουσιάσεις από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για τη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την πρωτοβουλία του στο πλαίσιο της Νότιας Πολιτικής Γειτνίασης και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει την κατάσταση ως έχει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια δείπνου και θα ακολουθήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, αναφέρει επίσης ο κ. Τουσκ. Την Τετάρτη, σημειώνει, οι 27 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα συναντηθούν άτυπα για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες του «Brexit». Πρώτα απ’ όλα, αναφέρει, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στην επιστολή του, θα συζητήσουμε τη λεγόμενη «διαδικασία διαζυγίου», όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης. Έπειτα θα αρχίσει μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 κράτη μέλη, προσθέτει.
 
Ο Κάμερον
Στο μεταξύ, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων χθες ότι η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας που θέτει σε κίνηση τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας - μέλους από την Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον είπε ότι έχει συνομιλήσει για την πρόθεση της βρετανικής πλευράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  «Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τον νέο Πρωθυπουργό», είπε ο κ. Κάμερον, μεταθέτοντας την ευθύνη των διαπραγματεύσεων εξόδου από την Ε.Ε. στον διάδοχό του. Πρόσθεσε ότι η επίκληση του Άρθρου 50 αποτελεί κυριαρχική απόφαση της Βρετανίας και μόνο αυτής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε Πάφο και Λεμεσό-Δεκάδες κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά
Απειλές Χούθι σε Ισραήλ-«Όποιος θέλει να κοιμάται, να πάει στην Κύπρο ή στην πραγματική του χώρα»
«Χάθηκε» ο Σταυρός στη Δεξαμενή Αθηνών-Στήθηκε επιχείρηση για την ανεύρεσή του
Στο Προεδρικό Βαφεάδης, Βύρας και ΚΕΒΕ για το Λιμάνι Λάρνακας-Επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα ο ΠτΔ
Περισσότερα από ένα τα διατάγματα που θα εκδοθούν για ΤΑΚΑΤΑ-Στόχος η δημοσιοποίηση πριν τις 3 Φεβρουαρίου
Απίστευτη ιστορία-Όταν χρειάστηκε μπουλντόζα για να βρεθεί ο σταυρός των Θεοφανείων στην Ελλάδα
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτης επιτέθηκε σε αεροσυνοδό με αφορμή μια κονκάρδα-σύμβολο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία
Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα